Săptămâna de lucru de 4 zile a cucerit tot mai multe țări din Occident, însă în România, acest stil de lucru rămâne o noutate pentru piața muncii. În plan local „răsar” timid doar câteva anunțuri de angajare care oferă o săptămână de lucru de 4 zile și un weekend prelungit.

Săptămâna de lucru de 4 zile, încă în fază incipientă în România

Tot mai multe state experimentează săptămâna de lucru de 4 zile, iar modelele de succes la care ne raportăm sunt Marea Britanie, Islanda, Belgia și nu în ultimul rând Noua Zeelandă, țară din care provin doi dintre cei mai importanți promoteri ai acestui stil de lucru. România a importat cu succes în legislație săptămâna de lucru de 4 zile, însă prea puține companii aleg să o și pună în practică.

Prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activității pe durata a 4 zile lucrătoare, în loc de 5, cum este în prezent, însă decizia rămâne în apanajul angajatorilor dacă vor sau nu să reducă numărul de zile lucrate.

Săptămâna de lucru de 4 zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate.

Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs (foto)

Săptămâna de lucru de 4 zile în România

Cel mai recent sondaj BestJobs pe această temă arată că în prezent doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și cu 10 ore pe zi. Aproape 35% sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul.

Ce companii din România oferă angajaților posibilitatea de a avea o săptămână de lucru de 4 zile

Săptămâna de lucru de 4 zile este mult mai ușor de adoptat de organizațiile cu angajați white-collar, în special din zona de IT și tehnologie, banking, financiar/ contabilitate sau marketing. Cel mai la îndemână pentru un angajator ar fi să ofere posibilitatea unei formule mixtă, în care ziua liberă să nu fie aceeași pentru toți angajații, în așa fel încât clienții să nu fie afectați, spun reprezentanții BestJobs. Însă dincolo de preferință și disponibilitatea angajatorilor, există domenii precum producțuie, automotive sau retail în care implementarea unui program de lucru de 4 zile nu este posibil.

Printre companiile care oferă deja o formă a acestui program se numără OMV și Rompetrol, în cadrul cărora ziua de vineri este mai scurtă. Și ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group implementat săptămâna de lucru de 4 zile, cu 10 ore pe zi, conform legislației în vigoare. Compania a anunțat încă de la finalul lunii ianuarie 2023 că adoptarea noului sistem de lucru se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe bază de înscrieri.

Înainte de a implementa săptămâna de lucru de 4 zile, ING Hubs România a monitorizat indicatori precum productivitatea, viteza de răspuns în cazul incidentelor, numărul orelor de lucru suplimentare necesare, nivelul de satisfacție a angajaților, moralul acestora și gradul de încărcare.

„Sunt multe companii care oferă un grad mai mare de flexibilitate al programului, al orelor de lucru și locației de unde se lucrează. Totuși, implementarea săptămânii de 4 zile rămâne momentan la nivel de discuție, fiind alegerea angajatorilor dacă adoptă sau nu o astfel de măsură. Este necesară o analiză atentă a impactului pe care pe care l-ar putea avea ca resurse, productivitate și costuri”, a explicat pentru wall-street.ro Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

În România, săptămâna de lucru de 4 zile ar putea fi o soluție bună pentru atragerea și retenția de personal, având în vedere deficitul masiv de candidați, dar și mobilitatea crescută și dorința angajaților de a avea mai mult echilibru personal-profesional, mai spune Ana Vișian. „În plus, rezultatele companiilor care au testat deja programul indică menținerea sau chiar creșterea productivității, deci putem rămâne optimiști”, a mai completat ea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri