Din perspectiva de HR, piața de retail din România este, la acest moment, cel puțin una interesantă, cu candidați nemulțumiți de salariile mici pe care le oferă unii retaileri la interviurile de angajare, dar și cu clienți furioși că nu mai au personal uman în anumite supermarketuri, care să le scaneze produsele. Însă munca dintr-un magazin sau dintr-un depozit nu este una deloc ușoară, mai ales din punct de vedere fizic pentru că necesită anduranță de cele mai multe ori. Iată ce salariu are un casier în România.

Salariu casier în România. Cu câți bani rămâne la final de lună un lucrător comercial

Uitându-ne în perspectivă, introducerea caselor exclusiv self-pay de către Auchan adresează și o problemă cu care industria se confruntă deja de ani de zile și anume deficitul de personal. Companiile caută constant oameni, însă paleta de candidați dispuși să lucreze în contact direct cu clientul, pe salarii reduse comparativ cu alte domenii care nu implică o muncă fizică și în care se poate lucra remote.

salariu casier romaniaSursa foto: Unsplash

De pildă, un casier câștigă, în medie, un salariu net de 2.400- 2.500 de lei. De cele mai multe ori, mai ales dacă ne raportăm la rețelele mari de hypermarketuri sau supermarketuri, la acest salariu se adaugă și tichete de masă, dar și alte beneficii precum prime de sărbători, un număr mai mare de zile de concediu, dar și diverse asigurări (de sănătate, de viață etc.).

Lidl este unul dintre retailerii care în 2022 a adăugat, spre exemplu, într-un salariu de 2.900 de lei net și tichetele de masă, primele anuale de Paște și de Crăciun, un bonus anual, precum și alte tipuri de bonusuri și sporuri.

Potrivit datelor de la eJobs România, în 2022, acestea erau pozițiile cu cele mai mici salarii medii nete din retail:

  1. Salariu Casier - 2.400 de lei
  2. Salariu Operator introducere date – 2.600 de lei
  3. Salariu Asistent comercial - 2.700 de lei
  4. Salariu Visual merchandiser - 2.950 de lei
  5. Salariu Gestionar depozit - 3.000 de lei

Ce face un casier, care sunt responsabilitățile sale într-un magazin

Să fii casier nu e deloc o muncă simplă, indiferent dacă lucrezi într-un magazin sau într-un supermarket sau hypermarket. Înainte de toate, dacă îți cauți un astfel de loc de muncă trebuie să știi că e nevoie de răbdare, eficiență, seriozitate, dar cel mai important de abilitatea sau măcar dorința de a lucra cu clienții.

Iată care sunt cele mai importante responsabilități ale unui casier:

  • Să încasezi plățile (cash, credit, cu bonuri de masă sau tichete cadou)
  • Să scanezi produsele
  • Să verifici prețurile
  • Să deschizi casa de marcat și POS-ul și să te asiguri că sunt destui bani în casă înainte de a-ți începe tura
  • Să dai clientului restul corect
  • Să procesezi cererile de retur venite din partea clienților
  • Să semnezi registrul de casă de primire și predare a numerarului
  • Să verifici numerarul din casa de marcat la finalul turei

E necesar să fii amabil cu clienții, să fii prompt în relația cu ei, dar și să știi să lucrezi în echipă pentru că acesta se ocupă și de recepționarea livrărilor de marfă și inventarierea stocurilor.

Important de știut este că cei mai mulți angajatori nu solicită neapărat experiență în domeniu pentru a această poziție, în contextul în care vei beneficia oricum de traininguri specializate și învățare la locul de muncă. Cu toate acestea, experiența într-un post similar nu poate decât să constituie un avantaj pentru tine. În ceea ce privește pregătirea educațională, o cerință este să ai studii medii, adică să ai cele 12 clase absolvite, indiferent dacă ai diploma de Bacalaureat sau nu.

Cele mai mari salarii din retail. Cât poate ajunge să câștige un manager regional

Totodată, la nivel național, un director general poate ajunge să câștige chiar și un salariu mediu net de 11.000 lei. Mai mult, remunerația maximă pentru această poziție introdusă în Salario, comparatorul de salarii realizat de eJobs, a fost de 37.239 lei.

Alte poziții pentru care valorile maxime în retail depășesc media națională

  • Manager regional: salariul mediu net la nivel național -10.000 lei, salariul maxim introdus în Salario - 30.000 lei
  • Director financiar: salariul mediu net la nivel național -10.000 lei, salariul maxim introdus în Salario - 24.000 lei
  • CTO: salariul mediu net la nivel național - 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario – 15.000 lei
  • Director economic: salariul mediu net la nivel național -8.000 lei, salariul maxim introdus în Salario - 23.500 lei

De ce nu sunt salarii mai mari în retail, dacă se angajează mult?

Cel mai mare angajator din economia privată este Profi, retailer care a angrenat 27.000 de angajați în cele 1.600 de unități pe care le deține în țara noastră. Mai mult, România este încă atrăgătoare pentru investitorii străini care aleg să-și extindă afacerile în plan local. De pildă, retailerul irlandez de fashion Primark, lansat la finalul lui 2022 în România în centrul comercial Park Lake, vrea să ajungă la 500 de angajați, fiind încă plin proces de recrutări și pentru magazinul din AFI Cotroceni, programat să se deschidă la jumătatea acestui an.

Cu toate acestea, paradoxul din piața muncii ne arată că deși retailul este unul dintre cei mai puternici angajatori, comerțul nu este cel care oferă cele mai mari salarii, dimpotrivă, se situează în a doua jumătate a clasamentului salariilor din România.

„În ceea ce privește câștigurile salariale, piața muncii a avut dintotdeauna un paradox care e puțin probabil să se schimbe într-un viitor apropiat. Mai exact, domeniile care au angajat cel mai mult nu au fost întotdeauna și cele în care s-a câștigat cel mai bine. Asta pentru că acolo unde vedem despre volume foarte mari în recrutare, vorbim și de o pondere mare a angajaților pe poziții entry level. De aceea, vom regăsi domenii precum retailul, serviciile, industria alimentară sau turismul în topul celor mai mari angajatori din România, la distanță considerabilă de următoarele clasate, însă undeva în a doua parte a ierarhiei atunci când facem o evaluare în funcție de salarii”, explică Bogdan Badea, CEO ejobs România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri