Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile a început să prindă tot mai mult contur în ultimii ani, ma chiar și-a făcut loc în țări precum SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă și mai nou și România. Dar sunt țări care nici nu vor să audă de un astfel de program de lucru, ba chiar insistă asupra unui program de lucru mai mare, de aproape 70 de ore pe săptămână.

Numeroase studii de specialitate arată că săptămâna de lucru de patru zile reduce din gradul de epuizare al angajaților și contribuie semnificativ la bunăstarea lor, fără să afecteze în niciun fel productivitatea. Și România s-a aliniat la trendurile internaționale și a inclus în legislație săptămâna de lucru de patru zile, care este însă opțională. Noul mod de lucru presupune trecerea de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu legislația în vigoare, impusă de Codul Muncii.

Coreea de Sud, însă, este de altă părere și își dorește ca angajații săi să muncească aproape 70 de ore pe săptămână. În mod paradoxal, decidenții asiatici susțin că această schimbare va încuraja gospodăriile să întemeieze o familie, după cum scrie fortune.com.

Cine nu respectă legea poate chiar să ajungă la închisoare

Guvernul sud-coreean și-a dezvăluit oficial planurile legate de reformarea numărului maxim de ore de muncă, o propunere pe care a înaintat-o către președintele țării, Yoon Suk-Yeol, încă din decembrie 2022.

În conformitate cu o lege adoptată în 2018, angajații sud-coreeni pot lucra maximum 52 de ore pe săptămână, care constau într-o săptămână de lucru standard de 40 de ore, plus 12 ore suplimentare. Angajatorii care încalcă această limită riscă să fie amendați sau chiar să ajungă la închisoare. Cu noul sistem, angajații ar urma să lucreze 69 de ore, în loc de 52.

Totuși, sistemul propus ar urma să lase la latitudinea angajatorilor și a angajaților să măsoare modul în care se fac orele suplimentare care se pot calcula lunar, trimestrial sau chiar anual. De asemenea, guvernul va extinde numărul maxim de ore suplimentare pe care un angajat le poate efectua pe săptămână la 29 de ore, ceea ce înseamnă o săptămână de lucru de maximum 69 de ore.

Guvernul sud-coreean susține că noul sistem permite o mai mare flexibilitate și și-a exprimat speranța că angajații ar putea lucra mai puține ore în general.

Ministerul Muncii din Coreea de Sud a încercat chiar să prezinte noile reguli ca pe o modalitate de a sprijini rata de fertilitate în scădere a țării, care este cea mai scăzută din lume. Cei din Executiv au sugerat că angajații ar putea lucra mai multe ore într-o săptămână în schimbul unor concedii mai lungi în alte perioade ale anului.

„Putem rezolva probleme sociale serioase, precum îmbătrânirea rapidă și rata scăzută a natalității, permițându-le femeilor să își aleagă orele de lucru în mod mai flexibil", a declarat ministrul muncii Lee Jung-sik.

Cum răspund sindicatele la propunerea guvernului sud-coreean

Comunitățile de business din Coreea de Sud au salutat planul, în timp ce sindicatele și grupurile de femei au criticat regulile propuse.

„În timp ce bărbații vor munci ore îndelungate și vor fi scutiți de responsabilități și drepturi de îngrijire, femeile vor trebui să facă toată munca de îngrijire”, a declarat Asociația coreeană a femeilor unite.

Inițiatorii planului susțin că acesta poate oferi o soluție la problema reprezentată de îmbătrânirea populației și de scăderea forței de muncă. Cu toate acestea, oamenii sunt revoltați. Deși Coreea de Sud este o țară care s-a remarcat prin prisma culturii sale de dependență de muncă, inițiativa de a introduce și mai multe ore de lucru pe durata unei săptămâni a stârnit reacții de respingere, potrivit Financial Times.

„Va fi legal să se lucreze de la 9 dimineața până la miezul nopții timp de cinci zile la rând", a spus Confederația Coreeană a Sindicatelor într-o declarație, acuzând guvernul că nu are "nicio considerație pentru sănătatea și odihna lucrătorilor".

Noile reguli din Coreea de Sud includ prevederi împotriva turelor prelungite, impunând cel puțin 11 ore de odihnă între zilele de lucru. Totuși, nu este clar dacă angajații coreeni vor putea profita de flexibilitatea propusă. Doar 40% dintre angajații coreeni și-au folosit toate concediile anuale în 2020, potrivit unui sondaj guvernamental citat de Financial Times. Angajatul mediu coreean a lucrat în total 1.915 ore în 2021 (aceasta fiind a cincea ce mai mare durată din lume) și cu aproape 200 de ore peste media globală, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Cine „a inventat” săptămâna de lucru de patru zile?

Andrew Barnes, fondatorul Perpetual Guardian, o companie de servicii financiare din Noua Zeelandă și partenerul său, Charlotte Lockhart sunt doi dintre promotorii ideii. Andrew Barnes a introdus chiar în compania sa acest sistem de patru zile de lucru pe săptămână. Cei doi au fost atât de uimiți de efectele create de acea zi în plus de weekend, încât au început un adevărat lobby pentru a promova și pentru a susține la scară largă implementarea unei astfel de idei.

Odată cu această săptămână de lucru mai scurtă, a fost demontat practic și mitul conform căruia angajații trebuie să fie prezenți cinci zile pe săptămână la birou pentru a munci și pentru a putea fi productivi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri