Anul acesta, candidații au fost mult mai activi în căutarea de noi oportunități profesionale față de anul trecut. Mai exact, potrivit datelor platformei de recrutare online BestJobs, aceștia au aplicat, în medie, la 6 joburi pe lună, de două ori mai multe decât în 2021, cel mai adesea de pe mobil, folosind aplicația BestJobs. În plus, numărul total al candidaților a fost cu 62% mai mare în 2022 față de anul precedent.

Profilul candidaților din 2022

Dintre candidații care și-au completat CV-ul pe platforma BestJobs în 2022, 54% au menționat cel puțin o experiență profesională anterioară. 35% dintre ei specifică cel puțin o limbă străină printre cunoștințe și 14% dețin permis de conducere. Aproape jumătate (47%) vor să fie contactați de recrutori cu oferte de angajare, chiar dacă nu își caută activ un loc de muncă, iar 5% menționează că sunt dispuși să se relocheze pentru noul job.

În 2022, creșterea venitului din salarii a stat la baza eforturilor candidaților de a-și găsi un job nou pentru cei mai mulți candidați. 98% au declarat că își doresc să știe salariul sau intervalul salarial pentru jobul la care aplică, iar cei mai mulți dintre ei au aplicat cu precădere la joburi cu #SalariuLaVedere.

Candidații români au fost mult mai activi în căutarea unui nou job anul acesta. Datele mai arată că sunt tot mai pregătiți, iar pentru a se angaja în domeniul și departamentul pe care și-l doresc, majoritatea mizează în primul rând pe abilitățile specifice dobândite în joburile anterioare sau în urma unui stagiu de practică, voluntariat, internship, în cazul candidaților mai tineri.

Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România

Platforma de recrutare online Bestobs reunește specialiști din toate zonele țării. 73% au domiciliul în jurul marilor orașe, din municipiul București, județele Timiș, Cluj, Brașov, Iași, Prahova și Constanța, în timp ce 27% aparțin de orașe mai mici.

În ceea ce privește domeniul de activitate, peste 18% dintre candidați au experiență în Vânzări, 11% în Management, aproximativ 10% în domeniul Administrativ și 9% în Producție / Logistică. Și candidații cu experiență în domenii precum Financiar-Contabilitate, Inginerie, Specialiști/Tehnicieni, Call Center, HoReCa, Transport, IT au fost activi și în căutarea unei noi provocări profesionale.

Candidații la început de carieră aplică cu precădere pentru joburi în Call-center, Vânzări, Administrativ și Marketing

Aproape 1 din 5 candidați înscriși anul acesta pe BestJobs au vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani și aplică pentru joburi entry-level. Domeniile preferate de acești candidați sunt Call-center, Vânzări, Administrativ/ Secretariat și Marketing.

Alți 22% din totalul candidaților au vârsta între 25 și 34 de ani, 23% au între 35 și 44 de ani și 22% au între 45 și 54 de ani. Nu în ultimul rând, cei mai mulți dintre candidații activi (aproape 55%) au fost bărbați, iar restul de 45%, femei.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri