Dacă și tu lucrezi în timp ce ești în concediu, faci parte din cei 70% dintre angajați care lucrează chiar și atunci când se află în zilele lor libere. Însă ce ar fi bine să știi, înainte de toate este că munca fără pauză reduce din bunăstare, din fericire și chiar și din eficiența la locul de muncă. O pauză de la job te face mai bun cu familia, cu prietenii și, culmea, mai eficient și mai productiv și la job.

Deși multe persoane ajung să-și demonstreze angajamentul față de job prin faptul că muncesc foarte mult și dedică multe ore de studiu pentru a deveni din ce în ce mai buni, uneori zilele libere îți pot da o nouă perspectivă asupra activităților tale și asta pentru că te recalibrezi cu cine ești cu adevărat și ce vrei să fii. Să evadezi câteva zile, undeva, te va face un coleg mai bun, un șef mai bun, dar și un om ma bun cu tine însuți și cu cei dragi. Iată ce trebuie să faci ca să te detașezi de munca pe care o ai:

1. Fii un angajat performant

Este întotdeauna mai ușor să îți iei zile libere dacă ești un angajat performant și credibil în ochii managerilor și colegilor tăi. Acest lucru va „pregăti scena” pentru perioada în care nu vei mai fi la job. Când ceilalți vor vedea că ești un angajat care pune umărul activ la activitatea firmei, vei fi înțeles cu totul atunci când îți vei lua un binemeritat concediu, scrie Forbes.com.

2. Lasă lucrurile în ordine înainte să pleci

Înainte să pleci în concediu, lasă lucrurile în ordine și stabilește clar cu managerii și colegii cine preia sarcinile tale cât vei fi plecat. Asigură-te că ai oameni de rezervă care te vor ajuta în perioada în care vei fi în vacanță.

Citește și: Suntem dependenți de muncă: Angajații lucrează și în vacanță sau chiar și când sunt bolnavi pentru că le place să fie pe primul loc

3. Nu te lăsa distras de rețelele sociale de la job

Ai grija ca atunci când mergi în concediu să dezactivezi notificările de la e-mail, de la rețelele sociale de la job și de la orice altă aplicație care îți poate aduce neliniște și te va tenta să te întorci înapoi la muncă. Dacă îți iei laptopul cu tine în vacanță, mută de pe desktop pictogramele care sunt pentru muncă, în așa fel încât să nu fii distrat de la ele și să te ducă cu gândul la muncă.

4. Fă o listă cu ideile care îți vin, legate de job

Atunci când ai o vacanță de mai multe zile, este inevitabil să nu te gândești măcar de câteva ori la muncă. Și este firesc de altfel, mai ales dacă mergi undeva pe o plajă și stai mai mult cu gândurile tale. Însă nu lăsa aceste gânduri să îți acapereze mintea, ai venit să te relaxezi și să te distrezi, în fond, nu? Însă ce poți face pentru a nu-ți pierde totuși ideile bune, poate, care îți străfulgeră mintea în vacanță? Ei bine, există un mod benefic și potrivit pentru ca nu lăsa să piardă ideile care îți vin: scrie-le pe telefon, la notițe. În felul acesta nu le vei pierde, dar le vei da și deoparte pentru a nu-ți „încurca” vacanța.

5. Umple-ți timpul

Unul dintre principalele motive pentru care a-i fi tentat să te întorci înapoi la treabă sau să te loghezi pe canalele de la muncă ar fi prea mult timp liber, culmea. De aceea este bine să îți găsești și ceva activități cât ești în concediu, de la citit, înotat, petrecut timp cu familia.

Vezi și: Dacă îți iei concediu nu înseamnă că-ți înșeli munca: 4 lucruri pe care să le faci cât ești în vacanță

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri