4 Mai 2022

Angajări masive de personal străin în HoReCa, pentru sezonul estivalDacă până de puțin timp, domeniul construcțiilor domina detașat cifrele generate de angajarea forței de muncă străine în România, în 2022 se schimbă această ierarhie. HoReCa a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului de personal adus din Asia, situația fiind una similară și în ceea ce privește domeniul service-urilor auto, arată datele furnizate de agenția de recrutare Work from Asia.

Motivul principal pentru care majoritatea muncitorilor străini preferă să vină în România îl reprezintă banii, salariile de la noi din țară ajungând să fie chiar și de trei ori mai mari decât ar fi putut câștiga în țara de origine. Astfel, personalul străin este motivat să lucreze în țară și are stabilitatea oferită de contractul de angajare.

Aici, salariile sunt de două sau chiar trei ori mai mari, în unele cazuri, decât ar fi putut câștiga acești muncitori în țările de origine, ceea ce bineînțeles că îi motivează. Un avantaj clar contractual, îl mai reprezintă și asigurarea de cazare și masă de către angajator.

Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work from Asia

În ceea ce privește motivele angajatorilor de a opta pentru forță de muncă străină, pe primul loc se clasează nevoia antreprenorilor de personal stabil, în contextul migrației masive a personalului român și determinarea angajaților din Asia de a se descurca cât mai bine la locul de muncă, pentru a-și putea întreține familiile lăsate în urmă.

Filipine și Indonezia sunt țările care în ultima perioadă au livrat un număr foarte mare de muncitori străini în România, teritorii în care în momentul de față procesarea vizelor de muncă se face mai rapid și nu se ajunge la un termen de așteptare de 8 luni, cum este cazul altor state din Asia.

„Anul acesta observăm că antreprenorii români au căpătat o încredere și mai mare în forța de muncă străină și că au început să se pregătească din timp pentru sezonul estival, prin intermediul personalului din Asia. Agenția noastră a înregistrat o creștere cu 20% a solicitărilor primite pentru recrutarea de angajați străini pentru HoReCa, față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce se poate spune și despre domeniul auto, unde mecanicii din țările asiatice au devenit foarte apreciați și căutați", a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work from Asia.

Citește și: Vasi Andreica, TED's Coffee: Au fost momente în care credeam că nu vom mai supraviețui în pandemieCiteste si