Ordinul care prevede scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru angajații care desfășoară activități al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) a fost publicat în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

De prevederile prezentului Ordin, inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, beneficiază în mod egal atât angajații din instituțiile publice, cât și cei din privat.

Ordinul aduce o serie de schimbări importante care vizează angajații din domeniul IT din instituțiile publice:

1. Scutirea de impozit pe venit: Noul ordin clarifică faptul că aceștia vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor. Această măsură are scopul de a atrage și menține specialiștii în domeniul TIC în administrația publică, accelerând procesul de digitalizare al țării.

2. S-au extins domeniile de activitate ale compartimentelor din care trebuie să fie postul: postul poate face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama sau în afara organigramei angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală;

3. Se aplică și angajaților din afara organigramei.

4. Aplicabilitatea ordinului în instituțiile publice locale: Ordinul se aplică și personalului angajat din instituțiile publice locale, în acord cu definiția prevăzută în Legea nr. 273/2006. Acest lucru elimină neclaritățile legate de aplicarea prevederilor în cadrul administrației publice locale.

5. Durata aplicării scutirii: Scutirea de impozit se aplică pe întreaga perioadă în care angajatul desfășoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. Acest lucru este stabilit prin act administrativ al conducătorului instituției publice.

6. Scutirea se aplică pentru întreaga durată a lunii, indiferent de durata efectivă de muncă: Dacă angajatul lucrează doar o parte dintr-o lună la crearea de programe pentru calculator, scutirea de impozit pe venit pentru salariile angajaților menționați la articolul 2 alineatul (1) se aplică pentru tot salariul primit în acea lună. Simplu spus, chiar dacă lucrează mai puțin, angajații se bucură de scutirea de impozit pe venit pentru întregul salariu din luna respectivă.

7. Evidențierea activităților angajaților: Noul ordin impune evidențierea distinctă a activităților angajaților care beneficiază de scutirea de impozit. Această evidențiere se realizează lunar, pe perioada în care se desfășoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator, și se stabilește prin act administrativ al conducătorului instituției publice.

8. Excepții pentru angajații din instituțiile publice: Ordinul recunoaște faptul că activitatea de creare de programe de calculator poate fi stabilită/prevăzută în orice alt act juridic care stabilește atribuțiile de serviciu ale angajatului, nu doar în fișa postului.

9. Evaluarea periodică a angajaților: Noul ordin prevede evaluarea periodică a angajaților din domeniul IT pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de scutire de impozit. Această măsură menține un nivel înalt de profesionalism și asigură că angajații își îndeplinesc în mod corespunzător sarcinile legate de crearea de programe pentru calculator.

Noul ordin aduce clarificări și modificări importante care vin în sprijinul angajaților din domeniul IT din instituțiile publice. Scutirea de impozit, aplicabilitatea la nivel local și clarificarea noțiunii de durată a aplicării scutirii reprezintă puncte-cheie care contribuie la transformarea digitală a României și la dezvoltarea profesională a specialiștilor.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri