Sunt resursele umane un sector ”feminin”? Ce te determină să intri în acest domeniu? Care sunt cele mai mari provocări? Cum se văd, din perspectiva unei femei care lucrează în HR, inegalitățile de gen? Primim răspunsuri de la Carmen Sîrbu, HR Business Partner Capgemini România.

”Am fost pasionată dintotdeauna să înțeleg modul în care oamenii acționează, interacționează și reacționează. Am ales HR-ul pentru că am vrut foarte mult să văd maniera în care oamenii iau decizii din punct de vedere emoțional și rațional - și cum pot eu, într-un parteneriat cu ei, să-i ajut să aibă un parcurs profesional cât mai bun din punctul lor de vedere, să obțină ceea ce își doresc, să-și atingă obiectivele la compania respectivă”, spune Carmen Sîrbu.

Este însă acesta un sector dominat de femei? Statisticile tind să arate în această direcție. De pildă, în Statele Unite aproape 80% din pozițiile de management în HR erau ocupate de femei, iar în Marea Britanie – peste 70%. Chiar și într-o țară cu valori mai degrabă patriarhale și conservatoare, precum India, procentul este în jurul a 60%.

”Cred că este și o prejudecată, pentru că am avut ocazia să interacționez cu profesioniști foarte buni - atât local cât și internațional - care erau bărbați”, spune Carmen Sîrbu. ”Este o chestiune de alegere, de identificare a ceea ce îți dorești și a demersurilor pe care le face fiecare în direcția aceea”.

E nevoie de calități specific feminine în HR?

În opinia ei, nu există niște calități specific feminine care te pot face să potrivești mai bine acestui domeniu. ”Am văzut același set de calități și de aptitudini și la bărbați și la femei deopotrivă în rolul de HR”. O explicație ar putea fi însă aceea că femeile care se orientează spre domeniul resurselor umane vin de la facultăți precum sociologie, psihologie, ASE – unde studentele sunt majoritare.

Care este cea mai mare provocare în domeniu? ”Oamenii vin într-o discuție cu HR-ul pentru a obține o soluție finală, pentru a auzi exact rezoluția finală”, spune Carmen Sîrbu. Or ideea nu este să-i ghidezi din exterior, să le impui, ci să formezi un parteneriat și să ghidezi persoana respectivă spre a-și conștientiza propria soluție. ”Ar fi mult mai simplu să-i spui omului ce să facă, în 5 minute e gata. Dar dacă ne uităm la urmări, e mult mai bine să faci ceva calitativ și să aloci timp.”

De asemenea, afirmă ea, este important, în situațiile dificile, să direcționezi discuția spre ceea ce este pozitiv și posibil. ”Omul, de regulă, când se află într-o circumstanță problematică, vede doar partea goală a paharului.”

Un talent de azi poate fi un lider de mâine

Mai există prejudecata că femeile nu își au locul într-o companie de IT – așa cum este Capgemini? Este o provocare, recunoaște Carmen Sîrbu, dar se văd progresele. Acum 10 ani, era ceva inedit să vezi o femeie într-o echipă de dezvoltare sau de testare; acum nu mai este. Este adevărat și că în Capgemini există inițiative care promovează recrutarea de lideri femei, inclusiv un fel de ”premiu Oscar intern” - Women for Future, unde anual femeile din companie, la nivel global sunt nominalizate, votate democratic și premiate pentru meritele lor în diverse sfere.

Însă, recunoaște Carmen Sîrbu, oricât de incluzivă ar fi compania, este nevoie și de absolvenți în domeniul respectiv, așa cum este cazul cu domeniul IT. Un trend bun în acest sens este cel al reconversiei profesionale.

Ce sugestii are pentru oamenii din HR? În primul rând să aloce atenție talentelor, să asculte pentru a înțelege exact ce-și doresc oamenii și să-i sprijine în parcurs. ”Un talent de astăzi poate fi un lider de mâine și e misiunea noastră să-i ținem alături de noi”.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri