Atunci când analizează sutele de CV-uri primite pe e-mail, recrutorii aplică diverse filtre pentru a departaja candidații care aplică pentru locurile de muncă disponibile. Specialiștii din resurse umane ajung să ocolească, totodată, CV-urile despre care își dau seama că sunt scrise sau rescrise cu un AI, cum este și ChatGPT pentru că în acest documente se folosesc adesea cuvinte pompoase, ca să „dea bine”.

Când vine vorba de conținutul CV-ului cuiva, există diverse reguli pe care trebuie să le reții. De pildă, folosește verbe care exprimă o acțiune și care conferă o mai mare putere și credibilitate CV-ului tău, ca „îmbunătățit” sau „direcționat”. Evită cuvintele de umplutură precum „frecvent” și „cu totul”, notează CNBC.

Un alt lucru de reținut: evită să folosești în exces cuvintele populare care încurcă și nu contribuie neapărat la argumentarea candidaturii tale și care nu te ajută propriu-zis.

7 cuvinte pe care să le eviți în CV-ul tău

Expertul în carieră Amanda Augustine recomandă ca aceste șapte cuvinte „la modă” să fie folosite în CV cu moderație sau chiar deloc dacă e posibil.

  • De specialitate
  • Calificat
  • Strategic
  • Motivat
  • Pasionat
  • Creativ
  • Cu experiență

Folosirea acestor adjective este asemănătoare cu a spune, nu a arăta, consideră expertul.

Oricine poate spune că este creativ. Este mult mai important să-ți demonstrezi creativitatea în secțiunea de experiență de lucru sau să descrii cum anume ești creativ. Trebuie mai curând să arăți că datorită creativității tale, ai reușit să realizezi X, Y și Z. Fără dovezi concrete că ești „motivat”, „strategic” spre exemplu, nu există nicio modalitate ca un angajator să spună dacă vreuna dintre aceste afirmații este adevărată.

Amanda Augustine, expert în carieră

Când scrii CV-ul, este bine să iei în considerare care a fost impactul a ceea ce ai făcut?, recomandă și Octavia Goredema, specialist de carieră.

CV-ul trebuie realizat cât mai simplu, concis, experiența și abilitățile să fie vizibile, în așa fel încât HR-ul să vadă rapid ce pregătire ai. Documentul trebuie să fie ușor de parcurs, să nu fie colorat excesiv pentru că devine obositor pentru ochi.

Cea mai importantă secțiune sau parte dintr-un CV este partea de început a acestuia, adică prima jumătate a CV-ului. Recrutorii tind să se uite cel mai mult în prima parte a CV-ului, iar ulterior se uită cumva pe diagonală pe cealaltă parte. În medie, recrutorii alocă doar 7,4 secunde pentru a examina un CV. Pe masa lor (sau în inboxul lor) ajung zeci sau chiar sute de CV-uri, așa că ei nu vor avea niciodată timp să examineze de la cap la coadă absolut toate CV-urile pe care ei le primesc. Prin urmare, HR-ii scanează vizual foarte rapid CV-urile trimise de candidați și îi cheamă la interviu doar pe cei care au atras atenția.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri