Sancțiunile impuse de Occident pentru companiile cu acționariat rusesc încep să se resimtă și în România. TMK Artrom, unul dintre cei mai mari producători industriali de țevi din România și din Europa și printre principalii angajatori din Slatina, resimte deja efectele marginalizării Rusiei la nivel internațional. Compania susținută de un puternic concern rus și prezentă pe piața locală cu două uzine, în Reșița și Slatina, are conturile blocate, fiind în incapacitatea de a plăti salariile celor 2.400 de angajați și a facturilor la energie electrică.

TMK Artrom este controlată de OAO TMK prin intermediul firmei germane TMK Europe (compania care deține 100% din acțiunile TMK Artrom). TMK Artrom a fost delistată de pe Bursa de Valori București în anul 2020.

La finalul săptămânii trecute, Dimitri Pumpianski, miliardarul rus care controla grupul TMK, din care face parte și TMK Artrom care operează în România, a demisionat de la conducerea grupului. FT arată că acesta a fost adăugat pe lista Uniunii Europene care sancționează oligarhii ruși, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie. Averea acestuia se ridica în 2021 la 2,4 miliarde de dolari, conform topului miliardarilor realizat de Forbes.

Tot zilele trecute, reprezentanții de la Cartel Alfa au trimis o informare către presă prin care anunță că TMK Artrom are conturile blocate și există posibilitatea ca angajații să nu își primească salariile care urmau să fie virate în data de 14 martie.

Blocare plată salarii ARTROM SA (Slatina şi Reşița)!

Astăzi (n.red vineri, 11 martie 2022), salariații companiei au fost informați de către directorul socității că au fost blocate conturile, măsură dispusă de bancă (BCR) în legătură cu acționariatul rusesc al companiei. Compania avea disponibili banii de salarii care urmau să fie plătite luni, 14. Până acum, de fiecare dată salariile au fost plătite în fiecare lună la timp.

Informare de presă (Cartel Alfa)

Cornel Ştefănescu, lider sindicat SC TMK Artrom SA Slatina a declarat pentru wall-street.ro că angajații de la uzina din Slatina ar trebui să primească pe data de 15 ale lunii salariile, însă conturile companiei au fost blocate.

Citiți și Cum vrea producătorul român de țevi TMK Artrom să cucerească America lui Trump

„Deocamdată nu știm când vor fi plătite salariile și care va fi situația. Acum noi avem conturile blocate, în cele trei bănci, Raiffeisen, UniCredit și BCR. Au fost blocate de băncile mamă, pe motivul sancțiunilor venite din partea Uniunii Europene, în contextul războiului din Ucraina (...). S-a făcut un oarecare abuz aici pe blocarea conturilor pentru că acesta a venit de la sucursalele băncilor mamă. Nu a venit un reprezentant al Fiscului, împuternicit de Guvernul României cu dispoziția de a bloca conturile firmei”, susține Cornel Ştefănescu, liderul de sindicat care spune că 2.400 de angajați s-ar afla în această situație.

Reprezentantul sindicatului transmite că nu se pune problema ca producția să fie oprită, în contextul în care este nevoie de forță de lucru pentru a onora numeroasele comenzi. De asemenea, nici șomajul tehnic nu ar fi întrevăzut pe lista de priorități a companiei, după cum mai susține sindicalistul.

Măsura șomajului tehnic este luată în calcul de Guvernul României și s-ar aplica „pentru companiile românești care au avut relaţii comerciale cu Federaţia Rusă şi sunt afectate de sancţiunile internaţionale impuse”. Acest ajutor s-ar aplica firmelor care ar fi nevoite să își închidă producția pe o anumită perioadă, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi. Ministrul a precizat că nu are „informaţii reale” cu privire la numărul de firme afectate.

„Urgențele pentru noi sunt acestea: plata salariilor și plata energiei ca să putem să funcționăm (...) E exclusă măsura șomajului tehnic pentru că nu putem să nu producem. Avem comenzi destule, însă noi nu făceam comenzi cu Rusia, noi exportăm doar pe piața europeană și pe cea americană. Vorbim aici de 85% din producția noastră care pleacă înspre Europa și America. Pe piața internă mai avem producătorul de autoturisme Dacia Mioveni care ia multe produse de la noi, plus alte firme care lucrează cu produse mecanice, instalații, țevi de cilindri”, a mai precizat Cornel Ştefănescu, lider sindicat SC TMK Artrom SA Slatina.

Conducerea companiei nu a dorit să comenteze situația

Contactat telefonic de wall-street.ro, Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom nu a dorit să comenteze în niciun fel situația legată de imposibilitatea de plată a salariilor pentru cei 2.400 de angajați care lucrează la Slatina și la Reșița.

TMK Artrom este administrată de Popescu Adrian, Năstase Vlad, Andrey Zimin, Pyatkov Dimitri, Popkov Viacheslav, potrivit portalului listafirme.ro. În 2020, ultimul an pentru care există date raportate la Ministerul Finanțelor Publice, producătorul de țevi industriale a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei și o pierdere netă de 79 de milioane de lei. În 2019, compania înregistrase o cifră de afaceri record, de 1,39 mld. lei și un câștig net de 56,5 mil. lei.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri