Există un decalaj major de încredere între bărbați și femei la locul de muncă, iar un aspect recent care reiese dintr-un sondaj arată că femeile consideră că se descurcă mai bine dacă ar fi în poziția șefului lor.

64% dintre femei cred că își pot face treaba de manager mai bine decât șefii lor, comparativ cu 47% dintre bărbați care cred la fel, arată datele unui nou sondaj Monster, realizat în februarie, pe 6.847 de angajați.

Această perspectivă nu reflectă neapărat faptul că femeile se simt competente în locurile lor de muncă, ci mai degrabă se simt subevaluate și trecute cu vederea atunci când vine vorba despre funcțiile de management, spune expertul în carieră Monster, Vicki Salemi, potrivit CNBC.

„Femeile simt că pot face treaba managerului, dar frustrarea este: de ce nu li se oferă posibilitatea de a o face?”, spune expertul în carieră.

Sursa citată arată că femeile sunt mai puțin predispuse să spună cu voce tare faptul că nu beneficiază de aceeași cantitate și calitate de oportunități la locul de muncă, la fel ca bărbații. Interesant este că 66% dintre bărbați consideră că toți cei prezenți la locul de muncă beneficiază de oportunități egale, în vreme ce doar 23% dintre femei sunt de acord cu acest aspect.

Decalajul de oportunități are un efect care adâncește și mai mult lipsa de viziune asupra viitorului carierei în rândul femeilor. Angajatele din piața muncii arată că pentru ele, ideea de a avansa profesional reprezintă o prioritate, însă mediul este impredictibil pentru ele și nu le oferă claritate.

Iar un decalaj sever de avansare în carieră determină femeile să renunțe la pozițiile pe care le au.
Mai mult, femeile lideri părăsesc companiile cu cel mai mare ritm înregistrat până acum, ceea ce nu face decât să mărească diferențele dintre ei și bărbați, potrivit datelor recente de la LeanIn.org și McKinsey & Company.

„Pentru fiecare femeie care vine și ocupă o poziție de conducere, două aleg să plece”, spune Alexis Krivkovich, partener principal al McKinsey și autor al raportului Lean In și McKinsey „Femeile la locul de muncă”.

În ciuda statisticilor sumbre, expertul Vicki Salemi spune că firmele pot face multe pentru a se asigura că femeile au șanse egale de a reuși în cariera lor pe termen lung. Ele pot oferi femeilor căi clare către leadership prin programe de mentorat, pot extinde oportunități și se pot asigura că liderii subreprezentați nu sunt lăsați să fie „singuri” în pozițiile lor.

Topul țărilor cu cel mai mare decalaj dintre salariile bărbaților și ale femeilor

Luxemburg ocupă primul loc în topul țărilor cu cel mai mare progres pe piața muncii pentru femei, urmat de Noua Zeelandă și Slovenia, potrivit raportului PwC "Women in Work Index".

În schimb, decalajul salarial dintre femei și bărbați a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la 13,8%, iar opt țări analizate de PwC au acum diferențe de remunerare mai mari decât înainte de pandemie, respectiv Slovenia, Noua Zeelandă, Estonia, Portugalia, Germania, Italia, Israel și Elveția. ”Penalizarea maternității” este în prezent cel mai important factor care determină diferențele salariale între femei și bărbați. În ritmul actual, va fi nevoie de peste o jumătate de secol pentru a reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați.

Potrivit datelor OECD, se observă o scădere cu 60% a veniturilor pentru mame în comparație cu tații în primii 10 ani de la nașterea primului copil (măsurată în șase țări OCDE) și, în sens mai larg, în soldurile mai mici ale pensiilor și economiilor pentru pensie ale femeilor la sfârșitul vieții lor profesionale.

"Angajatorii ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a construi o cultură echilibrată la locul de muncă, în care femeile să se simtă la fel de implicate ca și bărbații, să fie recompensate în mod echitabil și să aibă un sentiment de autonomie și de apartenență la locul de muncă. Acest lucru va avea un dublul beneficiu: de a crea încredere în întreaga organizație și de a sprijini promovarea femeilor", a declarat Bob Moritz, președintele PwC Global.

Indicele Global Empowerment realizat de PwC arată că cei mai importanți patru factori de valorizare la locul de muncă pentru femei sunt, de asemenea, și cei mai importanți patru factori pe care femeile îi iau în considerare atunci când decid să facă schimbări în carieră, respectiv remunerarea echitabilă (72%), realizarea profesională (69%), un loc de muncă unde pot fi cu adevărat ele însele (67%) și o echipă care se preocupă de bunăstarea lor (61%).

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri