Un proiect de lege propune schimbări noi pentru o anumită categorie de bugetari în ceea ce privește recuperarea muncii suplimentare prin zilele libere plătite.

Compensarea orelor suplimentare s-ar putea face într-un termen mai lung

Normele actuale din piața muncii arată că dacă un angajat lucrează peste program, acesta va putea recupera orele sau zilele lucrate în plus în termen de 90 de zile calendaristice. Un nou proiect de lege prevede ca pentru o anumită categorie de angajați, termenul de 90 de zile să fie prelungit la 180 de zile. Concret, este vorba despre angajații care lucrează în Instituţiile din Sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Proiect de lege cu reguli noi pentru anumiți bugetari. Cum se va putea compensa munca suplimentară prin libere plătiteSursa foto: Facebook / MApN

În proiectul de lege se arată că aceste categorii de angajați se confruntă cu lipsă de personal, motiv pentru care nu reuşesc să compenseze munca suplimentară cu zile libere plătite.

De asemenea, plata muncii suplimentare după cele 90 de zile prevăzute de lege se face anevoios şi nu se aplică tuturor categoriilor de personal. Propunem extinderea termenului de eompensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 90 de zile la 180 de zile, pentru a flexibiliza raporturile de muncă prin crearea posibilităţii compensării muncii suplimentare cu timp liber corespunzător într-o perioadă mai mare de timp şi asigurarea desfăşurării activităţii instituţiilor menţionate în bune condiţii.

Lege pentru completarea art.122 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (expunerea de motive)

Potrivit articolului 122 din Codul Muncii, „munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”. În eventualitatea în care compensarea prin ore libere plătite nu se poate face în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită prin intermediul unui spor la salariu, corespunzător duratei acesteia, mai indică reglementările actuale din Codul Muncii (art. 123).

Recent, parlamentarii au semnat un alt proiect legislativ care ar putea acorda mai multe drepturi bugetarilor. Respectiva inițiativă legislativă propune interzicerea acordării de zile libere noi pentru angajații din mediul privat, însă nu și pentru cei de la stat.

Patronii din mediul privat suferă pierderi important ca urmare a faptului că trebuie să acorde pe lângă cele 20 de zile de concediu și 15 zile de sărbătoare legală. Parlamentarii motivează că „orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei întreprinderi și că proliferarea lor ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilizată de crizele suprapuse pe care le traversează economica înspre pierderi și faliment”.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri