Microsoft, Oracle, Continental, Amazon și Google în top cele mai dorite companii care activează pe piața din România în 2022, arată datele studiului „Cei Mai Doriți Angajatori”, realizat de Catalyst Solutions.

Top 100 cei mai doriți angajatori din România

Microsoft, Oracle și Continental sunt cei mai doriți angajatori din România, fiind urmați de Amazon, Google, IMB și Bosch România. Pentru al doilea an consecutiv, Microsoft ocupă primul loc în topul preferințelor respondenților – un angajator cu o cultură organizațională puternică, preocupat constant de mediul de lucru și de angajați. Sectorul IT&C rămâne cel mai bine reprezentat în top 10, alături de companii din automotive, retaileri online și companiile din domeniul bancar.

Pe ultimele locuri se află companiile JTI românia, Marquardt Schaltsysteme și Facebook.

Top 100 cei mai doriți angajatori din Romania

Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022

Topul Cei Mai Doriți Angajatori este realizat la nivel național, în urma a 14 691 de răspunsuri libere, neasistate, oferite de respondenți la întrebarea Care sunt top 5 companii pentru care ți-ai dori să lucrezi? Pe baza răspunsurilor liber exprimate la această întrebare, a fost alcătuit Top 100 Cei Mai Doriți Angajatori.

Companii din top 50 care au înregistrat o evoluție semnificativă comparativ cu anul anterior

Honeywell, Vitesco Technologies, Dedeman, Dell Technologies, British American Tabacco, Kaufland România se află printre companiile cu o evoluție semnificativă în topul Cei Mai Doriți Angajatori, ediția 2022. Prezența la nivel național, alături de numărul mare și diversitatea oportunităților de carieră, flexibilitatea și adaptabilitatea companiei în contextul actual, plus implicarea companiei în campanii de poziționare de brand pot reprezenta aspecte care influențează locul ocupat de o companie de la un an la altul.

Cele mai importante criterii în alegerea angajatorului

Studiul Cei mai doriți angajatori oferă si informații cu privire la factorii care stau la baza deciziei în funcție de care candidații își aleg compania preferată. Din studiu se pot remarca și beneficiile pentru care candidații aleg o companie în defavoarea alteia. Respondenții au evaluat top 10 cele mai importante criterii în procesul lor de decizie, primele mențiuni fiind:

  1. asigurarea unui loc de muncă sigur
  2. un mediu de lucru plăcut/prietenos
  3. existența unui pachet salarial atractiv.

Cele mai importante criterii în alegerea angajatorului

Comparativ cu anii anteriori, asigurarea unui loc de muncă sigur a devenit un factor extrem de important în procesul de decizie.

Aspecte care au determinat un candidat sa renunte la jobul anterior

În cadrul studiului au fost evaluați si factorii asociați cu decizia de a renunța la jobul anterior. Nivelul salarial reprezintă pentru 34% dintre respondenți motivul principal, alături de lipsa de oportunități profesionale oferite în cadrul companiei (28%) și faptul că organizația se îndreaptă către o direcție care nu corespunde cu obiectivele/valorile candidaților (17%).

Ce demotivează un candidat sa aplice la un job nou

Un aspect nou analizat în cadrul ediției din acest an a studiului Cei Mai Doriți Angajatori face referire la sistemul de muncă hybrid, online sau de la sediul companiei. În cadrul studiului, a fost analizat cum contribuie flexibilitatea oferită de companii la decizia candidaților de a aplica sau nu la joburile deschise.

40% dintre respondenți au evaluat că lipsa flexibilității cu privire la programul de lucru este un factor determinant în procesul lor de decizie. În opinia participanților, pe locul 2 se află imposibilitatea de lucra în sistem hybrid (16%), iar pe locul 3 se află faptul că jobul nu oferă posibilitatea de a lucra exclusiv în sistem online.

Obiective profesionale ale românilor în 2022

Păstrarea unui echilibru între viața personală și cea profesională este un aspect de maximă importanță pentru candidați, fiind cel mai important obiectiv profesional în rândul acestora. Alături de atingerea unui nivel salarial superior și preocuparea pentru dezvoltare și creștere în carieră.

Canalele utilizate de români atunci când vor să se informeze cu privire la joburi şi oportunităţi de carieră

Rezultatele studiului subliniază faptul că site-urile de joburi (64%) reprezintă sursa numărul 1 de informare cu privire la angajatori și joburile din piață. Din acest motiv, este esențială prezența angajatorilor cu informații detaliate cu privire la companie și oportunitățile pe care le oferă candidaților prin intermediul acestor canale. Cu scop informațional, importante pentru respondenți sunt și rețeaua de socializare Linkedin și informațiile pe care le primesc – detaliile primite de la colegi, prieteni sau persoane care lucrează în organizațiile respective. Experiențele fiecărui angajat contribuie la imaginea și reputația companiilor pe piața muncii.

Studiul a fost realizat în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022 pe un eșantion de 14 691 de respondenți cu profil business, știinte sociale, inginerie și IT&C.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri