Lipsa de respect este unul dintre motivele principale pentru care antreprenorii și managerii fac micromanagement.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

În momentul în care nu ai respect față de oamenii pe care i-ai angajat, ajungi să îi consideri neajutorați. Atunci când îi consideri neajutorați, iar tu te vezi mult mai capabil ca ei, te vei duce să îi ții de mână. Iar atunci când îi ții de mână, nu faci altceva decât să îi convingi și pe ei că sunt neajutorați.

Nu te duci niciodată să te bagi peste un mecanic pe care îl respecți. Nu stai să pui la îndoială deciziile unui medic pe care îl respecți. Nu încalci sfaturile unui avocat pe care îl respecți.

Cred că antreprenorii și managerii au prea puțin respect pentru oamenii lor. Dar în același timp, cred că au la fel de puțin respect pentru ei înșiși.

Dacă ți-ai acorda ție respectul necesar, ți-ai proteja mult mai bine timpul. Iar atunci când o persoană nu performează, deși tu i-ai oferit toate resursele necesare să o facă, ai lua mult mai repede decizia aia grea de concediere.

Dar pentru că foarte mulți antreprenori suferă de lipsa de respect față de propria persoană, țin oameni care nu performează și încearcă ei să îi schimbe. Ceea ce este o lipsă de respect și pentru omul respectiv dar și pentru tine.

PS: Vorbesc mai pe larg despre asta în episodul 49 din TBF Show: Putem să înlocuim managementul cu ajutorul tehnologiei? Și de ce majoritatea antreprenorilor nu au respect față de angajați.

https://www.youtube.com/watch?v=ukLsRgr1Fgc&t=241s

Costul real de recrutare al unui top manager este între 6 și 9 luni salariul brut (plus beneficii)

De prea multe ori costul de recrutare al unui manager de top este mult prea subevaluat. Majoritatea antreprenorilor iau în calcul doar dacă își permit salariul și beneficiile oferite.

Însă lucrurile nu sunt atât de simpliste pe cât par.

Din experienta mea, până când ajungi să recrutezi un lider remarcabil, treci prin 2-3 alți lideri pe care ești nevoit să îi concediezi în perioada de probă.

Apoi apare problema perioadei necesare până când liderul potrivit ajunge să fie profitabil. Mai precis, perioada de la angajare și până când acesta reușește să creeze destul de mult profit încât să își acopere salariul și cheltuielile aferente.

În consecință… formula după care îți recomand să te ghidezi este următoarea:

Calculează salariul pe care vrei să îl oferi și adaugă toate celelalte cheltuieli necesare cu omul respectiv: telefon, mașină, birou etc.

Înmulțește suma respectivă cu 3 plus numărul de luni necesare până omul respectiv devine profitabil.

De exemplu, dacă vreau să recrutez un lider pe marketing. Și știu că salariu plus celelalte cheltuieli va fi de 3,000 de euro / lună.

Și mai știu că acestui lider îi va lua aproximativ 3 luni de zile să devină profitabil.

Atunci voi avea următorul rezultat:

(3 + 3)*3,000 = 18,000 eur

Acum… de unde vin primele 3? Acelea acoperă oamenii pe care îi vei recruta și va trebui să îi concediezi după prima lună (maximum a doua) de probă. Următoarele 3 vin din perioada necesară până când acea persoană va deveni profitabilă.

În consecință, dacă vreau să recrutez un lider care mă costă 3000 de eur pe lună și îi ia 3 luni să devină profitabil, ar fi bine să am un buget de 18,000 de investit.

Sursa foto: TBF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri