Pe fondul numărului considerabil al tentativelor de trecere frauduloasă a graniței României de către cetățenii străini spre spațiul Schengen, cresc regretabil și cazurile de trafic de persoane. Fenomenul denunțat deopotrivă de angajatorii români și agențiile de recrutare a forței de muncă străine în România atrage atenția asupra pericolului reprezentat de acest context pentru stabilitatea pieței muncii, dar și pentru protejarea drepturilor pe care astfel muncitorii străini le pierd odată ajunși victime ale traficului de persoane, anunță Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Conform ultimelor informații furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), doar în ultimul an de zile au fost depistați „în zona de competenţă 4.966 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală. Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.357 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria. Referitor la naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni provin din următoarele ţări: Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria, Tunisia”, denotă informarea oficială furnizată de Centrul de Informare din cadrul Poliției de Frontieră Română.

Rețelele de socializare prezintă din ce în ce mai multe anunțuri în care cetățeni străini oferă transport spre țările vestice migranților veniți să lucreze în România. La rândul lor, agențiile de recrutare din țară sunt abordate de acești cetățeni străini care promit sume fabuloase în schimbul garantării permiselor de muncă.

„Dacă ne referim strict la cetățenii intrați în România în scop de muncă, pe rețelele de socializare s-au format grupuri în funcție de naționalitatea acestora și acolo se postează anunțuri prin care sunt racolați de concetățeni, precum și filmulețe din camionele cu care sunt transportați, detalii referitoare la plată. Cu toate că noi nu suntem membrii ai spațiului Schengen, mulți oameni plătesc sume considerabile de bani pentru a ajunge acolo. Ne-am lovit de o situație în care un muncitor din Sri Lanka avea tatăl în Germania și atunci în foarte scurt timp de la sosirea in Romania, acesta a încercat să părăsească țara pentru că adevărata lui miză era de fapt reunirea cu tatăl”, a declarat Corina Constantin, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Dacă în cazul agențiilor de recrutare cu un istoric demonstrat, procentul muncitorilor care părăsesc fraudulos țara încă de la sosirea lor pe teritoriul României este unul relativ scăzut, problemele apar atunci când recrutarea este efectuată de companii al căror unic scop este acela de a intermedia astfel de practici.

„Salutăm pe această cale demersurile autorităților de a anihila grupările care conduc la aceste situații regretabile, însă totodată considerăm că ar fi oportun să fie adoptat un set concret de noi măsuri. Recomandarea noastră ar fi ca înaintea acordării avizelor de muncă pentru cetățeni care provin din aceste țări, Inspectoratul General pentru Imigrări să efectueze cercetări suplimentare ale companiilor care solicită angajarea lor și să se asigure că firmele desfășoară efectiv activitatea pentru care solicită avizele de muncă și că au un istoric, precum și o cifră de afaceri care să justifice angajarea cetățenilor străini, în special atunci când o singură companie solicită un număr mare de angajați. Prin Ministerul Afacerilor Externe, statul român poate înăspri condițiile de acordare a vizei de muncă în România și în acest fel vor veni aici doar cei care intenționează într-adevăr să rămână și să lucreze în țara noastră”, a completat Corina Constantin.

În vederea diminuării fenomenului de trecere ilegală a frontierei, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a demarat deja o campanie de conștientizare în colaborare cu Ministerul Muncii din Sri Lanka, cu scopul de a informa corect muncitorii asupra drepturilor și obligațiilor migranților în România.

„Colegul nostru, Romulus Badea, a avut deja două întrevederi la nivel ministerial acolo. Prin aceste campanii de conștientizare ne dorim să atragem atenția migranților economici asupra drepturilor și obligațiilor avute în Romania și implicit UE. În fapt, odată ajunși victime ale traficului de persoane, aceștia își pierd toate drepturile pe care le-au dobândit odată angajați în România. Dacă scopul venirii în România era acela al unei bunăstari materiale pentru ei și familiile lor, odată ce încearcă să treacă frontiera ilegal, aceștia nu se mai pot angaja și pot fi exploatați de angajatori de rea credință, nu mai au acces la un spațiu de cazare destinat lor, nu mai au acces la servicii medicale și nu mai pot călători în vacanță în țara de origine, așa cum o fac atunci când au un loc de muncă legal. Toate aceste informații ne dorim să ajungă la viitorul angajat non-UE încă de când se află în țara de origine și să le fie puse la dispoziție de către Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Externe din țara lor”, a concluzionat Corina Constantin, vicepreședinte în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Angajatorii care tatonează acest domeniu, precum și angajații străini aflați în căutare de informații suplimentare sau consiliere asupra bunelor practici din domeniu pot solicita sprijinul Patronatului Importatorilor Forței de Muncă, al cărui scop este acela de a susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri