Piața muncii din România se află încă în favoarea angajatului, în ciuda instabilității economice care s-a instalat. Ce înseamnă acest lucru? Că deficitul de forță de muncă este încă unul accentuat, iar angajatorii caută constant să angajeze. Puterea stă, așadar, în mâinile românului care își caută un loc de muncă, iar el poate alege dintr-o paletă extrem de mare de joburi, din domenii variate. De multe ori, însă, e dificil să faci o schimbare de job, însă există semne clare care îți arată că acest pas trebuie făcut.

Schimbarea locului de muncă a ajuns să fie o prioritate pentru tot mai mulți români, iar acest aspect se poate observa și din numărul de joburi noi postate în primul trimestru al acestui an, dar și din numărul extrem de mare de aplicări. Aproape 100.000 de posturi vacante noi au fost postate pe platforma de recrutare eJobs.ro, în primele trei luni ale anului și cu 2,7 milioane de aplicări la pozițiile deschise. Cel mai mult s-a aplicat pentru locurile de muncă din retail, call – center / BPO, servicii, IT / telecom, banking, transport / logistică și industria alimentară.

Vara se apropie cu pași repezi, iar dacă nu te mai simți confortabil la actualul loc de muncă, acum este perioada perfectă să faci o schimbare de job. Iată câteva întrebări pe care să ți le adresezi înainte de a lua hotărârea de a face o schimbare. Dacă vei răspunde cu „Da” la toate aceste întrebări sau la o bună parte dintre ele, atunci înseamnă că ar trebui să îți cauți un alt loc de muncă.

Simți o lipsă puternică de satisfacție

Dacă nu ești mulțumit de jobul tău actual, acesta ar putea fi un semn că trebuie să începi să cauți unul nou. Dacă munca ta nu îți mai aduce plăcere și te simți neîmplinit, riști să devii (dacă nu ai devenit deja) neimplicat și lipsit de entuziasm. Aceste stări distrug motivația, iar nivelul de productivitate scade când motivația nu mai există într-un nivel atât de mare. Șeful tău va observa acest lucru, iar lucrurile nu vor merge decât din rău în mai rău. Dar nu vrei să ajungi acolo, corect?

Simțiți că nu mai ai unde să crești în cadrul firmei?

Uneori te blochezi și munca ta trece printr-un proces de stagnare. Dacă nu te mai dezvolți profesional în compania la care ești înseamnă nici nu mai înveți lucruri noi. Ce înseamnă acest lucru? Că nu vei accepta provocări noi, iar fiecare zi va trece la fel fără nicio schimbare. Este frustrant că abilitățile tale se atrofiază, fiindcă nu sunt utilizate pe deplin, notează Forbes.com.

Ai echilibru între muncă și viața ta privată?

Dacă jobul tău necesită prea mult timp și energie, lăsându-ți puțin timp sau deloc pentru tine sau pentru familia ta, poate totuși este un semn că trebuie să îți cauți alt loc de muncă. În caz contrar, poți ajunge burnout care poate avea un impact negativ asupra sănătății tale fizice, mentale și emoționale. Un echilibru slab între viața profesională și viața privată poate, de asemenea, să încordeze relațiile cu familia și prietenii, ceea ce te va face să pierzi legăturile pe care ți le-ai creat cu oamenii.

Ești blocat într-un mediu de lucru toxic?

Un mediu de lucru toxic poate fi definit ca fiind unul în care există un nivel ridicat de stres, o comunicare slabă sau o lipsă de respect și sprijin din partea colegilor sau a managerilor. A te simți lipsit de sprijin, subevaluat sau agresat la locul de muncă poate avea implicații grave asupra sănătății tale mintale și a performanței. Acesta poate fi un semn clar că ar fi necesar să începi să-ți cauți un nou loc de muncă.

Eforturile tale sunt apreciate?

Dacă simți că eforturile și contribuțiile tale nu sunt recunoscute sau apreciate la locul de muncă, acesta poate fi încă un semn care ar trebui să-ți indice în mod clar că trebuie să îți găsești un alt job. Înainte de a face asta, întâlnește-te cu șeful tău și discută cu el preocupările tale. Expune clar și concis toată munca pe care ai făcut-o și pe care o faci în prezent. Amintește-i supervizorului tău de momentele în care ți-ai depășit atribuțiile și oferă-i exemplele în care ai gestionat cu succes anumite proiecte și situații și în care ai depășit așteptările.

Nu (mai) rezonezi cu mediu organizațional

Dacă nu te încadrezi în cultura companiei tale (deși poate la început credeai că rezonezi) sau nu ești de acord cu valorile sau misiunea, ar putea fi timpul să găsești un loc de muncă care să se alinieze cu valorile și credințele tale.

Nu ai încredere în șeful tău și în echipa de conducere?

Dacă nu ai încredere sau nu respecți deciziile luate de management, sau dacă există o lipsă de transparență, acesta ar putea fi un semn clar că trebuie să găsești un nou loc de muncă în care să simți că te poți încrede în conducere.

Gândește-te la motivul pentru care nu ai încredere în șeful sau echipa de management. Identifică motivele care îți generează această lipsă de încredere și vei decide de acolo ce e de făcut. Înainte de a lua decizii pripite, vorbește cu șeful tău sau cu un coleg în care ai încredere, un mentor sau o persoană de HR pentru a vedea dacă poți ușura situația. Dacă nu, știi ce ai de făcut!

„Experiența vastă pe piața muncii ne-a arătat că, deși simt nevoia unei schimbări, multe persoane se confruntă cu teama de a legăna barca în ape tulburi. Însă, resemnarea pasivă nu este întotdeauna o abordare corectă. Chiar dacă se vorbește tot mai mult de o recesiune globală, în prezent există mai multe posturi vacante în diferite sectoare, comparativ cu anii trecuți. Vorbim astăzi de o rată a locurilor de muncă vacante care aproape s-a dublat la 3% în iunie 2022 de la 1,6% în iunie 2020, conform datelor Eurostat. Iar acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru angajații pregătiți de o schimbare, atât din punct de vedere al oportunităților, cât și din punct de vedere al timpului”, punctează Elisabeta Moldoveanu, Business Unit Manager, Grafton by Gi Group Holding.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri