Guvernul Islandez a recurs la o campanie inedită prin care vrea să atragă atenția asupra deconectării de la job, atunci când alegi să pleci în concediu. Au pus trei cai să tasteze la propriu e-mailuri, de pe o tastatură uriașă.

În sfârșit ne putem lua rămas bun de la birourile noastre (fie de la sediu, fie de la cele de acasă) și putem pleca în vacanță. Nu înainte de a lăsa pe altcineva să se ocupe de e-mailurile noastre. Ar putea oare să facă asta un cal? Răspunsul este da și asta pentru că islandezii au vrut să ofere și lor posibilitatea de fi „secretari”.

Guvernul de la Reykjavík a pus la propriu trei cai să apese cu copitele pe o tastatură uriașă până va ieși un mesaj complet ciudat, dar amuzant, de tipul „Öööö WE4KJUI ytswbx5sefj68l hl7r.uwe aerhht”. Este un mesaj care poate fi setat automat ca răspuns la un e-mail, însoțit de data la care persoana este plecată în concediu. Mesajul îl poate folosi orice persoană care seurmează să plece în vacanță, scrie elpais.com.

Acțiunea face parte dintr-o nouă campanie de turism lansată de guvernul Islandei și axată pe deconectarea digitală: „Lucruri de făcut în Islanda în timp ce un cal vă răspunde la e-mailuri”.

După doi ani marcați de restricții de călătorie din cauza pandemiei, călătoriile, festivalurile, sărbătorile și vacanțele au revenit. Trei din patru europeni plănuiesc să călătorească în această vară, potrivit Comisiei Europene de Călătorii. Dar nici strălucirea unui concert la Barcelona și nici apa fiordurilor norvegiene nu pot stinge resentimentele călătorilor față de sentimentul că își încalcă muncii în timpul lor liber.

Citește și: Presiunile dinaintea vacanței. De ce trebuie să muncim atât de mult în ultimele zile înainte de concediu. Ce e de făcut?

Deconectarea de la job, o problemă tot mai mare de la pandemie încoace

Potrivit raportului Infojobs privind deconectarea digitală, publicat în iunie anul acesta, 75% dintre angajații spanioli, de pildă rămân conectați la e-mailurile de serviciu în afara orelor de lucru, iar 64% fac acest lucru în vacanță. Procentul a crescut din 2020, când pandemia a transformat masa din sufragerie într-un birou și a estompat granițele dintre orele de lucru și timpul de odihnă. Potrivit studiului, majoritatea angajaților fac acest lucru pentru că se simt obligați să răspundă, în ciuda faptului că au dreptul legal la deconectare digitală în timpul liber. Acest lucru se întâmplă peste tot în Europa, dar și pe alte continente, acolo unde oamenii au lucrat remote în această perioadă.

Beatriz Carrero, psiholog specializat în anxietate, spune că deconectarea este dificilă pentru mulți pentru că ne evaluăm din ce în ce mai mult pe noi înșine în funcție de productivitate.

Credem că a fi prezenți prin orice mijloace ne face mai responsabili și mai valoroși pentru companie. Dacă este vorba despre un subiect sensibil, consecințele nu sunt de obicei grave, dacă nu răspunzi. Însă dacă devine un obicei, ne vom afla în alertă constantă.

Beatriz Carrero, psiholog specializat în anxietate

Un sondaj realizat recent de guvernul Islandei arată rezultate similare cu cele ale Infojobs: mai mult de jumătate dintre oameni spun că își verifică e-mailul în vacanță. Datele, potrivit lui Sigríður Dögg, directorul Visit Iceland, i-au determinat să se întrebe cum poate Islanda să ofere o soluție.

Soluția lor: trei e-mailuri diferite scrise de cai care merg pe o tastatură. Litla Stjarna Frá Hvítarholti scrie repede, dar s-ar putea să tragă un pui de somn. Hrímnir Frá Hvammi este asertiv și eficient. Hekla Frá Porkellshóli este instruit în arta cuvintelor la modă corporative. Evident, este vorba despre cai.

Cum poți să-ți generezi și tu un e-mail scris de caii din Islanda

Partea bună este că și tu îți poți genera un astfel de e-mail pe care îl poți seta înainte să pleci în vacanță. Tot ce trebuie să faci este să intri pe visiticeland.com/outhorse-your-email/, să îți alegi calul care urmează să-ți „scrie” e-mailul, după care să îți generezi mesajul. Un astfel de mesaj va determina cu siguranță clienții și colegii să vă lase în pace.

cai islandaSursa foto: captură visiticeland.com

„Nicio persoană nu este absolut indispensabilă la locul de muncă”, spune Carrero, încurajând oamenii să ia o pauză de la serviciu.

Sursa foto: Guvernul Islandez (Biroul de Turism)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri