CEO-ul Canopy s-a arătat indignat de angajații care au două joburi full-time simultan și denunță această tendință de „supraangajare”. Este o „nouă formă de furt și înșelăciune”, spune acesta.

O postare pe LinkedIn distribuită de CEO-ul Canopy, Davis Bell, stârnește controverse în rândul angajaților din întreaga lume. Directorul companiei spune că a concediat recent doi ingineri care aveau în secret două locuri de muncă cu normă întreagă, la care lucrau simultan, notează Business Insider.

Fenomenul supraangajării a luat amploare în timpul pandemiei. Americanii, de pildă susțin că această practică le aduce câștiguri de 600.000 de dolari pe an, venituri care îi avantajează mai ales într-o perioadă cu inflație în creștere și cu un cost ridicat al locuințelor. Și în România se resimte acest fenomen. Nevoia de suplimentare a veniturilor pe termen lung este principalul motiv pentru care 70% dintre respondenții unui sondaj eJobs România și-au luat un al doilea job. Totodată, 47,4% dintre participanții la sondaj cred că pot duce pe termen lung două joburi simultan.

„Pentru mine, aceasta nu este o nouă tendință socială amuzantă. Este o nouă formă de furt și înșelăciune, și nu ceva la care ar participa o persoană etică și cinstită”, a scris Davis Bell în postarea sa de LinkedIn.

Declarația vine în timp ce în mai multe „colțuri ale internetului care laudă lideri precum Jack Dorsey sau Elon Musk pentru că lucrează la mai multe companii simultan. Nu același lucru se întâmplă cu angajații pot fi pedepsiți pentru că fac asta.

„Vorbim de angajați cu salarii mari, nu de oameni care iau ture suplimentare să se întrețină”

Într-un interviu pe care l-a acordat pentru Business Insider, CEO-ul Canopy a spus că a primit inclusiv amenințări cu moartea după postarea sa de pe LinkedIn. „Sper să mori într-un accident de mașină”, i-a spus cineva la telefon.

„Ingineri cu salarii mari pe care le primesc deja de la marile companii de tehnologie vin către firma noastră din Utah (mai ales de când oferim posibilitatea de lucra remote). Însă din păcate noi ajungem să îi angajăm pentru ca ulterior să aflăm că ei nu lucrează. Nu e ideal pentru nimeni acest lucru, iar pentru o companie de tehnologie medie sau foarte mică e cu adevărat dăunător”, a spus acesta pentru sursa citată.

Bell a adăugat că nu este corect să compari acești angajați specifici cu oameni cu venituri mai mici care iau suplimentar schimburi de noapte pentru a avea bani să se întrețină.

„Sunt angajați care fac asta în companii de tehnologie unde salarii sunt foarte mari și sunt plătiți bine”, a spus Bell adăugând că inginerii concediați de la Canopy câștigau între 130.000 și 140.000 de dolari doar de la firma pe o conduce el.

„Cred că este destul de clar că au căutat doar un flux suplimentar de venit fără a lucra cu adevărat”, a mai spus liderul.

Cum au fost concediați cei doi angajați prinși că aveau în secret două joburi

Canopy a descoperit că primul inginer lucra în secret la un al doilea loc de muncă cu normă întreagă după 2 luni și jumătate de performanță slabă, care fusese semnalată de coechipierii inginerului. După ce a lipsit în mod repetat la întâlniri, nu a finalizat munca și și-a păstrat camera oprită în mod constant, angajatul a fost chemat la o întâlnire cu HR-ul pentru o discuție. La scurt timp după aceea, compania a observat că profilul LinkedIn al inginerului a fost schimbat pe modulul privat și că nu avea Canopy listat ca loc de muncă actual.

Asta a determinat Canopy să trimită o cerere de verificare a angajării către „fostul” angajator al inginerului, care a confirmat că încă lucrează acolo.

Al doilea inginer a indicat semne chiar înainte ca acesta să fie angajat, după ce compania i-a transmis că nu este de acord ca el să lucreze în două locuri. A fost ulterior angajat, însă Canopy tot l-a verificat și a aflat că mai avea un job la care lucra simultan.

Ambii angajați au mărturisit ce făceau după ce au fost confruntați față în față și l-au arătat dovezi, a mai povestit CEO-ul Canopy.

Unii consideră „supra-angajarea” ca un act de protest împotriva unui sistem capitalist care exploatează muncitorii, un fenomen despre care Bell a spus că depășește granițele companiei sale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri