Unul dintre primele sfaturi pe care ți le va da un recrutor va fi acela de a nu-ți da demisia dacă nu ai deja o ofertă de job pe care ai acceptat-o. Piața muncii s-a schimbat radical și chiar dacă asistăm la o competiție acerbă pentru talente, nu înseamnă că îți vei găsi imediat un nou loc de muncă. Deși mulți angajați încă sunt în mentalitatea generată de fenomenul „Marii demisii”, în care vin cu demisia pe masă fără să le pese ce se întâmplă mai departe, ei bine, vremurile acestea s-au sfârșit, scrie revista Forbes.com.

Ce se întâmplă dacă renunți fără un alt loc de muncă

Probabil că nimic nu se compară cu momentul în care ajungi să îi spui șefului tău pe care nu l-ai suportat niciodată că îți dai demisia, în timp ce îți faci ieșirea grandioasă din firma în care ai lucrat. Însă nu ar trebui niciodată să îți dai demisia de la actualul loc de muncă fără să ai un plan de rezervă, adică un alt job la care ai fost deja acceptat. De ce? Deși ai siguranța că în câteva zile vei fi deja angajat în altă parte, realitatea ne arată că lucrurile nu se petrec mereu așa. Specialiștii din piața muncii avertizează angajații că s-ar putea ca genul acesta de decizii să fie îndelung regretate în contextul unei piețe a muncii provocatoare, dar și a unei economii fragile, în care prețurile la bunuri cresc de la o zi la alta.

Atenție, însă pentru că interviurile de angajare care vor veni după s-ar putea să fie inconfortabile. Recrutorii te vor întreba, desigur, de ce ai ales să pleci de la fostul angajator. Ce le vei spune, că nu ți-a plăcut de fostul șef? Că nu ți-a fost recompensată munca în mod corect? În loc să creadă că este vina fostei tale companii și a supervizorului, recrutorul va crede că tu ești de vină. Intervievatorii vor fi îngrijorați de decizia ta „impetuoasă” de a demisiona dintr-un motiv relativ inofensiv. Va fi astfel ușor pentru compania care te-a chemat la interviul de angajare să treacă la următorul candidadat.

1. Ai putea primi o ofertă salarială mai mică

Dacă noua companie decide să îți facă o ofertă de job, există șanse mari ca salariul pe care ți-l propune să fie mai mic decât te-ai fi așteptat. Pentru că nu ai un loc de muncă, angajatorul din fața ta nu se va folosi de un job actual ca pârghie de la care să pornească salariul pe care ți-l oferă. Când ai deja un job activ, intervievații folosesc locul de muncă actual și compensația ca pârghie pentru a negocia un pachet salarial mai bun. Sunt șanse mari să accepți fără tragere de inimă un salariu mai mic decât ți-ai dori sau chiar o poziție ierarhică mai puțin bună, doar pentru a putea reveni în piața muncii.

După un timp, vei regreta că ai acceptat noul rol și vei începe să cauți din nou. Intervievatorii te vor întreba din nou care sunt motivele pentru care, de această dată, pleci de la două joburi, într-un timp foarte scurt.

2. Nu este ușor să găsești un alt loc de muncă

Într-un studiu recent realizat de Harris Poll, mai mult de 70% dintre specialiștii care caută un nou loc de muncă au declarat că este mai dificil decât se așteptau. Respondenții au spus că firmele ignoră solicitările de angajare și CV-urile trimise, neglijează programarea interviurilor și creează un proces de recrutare elaborat, de parcă nu ar exista un interes real pentru angajare.

Citește și: Anul marilor demisii. Ce trebuie să știi dacă vrei să îți dai demisia în 2022

3. Marea demisie se transformă în marele regret

Din goana după joburi noi care a fost generată de fenomenul marilor demisii, asistăm și la reversul medaliei: marele regret. Potrivit Harvard Business Review, 30% dintre oamenii care și-au părăsit locurile de muncă pentru ceea ce credeau ei că „va fi mai bine”, nu au avut un rezultat bun. În doar 90 de zile de la angajare, respondenții la sondaj au spus că și-au dat demisia din cauza „culturii organizaționale și a gestionării proaste a așteptărilor la locul de muncă”. Mulți oameni care și-au schimbat locul de muncă în timpul Marii Demisii regretă că au demisionat și au remușcări.

Tips and tricks. Ce e de făcut?

Zâmbește și acționează ca și cum totul ar fi bine și bine. „Joacă jocul” până când găsești jobul pe care-l dorești cu adevărat. Fii foarte politicos și de ajutor, astfel încât nimeni să nu suspecteze că începi să-ți planifici ieșirea dintr-o companie.

Când găsești un nou loc de muncă, bucură-te, dar nu o face într-un mod impulsiv, care să-i pună într-o lumină proastă pe colegii și șefii tăi. Și, cel mai important, nu folosi ocazia ca să te răzbuni și ca să-ți distrugi fostul angajator. Dacă distrugi legăturile create, îți va fi mai greu dacă, să zicem că în viitor vei dori la un moment dat să te întorci la fostul angajator.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri