România va accepta și anul acesta un număr de 100.000 de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, număr similar cu cel de anul trecut, dar dublu comparativ cu 2021. Reprezentanții de la Inspectoratul General pentru Imigrări au transmis că numărul acesta cu siguranță va crește, în contextul în care deficitul de forță de muncă „amenință” în continuare numeroase industrii de activitate.

În municipiul București lucrează aproximativ 40.000 de muncitori străini, a declarat pentru wall-street.ro Ionuţ Cîrdei - Comisar-Șef de Poliție, Director al Direcției pentru Imigrări al Municipiului Bucureşti, la Conferința de Mobilitate EY România 2023. Cei mai mulți angajați străini lucrează în construcții și HoReCa.

„Cei mai mulți sunt muncitori necalificați. Problema forței de muncă este, însă, prezentă, în toate marile centre urbane, Timișoara, Cluj, Constanța sunt în aceeași situație. Dar Bucureștiul și Ilfovul au jumătate din tot numărul de muncitori străini veniți să lucreze în România (...) De importat se importă oricum. La joburile necalificate, niciun român nu mai vrea să vină. Dacă ne uităm la construcții, aproape că nu mai vedem români. Acum 15-20 de ani, mai mergea cineva și la școala profesională. Acum, nu se mai oprește nimeni la liceu, toată lumea merge la facultate. Dacă se oprește la liceu, cel mai probabil acel om va pleca în afara țării să muncească”, a declarat Ionuţ Cîrdei - Comisar-Sef de Poliție, Director al Direcției pentru Imigrări al Municipiului Bucureşti.

Din ce țări provin cei mai mulți muncitori străini care lucrează în București

Până la data de 20 aprilie 2023, în București aveau încheiat un contract de muncă activ 41.130 cetățeni străini, conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, la cererea wall-street.ro. Cei mai mulți muncitori străini care lucrează în Capitală provin din Nepal (6.143), Turcia (3.924), Ucraina (3416) și Sri Lanka (3.265).

Tot până la data anterior menționată, în total, în România lucrau 120.165 de cetățeni străini, conform datelor de la Inspecția Muncii. Cei mai mulți activează în construcții (la executarea lucrărilor rezidențiale și nerezidențiale) – 15.116, în restaurante (9.154) și în transporturi rutiere de mărfuri (3.068).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri