Să spui minciuni într-un mediu profesional poate să îți aducă multe probleme la locul de muncă. Pentru un mediu de lucru eficient, angajații trebuie să aibă încredere unul în celălalt și să construiască relații bazate pe sinceritate pentru că obiectivul comun trebuie să fie acela de a obține rezultate bune împreună. Cu toate acestea, vor exista întotdeauna colegi, clienți, potențiali angajați și directori care nu spun adevărul. Iată cum poți să-ți dai seama când cineva minte.

Ar fi frumos să ai o baghetă magică prin care să vezi cine minte și cine nu, dar din păcate nu este posibil. Realitatea, însă, ne trimite indicii despre cine minte și cine nu prin intermediul comunicării nonverbale. Probabil că absolvenții unor facultăți de comunicare sau de psihologie pot să detecteze mai ușor mincinoșii, însă chiar și ei se bazează pe chestiuni pe care le putem analiza cu toții.

Comunicarea nonverbală include numeroasele moduri în care comunicăm fără cuvinte. De exemplu, expresiile faciale sunt un cod sau un semnal care reflectă modul în care o persoană se simte într-un anumit moment. Mai mult, microexpresiile sunt expresii faciale care apar rapid. Sunt o reacție naturală la o situație involuntară și o modalitate de a evalua adevăratele emoții autentice pe care le trăiesc alții, potrivit entrepreneur.com.

Când oamenii încearcă să ascundă cum se simt, expresia este redusă în timp de la câteva secunde la o fracțiune de secundă ( o zecime de secundă) atât de scurtă încât o poți rata dacă o să clipești. Cei mai mulți oameni nu recunosc emoțiile prezentate în aceste micro-expresii. Dar oamenii pot învăța, se pot educa să le vadă. Să înveți să citești expresiile faciale îți oferă un avantaj în afaceri, pentru că îți permite să comunici mai eficient cu cei de la job.

Paul Ekman, psiholog

O altă formă de comunicare nonverbală este limbajul corpului. Aceasta implică modurile în care îți miști corpul, inclusiv mișcările inconștiente. Nu este neobișnuit ca trupul nostru să comunice ceva ce cuvintele noastre nu o vor face.

De exemplu, brațele încrucișate în fața pieptului sunt de obicei un semn de defensivă. Încrucișarea picioarelor poate indica faptul că cineva are nevoie de intimitate sau este o persoană închisă. Mai mult, faptul că o persoană stă mai departe sau mai în spate, poate arăta dezinteres. Ce trebuie să reținem este că nu există doar un semnal care să demonstreze lipsa de onestitate a unei persoane. Există, însă, mai multe semne nonverbale care, într-un grup, ar putea arăta că o persoană minte.

Aceste semne pot include:

  • Clipire excesivă
  • Contact neregulat cu ochii
  • Agitatie
  • Atingerea excesivă a corpului
  • Mișcări rapide ale capului
  • Datul din cap da în timp ce spui nu sau invers
  • Înroșirea feței
  • Transpiraţie
  • Degete strânse în pumn

Toate acestea sunt semne sunt cele care pot detecta o minciună, însă nu o pot confirma neapărat. Detectarea minciunii este complexă și nu se reduce doar la observarea unei persoane care își atinge nasul. Este nevoie de practică și antrenament precis. Cu toate acestea, folosind propriile tale abilități de gândire critică, observație, experiență și cunoștințe de bază despre o persoană și situație, poți avea multe dintre instrumentele necesare pentru a face o evaluare clară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri