2022 este anul schimbărilor la nivel profesional pentru mulți angajați care după doi ani de criză sanitară și-a reorganizat prioritățile. Fără doar și poate, trendul marilor demisii de peste Ocean ajunge și în România, chiar dacă pe drum a mai slăbit din intensitate. Hotărârea candidaților de a-și schimba locurile de muncă s-a văzut încă de la începutul anului, când activitatea pe platformele de recrutare a devenit tot mai intensă, cu CV-uri depuse chiar și la câte 12 joburi, doar de la un singur candidat. Demisia este, așadar în vizorul românilor care vor să facă o schimbare în 2022, însă e important de știut, înainte de toate, care sunt condițiile prin care îți poți depune demisia la locul de muncă.

Ce trebuie să știi înainte să îți dai demisia ca angajat, de la locul de muncă

Angajații încep să devină din ce în ce mai activi în piața muncii și dorinici să facă o schimbare profesională. Dacă te numeri printre ei și ești hotărât să îți dai demisia de la actualul loc de muncă, e bine să ai în vedere câteva prevederi legislative înainte de a începe tot procesul.

demisie 2022Sursa foto: Shutterstock

Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Codul Muncii

Indiferent dacă a fost angajat pe o perioadă determinată sau nedeterminată, orice salariat poate demisiona în 2022 printr-o notificare scrisă pe care trebuie să i-o trimită angajatorului său. Important de precizat aici este că dacă alegi doar să îi spui verbal șefului tău că vrei să îți dai demisia, încetarea contractului individual de muncă nu se va face decât dacă îl vei anunța în scris. Practic, o „demisie verbală” nu are valoare juridică prin să se poată încheia contractul individual de muncă al unui angajat.

Totodată, Codul Muncii mai prevede că salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Citește și: HR 2.0. Cum se resimte ”marea demisie” în România. Răspunsurile specialiștilor în resurse umane

Ce se întâmplă dacă managerul refuză să primească demisia

Demisia înaintată de un angajat trebuie să fie înregistrată de către managerul responsabil. În caz contrar, dacă acest lucru nu se întâmplă, angajatul poate ajunge chiar și la instanță pentru că în Codul Muncii este stipulat clar că angajatorul trebuie să înregistreze cererea de demisie.

demisieSursa foto: Shutterstock

Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă”, după cum este precizat în Art 81 din Codul Muncii.

Dacă te confrunți cu o situație în care angajatorul îți ignoră demisia, important este ca până la ajungerea în instanță tu să fi făcut deja tot ce îți stă în putință pentru a-i aduce la cunoștință faptul că vreo să demisionezi. Mai precis, dacă îi trimiți demisia șefului tăi pe e-mail, iar acesta o ignoră, recomandat ar fi să îi trimiți cererea pe toate mijloacele de comunicare avute la îndemână: alte canale interne de comunicare de la locul de muncă, rețele sociale, poștă sau fax. Dacă în continuare cererea ta nu este luată în considerare, ia în calcul să o trimiți și la alți manageri din cadrul firmei. Abia apoi dacă nu vei primi un răspuns, vei putea apela la instanță.

Demisie cu preaviz 2022. Ce este preavizul

Preavizul este ultima perioadă lucrată de un angajat, după ce acesta și-a dat demisia. În zilele de preaviz, angajatul trebuie să își respecte în continuare atribuțiile de lucru, să respecte orele de lucru și celelalte responsabilități impuse de contractul individual de muncă. Salariatul are, de asemenea, aceleași drepturi în zilele de preaviz. Este o perioadă care ajută ambele părți care au încheiat anterior contractul de muncă. Pe angajat îl ajută pentru că este o perioadă în care își poate căuta și găsi un alt loc de muncă, în timp ce pe angajator îl ajută să găsească un înlocuitor pentru postul care urmează să rămână vacant.

Termenul de preaviz este de 20 de zile și începe imediat în ziua următoare după ce angajatul și-a depus demisia. Preavizul nu începe niciodată în ziua în care salariatul semnează cererea de demisie. Potrivit Codului Muncii, perioada de preaviz este diferită din punct de vedere ierarhic. Astfel, pentru funcțiile de conducere (manageri, directori), va exista o perioadă mai mare de preaviz după cum urmează:

  • 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie;
  • 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Demisie cu acordul părților

Demisia cu acordul părților reprezintă tipul de demisie prin care se ajunge la o înțelegere de ambele părți, atât a angajatului, cât și a angajatorului privind încetarea contractului. Dacă nepotrivirea unui angajat pare să fie evidentă, încetarea activității acestuia se poate face de comun acord cu angajatorului.

Acordul părților privitor la încetarea contractului de muncă nu constituie o tranzacție, ci este un contract nenumit. Formă scrisă este cerută ad validitatem, la fel ca și în cazul contractului.

Art. 55 alin. b) din Codul muncii

Demisie în perioada de probă

Pentru persoanele care se află în perioada de probă, adică perioada de 90 de zile lucrătoare în care angajatorul verifică aptitudinile salariatului, situația se prezintă diferit în ceea ce privește perioada de preaviz. Astfel, dacă o persoană se află în perioada de probă la o firmă, dar decide în acest timp că jobul nu este potrivit pentru el, el poate demisiona fără să mai fie nevoit să stea în preaviz. Demisia se realizează, în acest caz, printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricărei părți.

Cum trebuie să redactezi o demisie: model demisie

Propriu-zis, tu nu trebuie să mai scrii o demisie de mână așa cum se făcea în trecut. În 2022 există suficient de multe modele de demisie pe care le poți descărca și ulterior completa. Iată un model standard de demisie, încheiat cu termen de preaviz.

Cerere de demisie

Subsemnatul/a……………….….………………., domiciliat/ă în …………………., strada………………………………………………………, posesor/oare a CI seria…………… nr………….., identificat/ă prin CNP ………………….…, având funcția de ………………., la …………………..…SRL, prin prezenta vă rog să îmi aprobați încetarea raporturilor de muncă prin demisie începând cu data de……….…………, în conformitate cu art. 81 Codul Muncii. Menționez că termenul de preaviz este cel prevăzut în contractul de muncă, și anume………… zile lucrătoare.

Vă mulțumesc.

Data Semnătura

Poți descărca de AICI mai multe modele de demisie, atât cele standard, cele cu acordul părților sau cele fără preaviz.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri