Egalitatea sexelor in consiliile de administratie in cadrul primelor 200 de companii din lume cunoaste un ritm de crestere lent, femeile reprezentand doar 11,2% din totalul membrilor, conform unui studiu realizat de organizatia Corporate Women Directors International (CWDI).
La nivelul posturilor de conducere, in primele 100 de companii mondiale selectate de revista Fortune, acest raport scade chiar pana la 6,6%, reprezentand 73 de posturi de director din totalul de 1.113. In plus, 57% dintre aceste companii nu au nici macar o femeie director, in timp ce 18% nu au promovat femei nici in randul posturilor administrative.

"Femeile nu joaca un rol foarte important in cadrul celor mai multe dintre principalele companii din lume. Daca se ia in considerare aceasta slaba reprezentare, este dificil de prevazut o majorare substantiala a numarului de femei ce ocupa functii de conducere sau pozitii in cadrul consiliilor de administratie in urmatorii zece ani", sustine Irene Natividad, co-presedinte a organizatiei CWDI.

"Daca 80% dintre deciziile legate de achizitii sunt luate de femei, fie daca vorbim de masini, pneuri, calculatoare sau modalitati de alimentare cu energie, in cadrul companiilor unde muncesc, de ce femeile nu sunt reprezentate si in randul functiilor de conducere?", a adaugat Natividad.

Statele Unite ale Americii, care contabilizeaza cel mai mare numar din primele 100 de companii importante din lume (75), reprezinta locul unde femeile sunt cel mai bine reprezentate. 17,6% dintre posturile din consiliile de administratie sunt ocupate de femei, iar in cazul grupurilor AT&T, Johnson and Johnson sau Merrill Lynch raportul se ridica la 30%.

In SUA femeile sunt cel mai bine reprezentate si in ceea ce priveste posturile de director, cu o proportie de 12,9% fata de media mondiala de 6,6%, mai ales in cazul companiilor Hewlett-Packard, Bank of America sau serviciul postal american UPS, unde ocupa 25% dintre posturile de conducere.

La nivelul consiliilor de administratie, Marea Britanie (unde se regasesc 17 din primele 100 companii pe plan mondial), ocupa locul doi, cu un raport de 13,9%, urmata de Olanda (12,2%), Germania (10,9% , 19 companii importante). Elvetia, cu un procent de 9,5% si 5 companii importante a reusit sa depaseasca Franta (7,6%,19 companii).

Tarile situate pe ultimele pozitii sunt Italia si Japonia cu un raport de 2,9%, respectiv 1,3% al femeilor membre in consiliile de administratie. Desi fata de anul 2004 acest raport s-a dublat, in 2006, doar cinci femei erau membre ale unor consilii de administratie din Japonia, din totalul de 389 administratori. Totusi, majoritatea celor mai importante companii din Japonia, Coreea de Sud, Venezuela, Rusia si China nu au nici o femeie in cadrul consiliilor de administratie.

Compania cu cea mai mare reprezentare feminina in cadrul consiliului de administratie este grupul olandez de distributie Royal Ahold, patru dintre cei sapte administratori fiind femei, ceea ce reprezinta un procent de 57%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri