Pentru mulți angajați, rezoluțiile de An Nou la nivel de carieră includ și posibilitatea unei promovări la locul de muncă. Nici 2023, nu va fi ușor și asta pentru că deja tot mai multe companii și-au schimbat modelul de business sau modelul de lucru pentru a se menține pe linia de plutire. Cu o recesiune la orizont care va avea și efecte în piața muncii, atingerea obiectivelor de carieră setate de angajați ar putea fi perturbate. Iată ce trebuie să faci ca să nu se întâmple asta și să obții promovarea pe care o meriți.

1. Gestionează mai bine modul în care lucrezi de acasă

Obținerea unei promovări la job nu se referă doar la performanța pe care o ai, ci la cât de mult vede șeful tău ce faci și de ce te ocupi. Un studiu din 2019, adică de dinainte de pandemie arată că un manager este mai predispus să-și formeze o părere pozitivă despre tine dacă te vede muncind. Un alt studiu a constatat că deși munca de acasă a crescut nivelul de productivitate, a redus în același timp și rata de promovare în rândul angajaților.

„Orice angajat care se gândește serios să încerce să obțină promovare la job probabil că nu va petrece cinci zile pe săptămână lucrând de la distanță, ci va aloca o bună parte din timp venind la birou. Astfel el își face vizibilă prezența și în format fizic”, a spus Jack Kennedy, economist britanic, potrivit Bloomberg.

Cu toate acestea, este posibil ca angajatorii să fi devenit mai conștienți de această chestiune, însă chiar și așa, tot ajută să-ți refaci planul de „vizibilitate” la job.

„Multe dintre abilitățile fundamentale pe care trebuie să le demonstrezi la locul de muncă nu s-au schimbat. Cu toate acestea, de la pandemie încoace, modul în care poți demonstra aceste abilități poate fi diferit. Dacă lucrezi de acasă mai des, poate fi necesar să faci mai mult efort pentru a fi vizibil pentru șeful tău și pentru colegii tăi”, a spus Hannah Salton, coach de carieră și consultant.

2. Încearcă să obții abilități care te vor face dificil de înlocuit

Recesiune sperie cel mai mult oamenii în această perioadă, așa că ar fi bine să te gândești la modul în care economia îți afectează planurile de dezvoltare în carieră. Totuși, nu ești legat de mâini sau de picioare, așa că sunt lucruri pe care le poți face.

Încearcă să obții abilități care te vor face dificil de înlocuit și gândește-te cum să-ți dozezi energia și cunoștințele afacerii/ companiei care sunt cu adevărat profitabile.

„În climatul actual, rolurile generatoare de venituri vor fi importante. Angajatorii vor fi foarte atenți la păstrarea angajaților care pot menține sau crește veniturile organizației”, a mai spus economistul Jack Kennedy.

El a adăugat că există unele sectoare care se vor descurca mai bine în recesiune decât altele. De pildă, industrii precum asistența medicală, e-commerce, vor fi mai puțin afectate de o recesiune decât altele. Așadar, ia în considerare industriile care au în prezent au o rată mare a locurilor de muncă vacante.

Citește și: Paranoia productivității: Șefii cred că angajații lucrează mai puțin de acasă decât de la birou

3. Găsește jobul potrivit pentru tine

Este mult mai probabil să ai o evoluție bună și o performanță mai mare la locul de muncă (prin urmare și să avansezi la job) dacă îți place ceea ce faci. Să faci ceea ce îți place poate însemna, de la un punct încolo și o schimbare de carieră.

Specialistul HR Alice Stapleton spune că a ajutat o asistentă veterinară să devină brutar, un avocat să devină consultant de mediu și un consultant în industriile creative să facă tranziția către domeniul floral.

Este greu să ai o carieră de succes dacă stai și aștepți, crezând că lucrurile se vor schimba de la sine. Încurajez oamenii să iasă din zona de confort și să testeze ideile pe care le au”, a mai spus expertul HR.

4. Aprofundează-ți abilitățile

Una dintre cele mai puțin surprinzătoare modalități de a promova la locul de muncă în 2023 este să-ți aprofundezi abilitățile sau să dobândești altele noi, care ar putea fie să te ajute să avansezi.

5. Întreabă

Există o modalitate foarte simplă de a afla cum să fii promovat: doar întreabă-l pe șeful tău ce caută și ce abilități vor să vadă, a spus Alice Stapleton. „Întreabă ce vrea organizația să vadă de la tine. Nu poți lucra pentru a-ți repara lacunele de competențe dacă nu ești conștient de ele”, explică specialistul.

Odată ce știi ce este necesar, Stapleton recomandă să fii strategic pentru a te asigura că atingi acele obiective. „Păstrează o evidență a tot ceea ce faci, asta te va ajuta să promovezi la job”, mai spune specialistul HR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri