70% dintre angajații români, participanți la studiul “Sănătatea mintală și emoțională în context profesional”, realizat de Mind Education, se declară epuizați sau sunt în prag de epuizare, în timp ce aproape 60% resimt stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc. Mai mult decât atât, peste 60% se confruntă cu stări de anxietate, iar 1 din 3 respondenți se simte singur.

Provocările emoționale și mintale sunt mai frecvente în rândul persoanelor sub 40 de ani, care trăiesc sentimente de singurătate și stări de anxietate mai intense față de celelalte categorii de vârstă. În ceea ce privește industriile investigate, angajații din domeniul financiar au cea mai precară sănătate mintală.

Pandemia cauzată de noul coronavirus a provocat, în ultimii doi ani, o creștere alarmantă a dezechilibrelor mintale și emoționale în rândul angajaților români. Oamenii s-au confruntat mai des ca niciodată cu frici, îngrijorări și gânduri legate de un viitor profesional și personal incert, ceea ce a accentuat sentimentele de singurătate și izolarea.

Conform studiului “Sănătatea mintală și emoțională în context profesional”, realizat de compania de consultanță în psihologie, Mind Education, pe un eșantion de peste 1200 de participanți, sentimentele de singurătate, stresul, precum și pierderea speranței și încrederii într-un viitor personal și profesional mai bun sunt principalii factori care fragilizează sănătatea mintală a angajaților români.

Așa se face că 70% dintre ei se declară epuizați sau în prag de epuizare, aproape 60% trăiesc stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc, iar peste 60% se confruntă cu anxietatea în mod curent. Deși sentimentul de singurătate este una dintre principalele provocări ale angajaților români (“1 din 3 se simte singur”), persoanele sub 40 de ani sunt mai afectate decât celelalte categorii de vârstă.

“Principalele surse de stres și îngrijorări care au contribuit la această criză a sănătății mintale și emoționale au fost schimbările din ultimii ani. Era de așteptat ca epuizarea, depresia și anxietatea să nu ne ocolească nici pe noi, cifrele studiului nostru încadrându-se într-un tablou global deloc optimist. Epuizarea profesională se manifestă, de regulă, prin performanța scăzută la muncă, nu ne putem duce la bun sfârșit task-urile, ne certăm cu colegii, absentăm etc. Aceasta favorizează instalarea depresiei, pe care o ducem și acasă, contaminând relațiile cu cei apropiați.

Pe de altă parte, depresia este determinată, în mod direct, și de sentimentele de singurătate, care favorizează, la rândul lor, dependența, adică ne pierdem disciplina personală, nu ne mai asumăm deciziile, nu ne putem adapta schimbărilor etc. Pe acest fond, apare și neîncrederea într-un viitor mai bun”, a explicat Domnica Petrovai, CEO al Mind Education și psiholog cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu (foto).

“Dezechilibrele mintale nu apar subit, ci se instalează treptat și se manifestă în capacitatea noastră de a relaționa, de a munci, de a ne adapta contextelor noi, de a fi performanți, nu doar sub forma depresiei sau burnout-ului. Starea noastră de bine este în controlul fiecăruia dintre noi și depinde de grija pe care ne-o purtăm zilnic, de rutinele sănătoase -somn, nutriție, mișcare, hidratare-, cultivarea bunelor relații dintre noi, exersarea competențelor de reziliență, prioritizarea sănătății mintale și emoționale, acasă și la serviciu”, a mai spus Domnica Petrovai.

Cum recunosc că am o sănătate emoțională și mintală fragilizată

  • Somn precar (insomnii, dificutăți de adormire sau trezire, somn insuficient, întrerupt)
  • Lipsa rutinelor de grijă de sine (mișcare, disciplină alimentară)
  • Pierderea vitalității și a dorinței sexuale
  • Disconfort fizic (dureri musculare, migrene etc.)
  • Stări de anxietate, îngrijorări dificil de gestionat
  • Stări de depresie
  • Reactivitate crescută în relațiile cu ceilalți, care degenerează în conflicte
  • Dificultăți de colaborare la muncă
  • Erori, superficialitate în rezolvarea sarcinilor și întârzieri in finalizarea lor
  • Dificultatea de a învăța lucruri noi și de a primi feedback

Cât privește realitatea din industriile investigate, cei mai vulnerabili par a fi angajații din domeniul financiar, care au răspuns că se confruntă cu stări de depresie, anxietate, pierderea speranței și încrederii într-un viitor personal și profesional mai bun și au îngrijorări financiare sau legate de muncă. La polul opus se află persoanele care lucrează în domeniul public.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri