Suspendarea serviciilor consulare la Ambasada României din Manila afectează sute de muncitori filipinezi care sunt deja așteptați în țară de către angajatorii români. În contextul în care contingentul de muncitori străini cu drept de muncă în România este anul acesta de 100.000, un procent important din numărul acestora îl reprezintă personalul din Filipine, aflat la mare căutare în rândul angajatorilor români.

Situația este una îngrijorătoare deopotrivă pentru muncitorii străini care au deja avizele de muncă eliberate de către Inspectoratul General de Imigrări și se aflau pe punctul de a veni în țară, cât și pentru angajatorii români rămași fără forță de muncă, întregul lor demers fiind sistat odată cu suspendarea serviciilor consulare din cadrul Ambasadei.

Din luna septembrie nu mai există un consul permanent la Ambasada României de la Manila. A fost trimis un consul temporar pentru șase săptămâni, care a procesat toate vizele și a oferit serviciile consulare aferente misiunii sale diplomatice, însă din păcate dânsul a plecat. Am discutat personal cu doamna Ambasador de la Manila, în condițiile în care secția consulară este închisă, MAE trebuie să ne ofere o nouă posibilitate de eliberare a vizelor de muncă, ceea ce încă nu s-a întâmplat. Nu a fost trimis niciun consul și nici nu se știe dacă va fi desemnat unul nou, în condițiile în care numai agenția noastră are zeci de avize de muncă pentru cetățeni filipinezi și nu putem lua vize.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia

Citește și: Angajații asiatici vor avea nevoie de acordul scris al primului angajator ca să poată schimba locul de muncă, în România

Nu este prima dată când asistăm la o situație de acest gen, însă este cu siguranță prima dată când o soluție clară în acest sens nu este oferită de către autoritățile române mediului de afaceri, arată reprezentanții agenţiei de recrutare a personalului asiatic în România.

În trecut, astfel de cazuri erau soluționate prin redirecționarea acestor servicii de eliberare a vizelor de muncă către Kuala Lumpur, Jakarta, Hanoi sau Bangkok, unde misiunile diplomatice din aceste locații preluau sarcinile Ambasadei din Manila.

Pe site-ul oficial al Ambasadei României din Manila figurează în momentul de față un anunț al suspendării activității consulare:

„Începând cu data de 25.10.2022, activitatea consulară din cadrul Ambasadei României în Republica Filipine este temporar suspendată.

Vom reveni cu noi informaţii în acest sens imediat ce vom avea mai multe detalii”, se arată în anunț.

De la declanșarea acestei situații a fost trimisă în atenția Ministerului de Externe și o scrisoare deschisă, prin intermediul căreia una dintre agențiile de recrutare și plasare a forței de muncă străine solicita soluționarea acestei crize și chiar indica o serie de măsuri în acest sens.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri