Dacă înainte de pandemie, conceptul de adaptabilitate era un punct menționat pe lista planurilor de viitor ale unei companii, lucrurile au luat o turnură interesantă. După doi ani în care mediul de afaceri a avut parte de multe schimbări notabile, adaptabilitatea a devenit cheia succesului pentru un business.

Asemenea unei partide de șah, pe tabla de joc a pieței de muncă, antreprenorii sunt nevoiți să-și adapteze strategia de câștig, în acord cu tendințele stilului de viață și de lucru ale viitorului. De cealaltă parte, angajații au devenit conștienți de puterea dobândită, își regândesc prioritățile și fac mutările pe baza necesităților personale.

În acest caz, scopul managerilor nu se limitează la obținerea unei singure victorii. Din contră, un adevărat lider își concentrează atenția către o remiză echitabilă pentru ambele părți, mai ales când deficiența de personal urmează o pantă ascendentă.

Competiția pentru atragerea tinerelor talente și a menținerii forței de muncă s-a transformat într-o enigmă cu multe variabile. Pe măsură ce timpul a trecut, angajații au început să aibă mai multe așteptări din partea angajatorului, relevanța salariului fiind pusă pe o poziție inferioară.

Astfel, oamenii nu mai lucrează doar pentru bani, ci își doresc un mediu de lucru sustenabil și sigur, ferit de amenințările de tip patogen, un program de lucru flexibil, care să le permită menținerea echilibrului dintre viața personală și cea profesională, bonusuri de performanță și programe de training.

În primul rând, experiența de lucru la birou are nevoie de îmbunătățiri majore, pentru a convinge oamenii să se întoarcă la job în format fizic. Tinerii din generația Z, o forță de muncă dorită și apreciată de antreprenori, pentru gândirea realistă, ambiție și dorința de a contribui în mod activ la îndeplinirea misiunii companiei, își doresc flexibilitate, libertate și un spațiu de lucru diferit decât până acum.

Prin urmare, primul pas către a păstra angajații profesioniști și a atrage noi talente începe cu regândirea mediului în care oamenii își desfășoară activitățile zilnice. Pentru antreprenorul Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, biroul îndeplinește un rol semnificativ în formarea angajaților, întrucât ajută la creșterea coeziunii dintre membrii echipelor de lucru și la formarea unei comunități care împărtășește valori comune.

Mediu de lucru sigur pentru siguranța angajaților

O comunitate se bazează pe încredere reciprocă, pe sentimentul de siguranță oferit de antreprenor angajaților, prin intermediul unui mediu de lucru sustenabil și prin bunăstarea resimțită de angajați. În momentul în care managerii încep să realizeze nevoia de protecție sanitară pe termen lung a clădirilor, aceștia vor contribui la maximizarea productivității și a creativității în rândul echipei.

În acest sens, Liviu Tudor, dezvoltatorul român de clădiri de birouri și președintele European Property Federation, alături de experți în sănătate, tehnologie, arhitectură, construcții, inginerie și facility management, a elaborat certificarea IMMUNE Building Standard™. Compusă din peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale, certificarea pentru clădiri IMMUNE™ pune la dispoziție administratorilor și proprietarilor parcurilor de birouri un set de instrumente eficiente pentru imunizarea spațiilor din lucru.

Echilibru între viața profesională și cea personală

În urma episodului pandemic, angajații au început să conștientizeze valoarea timpului liber petrecut în compania celor dragi, momentele dedicate pasiunilor și importanța menținerii unui echilibru între sarcinile legate de job și aspectele care țin de viața privată. Prin urmare, sistemul de muncă hibrid și cel remote au căpătat sens și relevanță, din prisma faptului că le oferă flexibilitate și mobilitate.

Totodată, biroul reprezintă o punte de legătură între antreprenori și angajați, un loc unde oamenii au acces la facilități adiacente pentru conectare, dezvoltare personală, comunicare și legarea unor relații de prietenii cu restul membrilor. Atunci când oamenii își pot împărtăși principiile și interesele comune, randamentul și starea de bine a echipei cresc.

O zonă structurată, amenajată în jurul unei comunități, sub forma unui hub multifuncțional cu spații pentru co-working, zone destinate interacțiunilor sociale, relaxării și divertismentului, poate fi o bună idee în strategia de menținere a tinerelor talente. Un astfel de exemplu este campusul YUNITY Park, un concept nou de real estate, care sprijină stilul dinamic de viață și de muncă al viitorului.

Proiectat ca un campus în extensia biroului, în cadrul YUNITY Park, oamenii vor găsi un centru modern de conferințe, un food-hall diversificat pentru toate gusturile, zone destinate socializării, un amfiteatru modern și o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați. Astfel, oamenii au la dispoziție, într-un sigur loc, tot ce le trebuie pentru a întreține un stil de viață sănătos.

Experiența de lucru mai aproape de natură

Chiar dacă sistemul hibrid prezintă o serie de avantaje notabile, îndreptate către bunăstarea angajaților, unul dintre punctele sale slabe este lipsa interacțiunii fizice la birou. Lucrul exclusiv de acasă crește numărul orelor lucrate peste program, nivelul stresului, încurajează sedentarismul, în timp ce relațiile dintre angajați se deteriorează.

Un sondaj efectuat de Genesis Property în cursul acestui an, pe un eșantion format din 1.180 de utilizatori de internet din România, relevă faptul că membrii echipelor de lucru au sesizat nevoia de întoarcere în format fizic la birou. Importanța socializării în mediul de lucru este susținută de 53.4% dintre respondenți, întrucât interacțiunea cu restul colegilor, atât la job, cât și în afara biroului, poate crește productivitatea și unitatea echipei.

Mai mult, 63% dintre cei intervievați cred cu tărie că existența unor parcuri și spații verzi în apropierea locului de muncă are un impact pozitiv asupra relațiilor colegiale, în timp ce 90.2% consideră facilitățile din proximitatea clădirilor de birouri un bun element, când vine vorba de stimularea activităților de grup.

Oamenii prețuiesc libertatea acordată de trendul lucrului de la distanță, însă, în egală măsură, au nevoie de comunicare, relaxare și distracție, pentru a funcționa la parametri optimi. Drept urmare, plimbările în natură, petrecerea timpului în compania colegilor și participarea la evenimente sunt lucruri dorite de către angajați.

Experiența în spații de lucru flexibile

Conceptele de co-working și co-living își găsesc un loc sigur în rândul tendințelor actuale, ce conturează ideea de birou sustenabil și eficient, întrucât răspund la cerințele de lucru exprimate de tinerele talente și de freelanceri. În acest mod, companiile au posibilitatea de a compune echipe de lucru diversificate, formate din oameni ce provin din culturi diferite, colaborând într-un loc modern și sigur.

Co-living-ul vine ca o soluție inovatoare, care oferă atât un spațiu de cazare în apropierea clădirii de birouri, cât și opțiuni de petrecere a timpului liber. Spre exemplu, această facilitate se poate aplica în cazul studenților din generația Z, care vin în regim de internship la o companie din altă parte a țării.

Procesul de acomodare într-un nou spațiu de locuit se simplifică, iar accesul la persoanele specializate din industrie se face cu ușurință, asigurându-le posibilitatea să comunice cu restul oamenilor din comunitate. Acest tipar se dovedește util și în cazul angajaților care iau parte la un schimb de experiențe profesionale în alt oraș sau al celor dornici să-și exploreze competențele, dincolo de barierele geografice.

Liderii de astăzi trebuie să acorde o importanță sporită bunăstării angajaților, deoarece forța de muncă a devenit o resursă esențială pentru succesul unui business pe termen lung. Astfel, investițiile care țin de siguranța și starea de bine a întregii echipe de lucru vor aduce beneficii ambelor tabere.

Sursa foto: Genesis Property

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri