Angajații din România trebuie să beneficieze de ochelari de vedere plătiți de compania la care lucrează, dacă munca lor presupune activitate în fața unui ecran, arată o decizie Curții Europene de Justiție. Românii beneficiază de acest drept din 2006, însă puțini angajați cunosc această prevedere.

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) s-a pronunțat în cazul unui polițist care a mers până în instanță ca să demonstreze că angajatorul trebuie să-i furnizeze ochelari de vedere, întrucât lucrează în fața unui monitor. Cererea de sesizare a CJUE a fost formulată în fața Curții de Apel Cluj într-o cauză care avea ca obiect obligarea Inspectoratului General pentru Imigrări din România să plătească contravaloarea ochelarilor de vedere pentru angajatul care își desfășoară activitatea în fața unui ecran, potrivit informațiilor regăsite pe site-ul oficial al CJUE. Inițial, instituția la care este angajat polițistul a refuzat să îi plătească 2.629 de lei.

„TJ (n.red. angajatul de la Inspectoratul General pentru Imigrări din România) afirmă că lucrul la monitor și alți factori de risc, precum lumina „vizibilă discontinuă”, absența luminii naturale și suprasolicitarea neuropsihică, au determinat o deteriorare puternică a vederii sale. Prin urmare, ar fi trebuit, la recomandarea unui medic specialist, să schimbe ochelarii de vedere pentru a corecta scăderea acuității sale vizuale.

Susținând că sistemul național de asigurări de sănătate român nu prevedea rambursarea sumei de 2.629 lei românești (RON) (aproximativ 530 de euro), reprezentând contravaloarea costului ochelarilor de vedere, și anume costul lentilelor, al ramei și al manoperei, TJ a solicitat Inspectoratului General să îi ramburseze suma respectivă. Această cerere a fost respinsă.

Ulterior, TJ a sesizat Tribunalul Cluj (România) cu o acțiune având ca obiect obligarea Inspectoratului General la plata sumei menționate. Această instanță a respins acțiunea pentru motivul că nu erau îndeplinite condițiile pentru obținerea rambursării solicitate, în măsura în care articolul 14 din Hotărârea Guvernului nr. 1028/2006 nu ar conferi dreptul la rambursarea costului unui dispozitiv de corecție special, ci numai la furnizarea unui astfel de dispozitiv dacă utilizarea sa ar fi considerată necesară.

TJ a formulat recurs împotriva acestei hotărâri la Curtea de Apel Cluj (România), care este instanța de trimitere, solicitând anularea sa și reexaminarea pe fond a litigiului”, arată Curtea Europeană de Justiție.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri