Uniunea Salvați Bucureștiul(USR) acuză guvernarea PSD-PNL că, în timp ce românii sunt obligaţi să strângă tot mai mult cureaua, ca să-şi poată plăti facturile, ratele la bănci şi mâncarea de zi cu zi, ei oferă venituri mai mari pentru anumite categorii de bugetari.

„În timp ce românii sunt obligaţi, în guvernarea PSD-PNL, să strângă tot mai mult cureaua, ca să-şi poată plăti facturile, ratele la bănci şi mâncarea de zi cu zi, Coaliţia scumpirilor se îngrijeşte în continuare de binele pilelor de partid. Astăzi, a venit rândul angajaţilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ai căror angajaţi, în frunte cu şefii plătiţi regeşte, vor beneficia de sporuri de până la 25%”, precizează USR.

De asemenea, aceștia menționează că se pregătesc sporuri pentru cei de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

"La 6 ani de la adoptarea legii salarizării unitare, unii şi-au dat seama, brusc, că salariaţilor unei instituţii din România - Agenţia Naţională de Integritate - li se cuvine un spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică. Timp de mai mulţi ani, oamenii de acolo nu au fost suprasolicitaţi, dar, acum, brusc, sunt. Este a 45-a modificare făcută Legii salarizării unitare, atât de bine a fost făcută. În plus, această modificare votată astăzi este neconstituţională, nu doar pentru că nu este descris niciunde impactul bugetar al creşterii salariale, ci pentru că a fost, din nou, încălcat principiul bicameralismului. PSD şi PNL îl ignoră atunci când are interesul, pe repede-înainte, să mai plătească suplimentar vreo categorie, lăsând mereu impresia că banii publici se împart după bunul plac, din pixul politic, cui pupă un inel. Proiectul votat astăzi este neconstituţional şi profund imoral", declară deputatul USR Cristian Seidler.

Pentru a acorda sporuri de până la 25% personalului ANI, coaliţia PSD-PNL a folosit un proiect de lege care se referea la salarizarea directorului de extensie universitară. După adoptarea acestuia de către Senat, PSD şi PNL au introdus un amendament prin care angajaţii ANI să primească spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, explică reprezentanții USR.

Noul spor se adaugă celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate (15%) şi spor pentru condiţii vătămătoare. Spre clarificare, la 30 septembrie 2022, preşedintele ANI avea un salariu de bază brut de 18.720 lei, secretarul general - 15.983 lei, un director general - 18.973 lei, un director - 18.186 lei, iar un şef serviciu - 16.612 lei, conform datelor USR.

„Iar sarabanda sporurilor şi majorărilor de salarii pentru clientela politică a PSD şi PNL nu se încheie aici: Coaliţia PSD-PNL vrea să adopte un proiect prin care vor primi mai mulţi bani cei de la APIA şi AFIR. 10-15% în plus la salariu prin schimbarea încadrării (din funcţie publică teritorială în funcţie publică de stat) şi încă 15% spor pentru condiţii vătămătoare. Proiectul a fost introdus deja pe ordinea de zi a plenului, votul va fi dat într-o şedinţă viitoare”, precizează reprezentanții USR.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri