Fenomenul marilor demisii a creat o mobilitate extrem de mare pe piața muncii, atât în România, dar mai ales în SUA, locul în care practic a luat naștere „The Great Resigantion” (Marea Demisie). Un efect neașteptat poate din partea angajaților, dar estimat de specialiștii HR este cel al reîntoarcerii la fostul loc de muncă, prin prisma faptului că fie au existat așteptări nerealiste de la ambele părți implicate într-un nou raport de muncă, fie activitatea nu a evoluat conform în modul așteptat. Prin urmare, mulți aleg să se întoarcă la fostul angajator. Iată ce trebuie să știi dacă și tu alegi să faci asta.

Ce spun experții despre întoarcerea la fostul angajator

În SUA, 62% dintre angajații care și-au schimbat locul de muncă în timpul ca urmare a fenomenului marilor demisii susțin că regretă și că s-ar întoarce la fostul angajator, arată datele unui sondaj realizat de Muse (o platformă care ajută oamenii să se dezvolte profesional) pe 2.500 de angajați din generația Millennials și Z. Deși în primă fază s-ar putea să îți calci mult pe orgoliu, fondatorul și CEO-ul The Muse, Kathryn Minshew, spune că atitudinile la locul de muncă se schimbă și că la finalul zilei, întoarcerea la fostul angajator ar putea să fie o mișcare bună. Această reîntoarcere este numită de experți ca fiind un efect de bumerang, scrie CNBC.

„Este firesc ca firmele să caute angajați care au deja un istoric pe funcția respectivă sau chiar în compania respectivă. Foștii angajați sunt persoane deja cunoscute pentru angajatori, iar întoarcerea lor ar aduce un beneficiu organizației. Dacă alegi să te întorci înapoi, înseamnă că și compania te vrea înapoi”, a declarat Karen Dillon, autor și consultant de business.

Retail jobs

Citește și: Cum îți poți da seama dacă într-o companie există un mediu toxic

Cum să te „împaci” cu fostul șef? Ce să îi spui ca să reluați relgătura

Dacă te-ai decis că vrei să te reîntorci la fostul angajator, scrie-i acestuia sau HR-ului cu care ai vorbit ultima dată. Mesajul ar trebui să sune ceva de genul: „M-am gândit la multe lucruri în perioada în care am plecat din compania voastră și mi-ar plăcea să reconectăm. Ai avea timp să ne auzim la un telefon în zilele următoare?”. Ideal ar fi să te axezi pe motivul pentru care vrei să pleci de la actuala companie și să specifici în mod clar ce nu a putut să îți ofere acel angajator.

Ai putea spune ceva de genul: „Când am părăsit Compania A pentru Compania B, căutam cu adevărat o extindere a responsabilităților mele și ceva nou. Mi-am dat seama, la începutul acestui nou loc de muncă, că nu numai că nu este ceea ce mă așteptam, dar chiar mi-au lipsit și poate că nu am prețuit în mod adecvat multe lucruri/ activități la fostul meu job. Vreau să te întreb dacă merită să deschid o conversație întoarcerea mea la voi în companie.

Citeste si:
Nicolae Ciucă preia interimatul ministerului Apărării Naționale
Nicolae Ciucă preia...

În mod evident, astfel de răspunsuri se potrivesc și sunt recomandate în situația în care ai renunțat la fostul loc de muncă fără să existe certuri, scandaluri care să îți îngreuneze emoțional plecarea.

Ce să faci după ce te-ai decis să te întorci la fostul loc de muncă

1. Restabilește limitele și reevaluează modul în care te poziționezi în fața celorlalți

Există multe motive pentru care te poți întoarce la vechiul angajator. „Poate că ți-ai dat seama că respectiva cultură organizațională era foarte bună sau pur și simplu ai fost atras de o ofertă tentantă, dar care nu s-a dovedit a fi ce era. Ori te-ai simțit într-un punct mort în cariera ta și acum ai ocazia să revii pe o poziție superioară”, a declarat Michael Watkins, președintele Genesis Advisers și profesor la IMD Business School, potrivit Harvard Business Review.

Citeste si:
De ce să nu mergi cu turma și să nu îți dai demisia dacă nu ai un...
Carpe diem, dar nu la job. De...

Ideal ar fi ca atunci când te întorci, să o faci pe o poziție superioară. Însă indiferent de poziția pe care te întorci, spune-le vechilor colegi, dar și noilor tăi colegi că ești fericit că te-ai întors și că ai avut oportunitatea de a explora și de a învăța lucruri noi în alte părți.

2. Adoptă o atitudine pozitivă

Oamenii te vor întreba cu siguranță de ce ai demisionat inițial din locul în care te-ai întors, așa că este înțelept să construiești o narațiune care să răspundă întrebărilor lor.

Explicația ta ar trebui să fie sinceră până la un punct. „Nu ai nimic de câștigat spunând ceva negativ, mai ales dacă ai fost nemulțumit la jobul tău inițial. Nimeni nu vrea să audă despre cât de proastă era compania când ai plecat. La urma urmei, ai ales să te întorci, deci nu face nimănui bine să spui lucrurile astea”, spune Karen Dillon. Vor fi colegi care te vor presa să le răspunzi, însă asigură-te că există integritate în răspunsurile tale.

Citeste si:
Căzănescu, TBF: Creșteți salariile! E mai sustenabil decât să...
Sfatul pentru patroni al unui...

3. Resetează așteptările colegilor

Când ai plecat, „oamenii aveau o anumită perspectivă despre tine și despre capacitățile tale”, spune Watkins. Acum că te-ai întors, trebuie să demonstrezi – atât în abordarea ta la locul de muncă, cât și în comportamentul de birou – că „ai avut experiențe noi și ai crescut”. Acest lucru poate fi cu atât mai provocator dacă ești readus să conduci foștii tăi colegi sau poate chiar fostul tău șef”, spune expertul.

Dar faptul că ai fost plecat și probabil că ai învățat multe în acest proces este un atuu. Dillon recomandă să fii „puțin mai formal și mai rezervat în comportamentul tău, cel puțin la început”, pentru a arăta cum „te-ai maturizat”. Colegii tăi „fie te vor vedea cu ochi proaspeți, fie cu aceiași ochi în primele câteva săptămâni”, adaugă specialistul.

Citeste si:
Ce salarii au președintele și premierul României
Ce salarii au președintele...

4. Restează așteptările tale

Colegii tăi nu sunt singurii care trebuie să-și ajusteze așteptările. Și tu trebuie să o faci.

„Îți amintești firma exact așa cum ai părăsit-o. Dar, între timp, raporturile de puterea s-a schimbat, oamenii au venit și au plecat, iar colegii tăi au avut noi provocări și au crescut și ei la nivel profesional”, spune Dillon.

Trebuie să recunoști că nu doar tu te-ai schimbat, ci și contextul e unul nou. „Vor fi aspecte ale culturii și proceselor care îți vor fi familiare, dar nu fi dezamăgit dacă vei întâlni și lucruri care s-au schimbat”, spune Watkins.

5. Lărgește cercul de cunoscuți din firmă cu care stai

Când revii la vechiul angajator, ai putea avea tendința să revii și la vechiurile obiceiuri cum ar fi să stai cu aceiași oameni și să iei prânzul tot cu ei de pildă.

Citeste si:
Salariile bugetarilor cresc cu 10% de la 1 ianuarie 2023
Salariile bugetarilor se...

Pentru a te asigura că acest lucru nu se întâmplă, fă un efort conștient de a crea rețele în jurul companiei. Trebuie să reziști tentației de a „gravita spre familiar”, spune Watkins.

Gândește-te „Dacă aș fi cu adevărat nou aici, ce aș face?”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri F