IT-ul, un sector privilegiat, cu afaceri de peste 70 de miliarde de lei în fiecare an, duce permanent lipsa de oameni. În ciuda salariilor de mii de euro, care propulsează pe IT-iști în topul „răsfățaților pieței”, domeniul are un deficit de 15-20.000 de specialiști în timp ce facultățile de profil nu reușesc să livreze mai mult de 7.000-8.000 de absolvenți specializați, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS). Și concurența cu piețele externe ce s-a accentuat odată cu munca remote face ca cei mai buni IT-iști să fie greu de găsit, greu de atras și, ulterior, greu de păstrat.

„Pe piața muncii, cei mai buni candidați sunt greu de găsit, greu de atras și greu de păstrat. Potrivit Gartner, aproape jumătate dintre beneficiarii ofertelor de muncă iau deja în considerare alte două oferte și acesta este și cazul nostru. Nicio altă industrie nu este atât de profund caracterizată de un deficit de angajați calificați ca IT-ul. Angajarea, păstrarea și dezvoltarea de noi talente este cea mai mare provocare pentru manageri. Cererea de specialiști în tehnologie depășește oferta de pe piața muncii”, a declarat pentru wall-street.ro, Elena Bogus, Head of People Thoughtworks România, companie de consultanţă software.

Angajații din IT sunt cei mai bine plătiți din toată economia. Numai la final de iunie, specialiștii din acest domeniu încasau un salariu mediu net de 9.331 lei, potrivit statisticilor INS. Sumele cresc dacă ne îndreptăm atenția către poziții cheie cum este cea de dezvoltator software, unde câștigul mediu ajunge și la 2.500 de euro net le lună (peste 12.000 de lei), conform unor date transmise de BestJobs, la solicitatarea wall-street.ro.

Dacă vrei să-ți calculezi salariul pentru a ști cu câți bani rămâi în mână la final de lună, poți accesa accest Calculator de Salariu Net dezvoltat de wall-street.ro.

Deși creșterea inflației a influențat foarte mult nivelul de trai, un sondaj BestJobs realizat în iunie ne arăta că doar 37% dintre respondenți primiseră o mărire salarială de la începutul anului, în timp ce un sfert au primit doar promisiuni. Dintre aceste majorări, doar 10% acopereau inflația la momentul respectiv. Cu toate acestea, există și domenii în care salariile nu par afectate de contextul economic și geopolitic actual, așa cum e și cazul IT-ului sau al Medicinei. Aceste domenii au în comun faptul că ofertele locale sunt în concurență cu cele din străinătate și acest lucru se reflectă prin creșteri.

Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs

Mai mult, specificul acestor joburi, care permite realizarea lor de la distanță, lasă loc unor creșteri și mai mari dacă lucrezi pentru firme din străinătate, care fură angajați valoroși de la firmele care operează în România. Prin urmare, competiția pentru talente s-a accelerat și ofertele salariale au devenit tot mai competitive, motiv pentru care companiile românești încercând să țină pasul cu ofertele celor din străinătate. ThoughtWorks, companie globală de consultanţă software cu sediul central în Statele Unite și-a extins anul trecut prezența în România, printr-un acord de achiziționare a Gemini Solutions, o firmă de dezvoltare software și de servicii de consultanță, cu centrul de dezvoltare şi peste 170 de ingineri IT în România la acea vreme. Până la finalul acestui an, compania plănuiește să mărească echipa din România.

Da, încă angajăm. Având în vedere constelațiile noastre de echipă cross-funcționale, căutăm o gamă largă de roluri, inclusiv Mobile developers, Data engineers, .Net developers, Java developers, Quality analysts sau Ruby developers. Ne așteptăm să ne extindem și mai mult echipa în acest an.

Elena Bogus, Head of People Thoughtworks România

 Elena Bogus, Head of People Thoughtworks România

Bătălia se dă și pe beneficii

Cu un pol restrâns de specialiști, multe companii de IT din România ajung să se bată în cine oferă mai beneficii mai valoroase și care să le facă mai mult cu ochiul candidaților. De pildă, firma de consultanță software, ThoughtWorks oferă acțiuni angajaților, ca instrument de fidelizare și de motivare, un model mai des întâlnit pe piețele mature. De altfel, acest tip de beneficii sub formă de acțiuni oferite angajaților sunt mai atractive din punct de vedere fiscal în România, comparativ cu alte ţări ECE, arata datele unui studiu realizat de Deloitte.

Recompensele bazate pe acțiuni sunt doar un aspect al paletei noastre totale de beneficii pe care oamenii le primesc la angajarea în Thoughtworks. Acțiunile fac parte din recompensele financiare și sunt un tip de beneficiu non-numerar, care le oferă angajaților o formă de proprietate în Thoughtworks. Recompensele bazate pe acțiuni pot lua mai multe forme, cum ar fi RSUs (unități de acțiuni restricționate) sau opțiuni de acțiuni. Aceste recompense variază în funcție de tip și dimensiune, iar eligibilitatea pentru a le primi variază, de asemenea, în funcție de diferiți factori, inclusiv poziția angajatului”, a mai precizat Elena Bogus.

Pe lângă clasicele tichete de masă, carduri cadou sau tichete de vacanță, pentru a atrage cei mai buni angajați companiile pun pe masă oferte creative. Vorbim aici de scheme complexe care includ pachete de stimulente non-salariale, program de lucru remote sau hibrid și, nu în ultimul rând, oportunitatea de a lucra în proiecte cu tehnologii foarte noi sau în proiecte care să-i atragă cu adevărat și să le stârnească interesul și curiozitatea. IT-ul este al doilea sector din România care oferă cele mai multe beneficii salariale din România, cu un buget mediu tot de 676 de lei/angajat, potrivit statisticilor de la Edenred.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri