Mulți economiști și indicatori din piață prefigurează o nouă recesiune, ceea ce va însemna și o nouă criză pe piața forței de muncă. Este esențial ca profesioniștii din HR să înceapă să se pregătească de acum pentru a putea gestiona cât mai bine provocările cu care se vor confrunta angajații și companiile.

Profesioniștii în resurse umane au întotdeauna o perioadă dificilă în recesiune. Perioada 2007 - 2010 a înregistrat cea mai profundă scădere a activității economice globale de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar următoarea recesiune ar putea fi cel puțin la fel de dură, potrivit estimărilor. Însă, având experiența din criza anterioară și cu o pregătire în avans, o nouă criză poate fi depășită mai repede și cu efecte negative mai mici.

Iată 7 priorități pe care trebuie să se concentreze profesioniștii din HR în perioade dificile.

1. Stimularea dezvoltării

Costurile cu formarea sunt, în general, unul dintre primele lucruri care sunt tăiate pe măsură ce o companie se pregătește de austeritate. Aceasta este o greșeală uriașă pentru că dezvoltarea de noi abilități orientate spre viitorul companiei și personalul bine pregătit vor ajuta la creșterea performanțelor și crearea sau adaptarea următoarei generații de produse și servicii.

2. Flexibilitatea crescută

Timp de decenii, companiile au explorat noi metode de lucru. Căile care păreau promițătoare fie nu au fost reglementate, fie nu au avut rezultatele urmărite, fie au fost testate la scară mică sau în piețele dificile sau nepotrivite. Dar există numeroase idei care nu au fost încă testate pe scară largă de companii sau pe care le-au introduse doar în ultimii ani, forțate de nevoia de adaptare din cauza pandemiei. Munca la distanță, programul de lucru flexibil sau redus, urmărirea rezultatelor și nu a orelor lucrate sunt printre metodele bazate pe flexibilitate și care au dovedit că sunt eficiente.

3. Atragerea de noi talente

Investițiile în forța de muncă bine pregătită sunt cruciale. Profesioniștii din HR trebuie să acționeze mereu strategic și să găsească modalități inteligente de a atrage persoane talentate de la rivali, de a capta cele mai prețioase cunoștințe ale personalului care se pensionează și de a-și dezvolta propriile talente relevante pentru viitor. Planificarea forței de muncă este esențială.

Și în trecut planificarea forței de muncă era la modă, dar de cele mai multe ori directorii generali respingeau frecvent concluziile unor astfel de planuri ca fiind o constrângere prea mare asupra deciziilor lor. Astăzi, deși multe departamente de HR operează un sistem de informații pentru resursele umane (HRIS), puține dintre acestea sunt sofisticate și predictive din punct de vedere statistic. O organizație inteligentă va urmări și va efectua analize factoriale folosind modele cauzale care conțin variabile precum tiparele de pensionare și concediu, căi de succesiune, blocajele posturilor vacante și sentimentul angajaților. În următoarea recesiune, planificarea predictivă eficientă și cuprinzătoare va fi cheia creșterii.

4. Flexibilizarea activității

Extinderea pe noi piețe și în noi locații sunt esențiale. La fel ca în ultima recesiune, a face față provocărilor înseamnă a fi îndrăzneț și a găsi atât piețe noi, dar și noi centre operaționale. Deoarece disponibilitatea resurselor umane și atractivitatea legilor muncii sunt un factor important în orice decizie de extindere la nivel internațional, profesioniștii în resurse umane trebuie să fie fi în mod normal în fruntea oricărei astfel de strategii de creștere.

5. Optimizarea mixului factor uman - tehnologie

Vor exista întotdeauna domenii în care factorul uman are valoare limitată, iar expertiza în domeniile de aplicare va fi necesară pentru ca angajații să acționeze inteligent. Resursele umane trebuie să aibă o contribuție importantă în toate deciziile de automatizare. Combinația dintre factorul uman și tehnologie este ideală atâta vreme cât există o bună coordonare a resurselor.

O companie sănătoasă, care știe unde vrea să ajungă peste doi până la cinci ani, va evolua constant, iar HR-ul va fi întotdeauna un agent de schimbare important în centrul deciziilor-cheie. Cu o pregătire și organizare foarte bună în avans, o companie poate poate face față mai ușor unei recesiuni și chiar depăși concurența. Pentru asta, însă, este esențial să aibă o perioadă în avans pentru a planifica resursele umane și a decide mixul potrivit de investiții în resursele umane și tehnologie.

6. Stimularea implicării

Mult prea multe companii continuă să funcționeze cu niveluri foarte ridicate de „deconectare” a angajaților sau cu nivel de motivare scăzut. Perspectiva unei recesiuni poate fi folosită de companii să caute și să implementeze noi metode de a ridica gradul de implicare și motivare a angajaților. Companiile care au departamente de resurse umane care implementează politici și metode de stimulare a implicării angajaților au rezultate mai bune și fac față mai ușor perioadelor de criză.

7. Menținerea încrederii

Unul dintre cele mai mari pericole într-o companie care se confruntă cu o scădere a cererii și a profitului este panica. Directorii generali încep să vorbească despre numărul de angajați și reducerea costurilor neesențiale, iar echipa de conducere superioară este aruncată într-o frenezie de reduceri de costuri și de concedieri neînțelepte. Este important ca firmele să vadă imaginea largă, de ansamblu, să fie pregătite cu scenarii de lucru și să nu-și piardă încrederea la primele fluctuații în activitatea curentă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri