Statul român începe să devină un competitor tot mai serios în fața angajatorilor din mediul privat. Deja în primele două luni ale acestui an, instituțiile din aparatul de stat au pus la bătaie aproape 3.000 de locuri de muncă, poziții pe care vrea să le acopere cu personal nou, în perioada următoare.

„Ca tendințe, să va așteptați ca în ciuda a ceea ce experimentați pe piața forței de muncă, la o intensificare cantitativă și calitativă a concurenței neloiale a statului, cu toate instituțiile sale pentru că statul va angaja și mai mulți oameni pe salarii și mai mari. Îmi pare rău, vestea nu e tocmai bună, dar prefer să va spun realitatea așa cum se vede de aici”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR la HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză.

9 din 10 locuri de muncă scoase pe piață de de instituțiile de stat sunt funcții de execuție și mai puțin de 200 sunt funcții de conducere, potrivit datelor jobradar24.ro, agregator de joburi din mediul de stat și privat din România, dezvoltat de eJobs.ro. Dacă ne uităm la sectorul privat, în luna ianuarie și februarie a acestui an, companiile au scos pe piață 65.000 de poziții (28.000 dintre aceste fiind postate doar în luna februarie).

„Anul va fi dominat de subiectul pensiilor și al salarizării din domeniul public (...) Eu văd în continuare o nevoie de debirocratizare a tot ceea ce înseamnă relații de muncă, nu doar la nivelul relației angajatorului cu statul, ci și la nivelul angajatului cu angajatorul. Acolo eu aș simți din practică o nevoie de debirocratizare. Întrebarea e dacă ai cu cine să stai de vorba cu asta și mă refer la decidenți politici care să aibă disponibilitate de a discuta despre această problema în timp ce îi apasă o mulțime de alte probleme. Mesajul meu e: dacă vreți să fiți auziți, organizați-vă și mergeți peste ei! Nu uitați (și asta e un adevăr pe care îl puteți folosi), 2024 este un an foarte electoral. Folosiți-l în timp ca atare, la modul cel mai serios”, a mai completat Cristian Seidler, deputat USR în cadrul evenimentului.

Legea salarizării unitare bate la ușă

Totodată, trebuie precizat faptul că 2023 a venit cu prevederi importante din PNRR care trebuie să fie aplicate. Anul acesta va intra în vigoare noul cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară).

Noua lege privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară) va stabili o metodologie unitară de calcul în scopul de a spori echitatea salarizării în sectorul bugetar (aplicarea principiului plății egale pentru muncă de valoare egală), de a asigura tratamentul nediscriminatoriu în stabilirea sporurilor și corelarea performanțelor cu salariul plătit, se arată în PNRR.

Metodologia propusă pentru recalcularea salariilor se dorește a fi sustenabilă din punct de vedere bugetar și se va baza pe:

  • revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare;
  • reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
  • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20 % din salariul de bază.

Noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public. Legea privind salarizarea unitară ar urma să fie pusă în aplicare în trimestrul al doilea al anului.

Angajări la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă vrei un post la stat

În Legea nr 188/1999, privind statutul funcționarilor publici sunt prevăzute condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a te angaja la stat. Sunt 10 criterii generale fără de care nu poți să te angajezi într-o instituție publică din România, pe unul dintre posturile vacante.

Condiţii generale de ocupare a unei funcţii publice, pentru un candidat:

  1. are cetățenia română și domiciliul în România;
  2. cunoaște limba română, scris și vorbit;
  3. are vârsta de minimum 18 ani împliniți;
  4. are capacitate deplină de exercițiu;
  5. are o stare de sănătate corespunzătoare funcției publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
  6. îndeplinește condițiile de studiu prevăzute de lege pentru funcția publică;
  7. îndeplinește condițiile specifice pentru ocuparea funcției publice;
  8. nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legatură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției publice, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;
  9. nu a fost destituită dintr-o funcție publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
  10. nu a desfășurat activitate de poliție politică, astfel cum este definită prin lege.

Primăriile, campioane la angajări

În România, instituțiile de stat care au scos pe piață cele mai multe oferte de angajare sunt primăriile, fiind urmate de spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile. Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de muncitor calificat și necalificat, îngrijitor, asistente medical, referent, șofer și paznic.

Sursa foto: Ovidiu Udr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri