Au trecut deja doi ani de când mulți și-au lăsat birourile pentru bucătăriile sau sufrageriile de acasă. Deși inițial, speranța că această pandemie nu va dura atât părea adânc înrădăcinată, situația avea să fie una complet diferită. Au urmat mai multe valuri ale pandemiei, iar marea reîntoarcere la birou a fost, de fapt, o reîntoarcere parțială. Pentru unii, însă, munca de acasă a continuat, iar nevoia de a stabili limite între viața personală și cea privată a devenit tot mai necesară.

Există nenumărate beneficii ale lucrului la distanță pentru angajați. Cu toate acestea, cel mai mare dezavantaj este acela al faptului că ajungi să muncești mai mult atunci când lucrezi de acasă, pentru că tinzi să nu îți mai impui un program regulat, scrie CNBC.

Dar pierzi separarea fizică dintre muncă și viața personală pe care o obții atunci când faci naveta la birou, iar un mediu îndepărtat i-a împins pe unii angajați să lucreze mai mult timp. Korn Ferry, una dintre cele mai mari firme de executive search din lume a realizat un chestionar la care au răspuns 500 de angajați.

69% au spus că șeful lor se așteaptă să răspundă la apeluri și e-mailuri în afara programului lor, iar 76% au spus că așteptările de a răspunde înapoi la mesajele primite după program au crescut de la începutul crizei.

„Gluma nu este că lucrăm de acasă, ci că trăim la serviciu (...) Oamenii sunt epuizați și este greu să fii productiv când lucrurile se schimbă constant odată cu pandemia”, spune Anna Dearmon Kornick, antrenor de management al timpului, pentru CNBC.

Iată câteva strategii pe care le poți adopta în rutina zilnică care te vor ajuta să rămâi concentrat și să îți menții echilibrul în timp ce lucrezi de acasă:

Învață să spui tu. Exersează acest „nu”

Dacă efectiv te trezești că lucrezi din ce în ce mai târziu seara pentru a termina toată munca pe care colegii tăi sau managerii ți-o încredințează, ar putea fi timpul să începi să refuzi oamenii. A spune „nu” unui coleg sau unui șef poate fi intimidant, dar este o practică valoroasă să stabilești limite sănătoase și să fii un angajat mai eficient.

Înainte de a avea o conversație cu șeful tău, clasifică-ți responsabilitățile și proiectele de la cel mai mult la cel mai puțin valoros, în funcție de ceea ce va avea cel mai mare impact asupra echipei tale.

„Apoi, poți să-l apropii pe șeful tău și să îi spui: `Aș putea să mă ocup de asta, dar sunt doar X ore în zi și aș prefera să-mi petrec timpul pe proiecte care știu că vor aduce cea mai mare valoarea pentru echipa noastră. Prin urmare, mă gândesc mă gândesc că aș putea să mă ocup de el la o dată viitoare`”, sugerează Martin Moore, un expert în performanța conducerii.

Dacă un coleg de muncă cere ajutor, fii sincer și spune-i că nu dispui de timpul necesare pentru a te ocupa. Oferă-te, însă, să găsești pe altcineva disponibil care să îl ajute sau oferă-te să discutați împreună cu șeful vostru pentru a găsi o soluție.
De asemenea, ar trebui să refuzi să îți atribui o activitate care te va opri din a face ceva în plan personal care chiar contează pentru tine, cum ar fi sportul sau o întâlnire cu un medic de specialitate.

Creează o rutină de „pornire” și una de „închidere”

Gazda de televiziune Fred Rogers a oferit una dintre cele mai simple strategii pentru menținerea unui echilibru stabil între muncă și viața persoanlă. În emisiunea sa „Cartierul domnului Rogers”, personajul se întorcea acasă de la serviciu și își schimba jacheta de afară cu un pulover roșu confortabil înainte de a se instala în sufrageria lui, subliniază Kornick.

Kornick numește asta o „rutină de închidere” sau o acțiune care vă ajută să vă schimbați starea mentală pentru a fi acasă și a termina de lucru. Poate fi tentant să te reîntâlnești cu e-mailurile după cină dacă ai timp liber, dar a avea o rutină este importantă pentru a preveni epuizarea.

„Rutina ta poate fi la fel de simplă și se poate rezuma la câteva lucruri clare: să revizuiești calendarul, să debifezi sarcini sau să le stabilești pentru a doua zi și, în cele din urmă, să închizi laptopul”, a mai precizat Anna Dearmon Kornick, antrenor de management al timpului.
Totodată, specialistul a mai transmis că e nevoie și de o rutină înainte de începerea propriu-zisă a muncii, mai ales în contextul în care drumul de acasă și până la birou nu mai există. De aceea, e bine ca înainte de muncă să ai o rutină, cum ar fi să bei o cafea, să citești ziarul sau orice altă acțiune care te ajută să fii în formă pentru o nouă zi de muncă.

Ține-te de un program

Când lucrezi de acasă, există mai multe mici capcane care îți pot acapara timpul, dacă nu ești atent. De pildă, atenția îți poate fi distrasă foarte ușor, de către televizor, un animal de companie, sau chiar de propria familie.

E incredibil de dificil să ai autodisciplina pentru a-ți termina munca cu toate aceste diversiuni în față”, explică Martin Moore, un expert în performanța conducerii.

Moore recomandă să utilizați o aplicație de urmărire a timpului, cum ar fi Clockify sau TimeCamp, pentru a vă ajuta să vă concentrați pe diferite sarcini de lucru și să vă găsiți cele mai productive ore. Puteți bloca anumite momente pentru a răspunde la e-mailuri, pentru a lua pauze și pentru a lucra cu atenție și fără distracție.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri