O zicală spune: Omul cât trăiește învață! Și acest lucru este cât se poate de adevărat! Poate am terminat o școală de un anumit profil și, din cauza cărărilor adesea bizare pe care viața ne poartă a trebuit să schimbăm locul de muncă sau domeniul de activitate de nenumărate ori. Poate, nu mai găsim un job în specializarea noastră și trebuie să ne recalificăm. În acest caz, este necesar să ne orientăm spre o altă profesie sau meserie. Meseriile, munca fizică sunt din ce în ce mai căutate, apreciate și, cel mai important, foarte bine plătite. Una din meseriile de baza în diverse industrii este cea de stivuitorist. Este o meserie pentru bărbați, însă și femeile cărora nu le pasă de prejudecăți și au încredere în propriile abilități, pot manipula un stivuitor. Dar cum ajungeți stivuitorist? Este suficient să dețineți un permis de conducere sau sunt necesare cursuri de calificare? Va vom răspunde la toate aceste întrebări și la multe alte aspecte în cele ce urmează!

Stivuitoarele, cunoscute și sub numele de stivuitoare cu furci, sunt mașinării indispensabile în orice tip de industrie en-gros din ziua de azi. Fie că vorbim de industria alimentară, medicală, fashion, construcții, această mașinărie este cea care face întreg procesul de transport intern, depozitare sau mutare mult mai simplu. Sarcina stivuitoarelor este să ridice încărcături grele, prea dificil de manevrat de o persoană sau chiar mai multe. Treaba stivuitorului pentru aceste încărcături este să le transporte dintr-un loc în altul și să le stivuească. Având în vedere sarcinile pe care le transporta, putem spune că stivuitorul nu este un simplu transportator. Este o unealtă care se folosește și în amplasarea ordonată și corespunzătoare a mărfii, iar folosirea lui necesită profesionalism. Stivuitoarele, de fapt, au început să fie folosite încă de la începutul secolului al XIX-lea.

Deși primele tipuri de stivuitoare au fost voluminoase și greu de utilizat în comparație cu cele din ziua de astăzi, manevrabilitatea lor a fost definitivată în anii 1950, iar sistemul de combustibil a fost îmbunătățit. Stivuitorul, care este folosit în porturi și șantiere, dar în special în depozite, este un vehicul conceput pentru descărcarea și încărcarea mărfurilor. Este conceput pentru utilizare în zone structurale și este foarte ușor de utilizat. Dar designul unui stivuitor nu este compatibil cu orice suprafață. Acestea sunt astfel interzise în trafic și nu sunt utilizate în scopuri personale de călătorie.

De asemenea, nu pot avea o viteză mai mare de zece kilometri pe ora. Stivuitoarele pot ridica și transporta sarcini între jumătate de tonă și patruzeci de tone, în funcție de specificațiile tehnice și dimensiunile lor. Este posibil să ridicați o încărcătură la o înălțime de trei până la patru metri. Pe lângă tipurile de combustibil diesel și GPL, și bateriile pot fi folosite ca sursă de alimentare. Direcția stivuitorului este dată de roțile din spate, iar roțile din față sunt fixe. În această zonă sunt amplasate furcile de transport.

Acreditarea pentru a conduce un stivuitor

Pentru a deveni operator de stivuitor, trebuie să aveți un certificat de stivuitorist. Dacă un depozit sau orice alt tip de locație permite utilizarea unui stivuitor de către o persoană care nu deține un certificat de stivuitorist, există penalități foarte grave. Așa că trebuie să alegeți un curs stivuitorist unde, dupa finalizarea cursului, absolventii promovati primesc certificate de absolvire.

Certificatele pentru stivuitorist trebuie să fie aprobate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale. Locațiile care oferă o astfel de pregătire sunt autorizate să ofere instruire, astfel încât să vă puteți pregăti pentru examenele de stivuitorist obținând o educație de calitate.

După parcurgerea cursului, candidatul este supus unui examen, iar după acesta va primi un certificat de absolvire și dreptul de a conduce un stivuitor. Certificatul pentru a conduce un stivuitor nu are limită de timp, așa că poate fi folosit pe viață.

Condiții pentru obținerea certificatului de stivuitorist

Persoanele care folosesc utilaje precum stivuitoarele trebuie să aibă un Certificat de Calificare Profesională pentru meseria de Stivuitorist. Persoanele care desfășoară această muncă fără certificat sunt considerate vinovate conform legii. Care sunt condițiile pentru obținerea unui certificat de stivuitorist? Persoanele care doresc să practice această meserie trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Persoanele care doresc să obțină acest document trebuie să fie cel puțin absolvențe de școală generală.
  • De asemenea, trebuie să fie apte, din punct de vedere medical pentru a conduce un utilaj. În general, se efectuează o examinare oftalmologică a candidatului, se examinează auzul și alte aspecte, fiind o examinare asemănătoare cu cea pentru permisul auto.
  • Pentru a obține un asemenea certificat, persoană trebuie să aibă vârsta de 18 ani împliniți și peste.
  • Nu este necesară nicio experiență anterioară pentru a primi această instruire.

Pentru a obține acest certificat este obligatoriu să se urmeze, așa cum spuneam, un curs acreditat de Ministerul Educației Naționale și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Dacă obține acest document, persoana care s-a calificat va putea să se angajeze în orice tip de industrie unde este necesară manipularea unui stivuitor.

Cum spuneam, este o meserie foarte căutată și de viitor, deoarece transportul mărfurilor, depozitarea și mutarea lor sunt lucruri necesare în orice domeniu. Salariile sunt mult peste medie. Desigur, la început, salariul poate fi puțin mai mic, însă destul de bun. Însă odată căpătată experiență, un stivuitorist se poate bucura de câștiguri substanțiale.

Dacă doriți să vă schimbați meseria sau să vă calificați în ceva util și să aveți șanse foarte mari de a găsi un job stabil, atunci un curs de stivuitorist este următorul pas pe care trebuie să-l faceți.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri