Ianuarie 2023 este aici și ca fiecare început de an, ne luăm timp să reflectăm și asupra vieții noastre profesionale. Acum, creionăm, în linii mari planurile pentru următoarele luni. Pentru cei mai mulți, aceste planuri se traduc în obiective profesionale pentru a ajunge la următoarea etapă a carierei sau pentru a deprinde noi abilități. Dar te-ai gândit vreodată ca poate de Anul Nou ai putea să meditezi și asupra lucrurilor pe care nu ți le dorești? Ce nu-ți mai place să faci în 2023, la ce ar trebui să spui „nu” și ce activități ar trebui lăsate în urmă?

Dacă în mod tradițional acum conturăm rezoluțiile de carieră pentru 2023, specialiștii din HR s-au gândit, de această dată la anti-rezoluții de carieră. O anti-rezoluție este un angajament ferm de a nu mai face ceva, de a realiza că la nivelul carierei tale sunt mai multe comportamente și atitudini inconștiente care îți împiedică progresul în carieră, scrie Forbes.com.

Iată ce cred experții în HR că n-ar trebui să mai faci în 2023:

1. Învață să spui „nu”

Ești dornic să muncești și să îți ajuți compania și colegii, ceea ce arată că ești un profesionist și un om altruist. Însă în acest mod vei acumula mai multe sarcini decât ar trebui poate. Specialiștii din piața muncii spun că a fi ocupat nu înseamnă același lucru cu a fi productiv, iar faptul că permiți mereu o acumulare de activități nu e tocmai benefic pentru timpul și energia ta. Trebuie să îți protejezi timpul și să te concentrezi pe ceea ce contează cel mai mult pentru a progresa.

Învață să spui „nu” lucrurilor și oamenilor care nu îți mai servesc obiectivele. Crește cercul interior cu oameni care te susțin și care îți încurajează progresul. Frumusețea în a spune „nu” este că te va elibera să spui „da” activităților și oamenilor care se aliniază cu valorile și obiectivele tale.

Sfatul meu este să fii foarte clar cu privire la ce vrei și ce nu vrei. Intenția ta este cea care dă tonul, de la modalitatea în care îți scrii un CV și până la modul în care răspunzi la întrebări la un interviu de angajare. Fii clar și concis cu privire la obiectivele pe care le ai și nu sări de la un lucru la altul doar de dragul de a o face.

Virginia Franco, scriitor și expert în carieră

Citește și: 4 tendințe de urmărit în piața muncii, în 2023. Unde să te angajezi ca să câștigi cel mai bine

2. Nu învinovăți pe altcineva pentru lipsa ta de progres

Ceea ce te reține nu este ceva extern, ci intern. Oricât de mult ai vrea să crezi că forțele externe (șeful tău, pandemia, economia etc.) sunt responsabile pentru progresul tău (sau lipsa acestuia), adevărul este că mentalitatea și atitudinea ta sunt cele care dictează circumstanțele. Cu cât accepți acest lucru mai repede și devii responsabil pentru acțiunile tale, cu atât mai repede vei face progrese.

3. Nu îți mai tolera obiceiurile proaste

Adevărul este că îi învățăm pe oameni cum să ne trateze prin ceea ce permitem sau toleram. Dacă permiți mereu să te acomodezi cu obiceiuri proaste (de pildă o persoană care la muncă reprogramează mereu întâlnirile sau întârzie mereu când vă vedeți), te vei confrunta mereu cu acest tip de comportament dacă nu îl oprești. Desigur, sunt și situații excepționale, însă acestea nu trebuie să devină normă, motiv pentru care trebuie să-ți comunici mereu așteptările. Singurii oameni care vor fi deranjați de limitele pe care le aplici sunt cei care nu au niciuna.

2023 va fi anul în care cei care își caută un loc de muncă îmbrățișează în mod colectiv puterea branding-ului personal. Un brand personal constă în cine spui că ești, cine ești când te manifești și ceea ce spun victoriile tale despre tine.

Ed Han, recrutor

4. Nu mai face lucrurile pe care le urăști

Doar pentru că poți face ceva nu înseamnă că ar trebui. Dacă ai realizat că faci ceva care nu-ți aduce nici bucurie, nici venituri, încetează cu totul să faci asta. Când delegi, automatizezi sau externalizezi ceea ce urăști să faci, vei avea mai mult timp să-ți maximizezi talentul și energia pe activități care contează și care te aduc mai aproape de progres.

Vezi și: Ce așteptări există de la cei care ne conduc în 2023. Mihaela Feodorof: „La umbra liderilor români cresc greu lăstari”

5. Nu te mai lăsa condus de frică

Frica este o emoție puternică. Adesea, aceasta se preface într-o mantie de protecție și ne împiedică să facem lucruri sau să le ducem la bun sfârșit. Însă, interesant este că uneori, adevărata „pagubă” vine din lipsa de acțiune pe care frica o activează. A amâna și a aștepta „momentul perfect” pentru a face ceva este un exercițiu de inutilitate pentru că acea vreme nu vine niciodată.

Dacă vrei să progresezi în carieră, trebuie să ieși din zona ta de confort și să acționezi, după principiul amintit de George Addair: „Tot ceea ce ți-ai dorit vreodată este să stai de cealaltă parte a fricii”.

Amintiți-vă, ceea ce jurați să încetați să mai faceți poate fi chiar mai puternic decât ceea ce vă hotărâți să faceți. Și făcând aceste cinci anti-rezoluții în carieră, vei elimina orice bariere în calea creșterii tale.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri