Donalam România, membră a AFV Beltrame Group și unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa lansează programul de învățământ dual „Meseriașii de Oțel”, în parteneriat cu trei licee din Călărași și Târgoviște, pentru anul școlar 2023 – 2024.

Programul contribuie la pregătirea viitoarelor generații de specialiști în domeniul siderurgic și oferă tinerilor din comunitățile locale noi oportunități de dezvoltare a carierei. Inițiativa are în vedere înființarea unor clase de învățământ profesional dual la Liceul Tehnologic "Constantin Brâncoveanu" și Liceul "Voievodul Mircea" din Târgoviște, precum și la Liceul Tehnologic "Dan Mateescu" din Călărași.

Sistemul dual oferă o alternativă educațională și profesională absolvenților de gimnaziu, care au posibilitatea să deprindă cunoștințele teoretice și abilitățile practice pentru o calificare profesională de nivel 3.

Elevii admiși în program vor beneficia de pregătirea teoretică la liceu, iar aceasta va fi completată de stagii practice efectuate în cadrul combinatelor de oțel ale Donalam din Târgoviște și Călărași. Aceștia vor dobândi o pregătire sub îndrumarea celor mai buni mentori, având posibilitatea să se specializeze în meserii căutate în domeniul siderurgiei. La finalul celor trei ani de studiu și practică, elevii vor obține un certificat de competențe recunoscut la nivel european și au șansa obținerii unui un loc de muncă în cadrul companiei Donalam.

„O lungă perioadă de timp industria oțelului a fost prea puțin atractivă. În plus, date fiind metodele și procesele de producție în unele combinate, a fost și este, încă, una dintre cele mai poluante industrii. Acum, însă, ne aflăm într-o nouă etapă cu transformări și provocări majore, una dintre acestea fiind decarbonizarea. Este foarte important ca tinerii să conștientizeze contextul actual care, cu siguranță, va marca istoria acestei industrii, și să își dorească să contribuie la schimbare. Suntem foarte bucuroși să lansăm acest program împreună cu partenerii noștri educaționali. Ne dorim să investim în tineri și să îi sprijinim pentru a deveni specialiști cu competențele necesare în industria siderurgică a viitorului, oferindu-le ocazia de a învăța din experiența noastră. Ei vor fi noua generație de specialiști în siderurgie, echipa de mâine, și ne vor ajuta să facem față provocărilor perioadei intense care urmează pentru compania noastră din perspectiva investițiilor în modernizare și retehnologizare planificate”, declară Carlo Beltrame, Group Business Development Manager și CEO România și Franța.

Câte locuri sunt pentru programul pus la dispoziție de Donalam

Clasele de învățământ dual se adresează tinerilor absolvenți de clasa a VIII-a, care își doresc să se califice în meserii tehnice, cu perspective pentru viitor. Parteneriatul va începe anul școlar 2023 – 2024, cu un număr total de 68 de locuri disponibile, pentru următoarele specializări:

  • 28 locuri pentru calificarea profesională de oțelar și laminorist - Liceul Tehnologic “Constantin Brâncoveanu”, Târgoviște;
  • 28 locuri pentru calificarea profesională de electromecanic utilaje și instalații industriale - Liceul “Voievodul Mircea”, Târgoviște;
  • 12 locuri pentru calificarea profesională de electromecanic utilaje și instalații industriale – Liceul Tehnologic “Dan Mateescu”, Călărași.

Compania Donalam va oferi elevilor selectați o bursă lunară de 600 de lei pe durata anului școlar, pe lângă bursa de 200 lei oferită de Stat. În plus, elevii care au rezultate deosebite la învățătură vor fi recompensați cu premii pentru stimularea performanței.

Într-o piață a muncii care se confruntă cu un deficit major de oameni calificați în siderurgie, implementrea acestui proiect de învățământ profesional este un pas esențial, atât pentru noi ca angajator, cât și pentru tineri. Învățământul dual este o metodă eficientă de a pregăti profesional tinerii și a-i integra pe piața muncii, deoarece combină educația teoretică și practica de specialitate. Începând cu toamna acestui an, vom primi în echipa Donalam prima generație de viitori meseriași. Aceștia vor avea oportunitatea să își dezvolte abilitățile tehnice, dar și pe cele de comunicare și colaborare, prin intermediul unei experiențe reale de lucru, alături de specialiștii noștri.

Liliana Bica, Director Resurse Umane, Donalam

Înscrierile candidaților în clasele de învățământ dual ale liceelor partenere se vor desfășura în două etape:

  • prima etapă în perioada 03 - 07 iulie 2023
  • cea de-a doua etapă în perioada 25-27 iulie 2023.

Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente: foaie matricolă, adeverință de absolvire a minimum opt clase sau adeverință cu media Evaluării Naționale (pentru cei care au susținut Evaluarea Națională), copie a cărții de identitate (unde există), copie a certificatului de naștere și adeverință de intrare în colectivitate de la medicul de familie sau de la cabinetul școlar.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri