Florin Godean, Country manager Adecco România, una din cele mai importante companii de recrutare de personal în regim temporar din piața locală a realizat o scurtă radiografie e pieței muncii la început de an. „Lucrurile se schimbă destul de repede, dar rămâne o singură constantă, lipsa forței de muncă”, a declarat liderul companiei. În ceea ce privește o posibilă absorbție a valului de refugiați care continuă să vină în număr tot mai mare în România, Florin Godean susține țara noastră nu va reprezenta o țintă pentru ucrainienii care în prezent au rămas fără locurile lor de muncă, din cauza salariilor mici pe care statul român le oferă.

Pentru România, o soluție care să vină ca răspuns la lipsa forței de muncă ar fi oamenii afara țării, arată reprezentantul Adecco România, într-un dialog cu wall-street.ro. Cu toate acestea, nevoia nu se pliază pe capacitatea statului român de a procesa volumul mare de cereri de aducere a personalului străin, în țara noastră. Birocrația învechită reprezintă principala barieră în recrutarea de personal străin, un aspect pe care l-am tratat în profunzime aici. Mai mult, pe lângă acest aspect, salariile din România nu reprezintă un punct de interes pentru oamenii din alte țări europene care ar putea munci în țara noastră.

Din păcate pentru noi, ca țară, suntem cumva o țintă doar pentru persoanele din Asia. Dacă mă uit la ce se întâmplă în restul Europei, de la Ungaria încolo, persoanele străine care ocupă locuri de muncă sunt cu preponderent din Ucraina sau Serbia. Am discutat cu colegii din țările acestea, oamenii evită să vină să lucreze în România și preferă să meargă unde sunt plătiți mai bine. Preferă țările care sunt în Shengen, asta le facilitează libertatea de mișcare. România nu cred că va fi o țintă pentru forța de muncă din Ucraina, ci vom rămâne dependenți de forța de muncă din Asia. Asta dacă nu se schimbă nimic în zona creșterilor salariale și a debirocratizării.

Florin Godean, Country manager Adecco România (foto)

Florin Godean, Adecco Romania

Până luni dimineață (28 februarie 2022) peste 70.000 de cetățeni din Ucraina au intrat pe teritoriul României, dintre care peste 33.000 au rămas în țara noastră, iar 272 au depus actele pentru procedurile de azil, potrivit datelor oferite de Guvernul României, transmise de Ministerul Afacerilor Interne.

Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de nouă luni dintr-un an calendaristic, potrivit unei declarații venite din partea lui Marius Budăi, ministrul Muncii, transmise pe pagina sa de Facebook.

Puteți urmări AICI un LIVE UPDATE cu cele mai importante evenimente din Ucraina.

Rolul regional al pieței muncii din România, în cifre

PIB-ul în zona euro s-a menținut constant în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu precedentul. În piața forţei de muncă au continuat să se înregistreze evoluţii pozitive, rata şomajului din zona euro coborând la 7,3% în octombrie. Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul acesta.

În acest an 100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși pe piața forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificație. Pe parcursul anului trecut, a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de către angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, cu scopul de a obține avizul eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Astfel, în perioada ianuarie - august din 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante, pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020. arată reprezentanții Adecco România, într-un raport furnizat către redacție.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri