Nu este mereu ușor să cauți un job, procesul poate fi lung și te poate slei de puteri, cu atât mai mult dacă mergi la interviuri și ești respins la finalul zilei. Însă important de știut este că nu trebuie să renunți și cu atât mai mult nu trebuie să începi să îți plângi de milă. Ușor de zis, dar mai greu de făcut poate, mai ales dacă ai trecut prin mai multe etape de interviu. Însă nu este imposibil. Iată ce ar trebui să știi dacă ai fost respins după un interviu de angajare.

Nu te agăța de autocompătimire

Oricât de frustrant și descurajant poate fi că nu ți s-a răsplătit efortul depus cu obținerea locului de muncă, încearcă să nu cazi în capcana autocompătimirii. Greutățile sunt inevitabile, dar autocompătimirea este opțională. Deși este important să îți recunoști sentimentele, nu e o idee bună să ai o mentalitate negativă. Pe termen lung asta poate să-ți afecteze sănătatea mintală și poate duce chiar la depresie. Percepția pe care o ai este cea care creează realitatea, deci schimbându-ți percepția în legătură cu un eșec, îți poate schimba întreaga experiență, scrie Forbes.com.

Nu renunța la încercări

Când ai o întâlnire care nu merge pentru că pare că nu te-ai potrivit cu respectivul partener, nu renunți în a-ți căuta sufletul pereche, corect? Așa este și la interviurile de angajare. Dacă ai fost respins la un interviu de angajare pentru un job pe care ți-l doreai, înseamnă că nu a existat un grad de potrivire. Dar asta nu înseamnă decât că urmează ceva mai bun pentru tine.

Citește și: Top 4 scuze pe care oamenii le găsesc pentru a nu-și căuta un loc de muncă. Ce piedici își pun singuri

Nu supraanaliza

Este bine să reflectezi asupra procesului. Cu toate acestea, supraanalizarea poate fi dăunătoare. În schimb, încearcă să te concentrezi pe imaginea de ansamblu. Ce trebuie să mai faci este să îți planifici următoarea mișcare. Gândește-te la proces ca la o experiență de învățare, astfel încât să poți face îmbunătățiri pentru data viitoare.

Nu te limita singur

În Anul Marilor Demisii, există suficient de multe joburi pentru tine. Nu trebuie să te limitezi doar la industria din care faci parte sau la poziția pe care o ocupi. Poți face o schimbare de carieră indiferent de vârsta pe care o ai. În loc să te concentrezi pe calificările pe care nu le ai, concentrează-te pe abilitățile care se pot transfera într-o nouă profesie. Câteva exemple includ abilități de comunicare, adaptabilitate, management de proiect și gândire critică.

Recunoaște-ți emoțiile

Nu este niciodată o idee bună să-ți ascunzi emoțiile și să le bagi sub preș. Dacă te simți dezamăgit, trist și poate chiar furios, e bine să te lași să simți lucrurile acestea. Apoi, e bine să ai încredere în familie și în prietenii apropiați. Ce trebuie să mai faci e să îți dezvolți o mentalitate care să reziste tot mai mult în fața acestor lucruri și să mergi mai departe cu căutările.

Cere feedback

Este bine să ceri feedback după interviu. Pe actuala piață a muncii, feedback-ul este oferit cu moderație, iar asta se poate întâmpla din multe motive. În primul rând, recrutorii pot primi sute de cereri de angajare, ceea ce face dificilă oferirea de feedback pentru fiecare în parte. În plus, la fel ca multe alte departamente, divizia de HR se poate confrunta cu lipsă de personal.

Reflectă asupra întregului proces

E bine să reflectezi asupra întregului proces pentru a vedea exact care sunt zonele pe care ți le poți îmbunătăți. Ai făcut destule cercetări în prealabil? Ai pregătit întrebări inteligente din timp?Împărtășește-ți experiența avută la interviul de angajare cu persoane în care ai încredere și vezi ce cred aceștia. Ei pot avea o perspectivă diferită și vă pot oferi feedback sincer.

Schimbă perspectiva pe care o ai

De obicei, este nevoie de multe „nu” pentru a ajunge la un „da”. De aceea persistența este cheia. Concentrează-te nu numai pe ceea ce dorești să îmbunătățești, ci și pe ceea ce ai făcut bine în timpul interviului de angajare. Notează acele lucruri. Chiar și numai obținerea interviului în sine este o realizare de care trebuie să fii mândru. Cine știe, s-ar putea să ai chiar și posibilitatea ca în viitor să fii intervievat de aceeași companie, dar pentru un rol mai bun.

Nu uita că o respingere care vine din partea unui angajator, la un interviu de angajare poate fi grea și te poate lovi mai tare decât crezi uneori. Ce e important de știut este că aceasta respingere nu trebuie să te definească. Cel mai adesea, lucrurile se întâmplă cu un motiv. Privește-o ca pe o oportunitate pentru ceva mai bun. Cu siguranță va apărea și un job mai bun pentru tine.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri