România se confruntă în prezent cu un deficit de forță de muncă în mai toate sectoarele economice, iar o soluție pentru a crește forță de muncă locală este aceea de a susține sistemul de învățământ dual, școlile de meserii, care ar putea reduce și deficitul de personal specializat, este de părere Elena Cozianu, Head of Human Resources în cadrul grupului Altex.

„Avem și noi probleme cu recrutarea, în special pe posturile specializate, cum ar fi cele pentru proiectele verzi pe care le derulăm. Este foarte greu să acoperim anumite poziții. Unele rămân deschide luni întregi”, a declarat Elena Cozianu.

Directorul de resurse umane al Altex a oferit exemplu implementării proiectelor verzi ale grupului, unul dintre acestea fiind cel de instalare pe clădirile proprii de panouri fotovoltaice, având deja circa 8.000 de panouri solare instalate, o investiție de 2 milioane de euro, și pentru care a avut nevoie de specialiști.

„Pentru aceste tipuri de proiecte și este și mai dificil să recrutezi. A fost nevoie atât de implicarea echipelor interne din cadrul grupului, a inginerilor arhitecți din cadrul unei companii din grupul nostru (Cometex – n.r. - divizia de real estate a grupului Altex), dar a fost nevoie și de intervenția unor colaboratori externi”, a mai spus Elena Cozianu.

Elena Cozianu

Elena Cozianu - foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

Companiile ar trebui să trimită specialiști în școli și licee

Potrivit ei, una dintre soluțiile care ar putea fi găsită pe plan local, dincolo de recrutarea de forță de muncă din afara țării, și anume susținerea învățământului dual, care ar trebui susținut atât de autorități, cât și de reprezentanții mediului privat.

„Cred că problema deficitului de forță de muncă ar putea fi rezolvată și cu sprijinul autorităților. Consider că este necesar să susținem sistemul de învățământ dual, deoarece și de acolo ar putea să vină forță de muncă suplimentară.

Cred că este importantă inițiativa și este nevoie de implicare din partea tuturor, atât din partea autorităților, dar și din partea noastră, a mediului privat. Companiile ar trebuie să trimită și ele specialiști din diverse domenii, care să efectueze vizite în școli, în licee, să discute cu copiii despre planurile lor de carieră, dar să-i ajute și pe părinți să constientizeze parcursul educational al copiilor”, a mai declarat Elena Cozianu, în cadrul conferinței HR 2.0.

Prezenți la evenimentul organizat de wall-street.ro, Bogdan Badea, CEO eJobs România și Cristina Săvuică au atras și ei atenția asupra dificultăților de a recruta, atrăgând atenția asupra reticenței românilor de a-și schimba locul de muncă, dar și a deficitului de talente atât pentru locurile de muncă necalificate, cât și pentru pozițiile de management,

HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză este un eveniment realizat de wall-street.ro, sponsorizat de Lugera-The People Republic, Genesis Property, Regina Maria, Vastint, Altex, Romanian Software, Mobility Partner, Autonom, alături de partenerii media: Revista Cariere, Events Online, HR Club, Jurnalul de Afaceri și Portal HR, supported by Florăria cu Povești și Recharge Center.

Sursa foto: Wall-Street.ro / Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri