Acordarea de prime si bonificatii de sfarsit de an au devenit o traditie si in randul companiilor romanesti, ajungand la o valoare cuprinsa intre 25-50% din salariul brut lunar al angajatilor.
Majoritatea companiilor acorda prime de sfarsit de an pentru a rasplati eforturile angajatilor depuse pentru atingerea obiectivelor fixate de organizatie de-a lungul anului respectiv, dar si pentru contributia acestora la dezvoltarea business-ului.

„Primele de sfarsit de an se acorda in functie de performantele angajatilor si de rezultatele muncii acestora, insa faptul ca acordarea lor a devenit o traditie a determinat orientarea managementului companiilor spre recompensarea tuturor angajatilor, nu doar a celor mai performanti”, a spus, pentru Wall-Street, Laura Husti-Radulet, PR Specialist Lugera & Makler.

Astfel, companiile pot alege sa recompenseze si sa isi fidelizeze angajatii prin organizarea unor petreceri de sfarsit de an, prin acordare de cadouri sau de bonusuri, cat si prin recompensarea „personalizata”, in functie de realizarile profesionale ale fiecarui angajat sau ale celor care au contribuit in mod evident la dezvoltarea afacerii.

„Primele de sfarsit de an pot atinge valori cuprinse intre 25-50% din salariul brut lunar al angajatilor, insa putem intalni si situatii in care prima ajunge la 1-2 salarii lunare brute, in functie de pozitia ocupata in societate”, a adaugat Laura Husti-Radulet.

De asemenea, sfarsitul anului reprezinta si o buna ocazie pentru renegocierea salariului, fiind perioada in care se stabilesc bugetele pentru anul ce urmeaza. In acest fel, pe baza evaluarilor si a autoevaluarilor, angajatii au ocazia de a solicita mariri de salariu sau beneficii suplimentare.

„Acordarea primelor de sfarsit de an contribuie la crearea unui climat organizational „sanatos”, in care angajatii simt ca sunt recompensati pe baza realizarilor profesionale si al efortului lor in munca depusa”, a declarat Laura Husti-Radulet.

Aceste „prime” acordate la sfarsitul anului pot lua si forma unor bonusuri pe proiecte sau a unor sume acordate pentru o anumita realizare in cadrul companiei. Spre deosebire de sectorul public, unde angajatii beneficiaza de prime de sfarsit de an - precum al 13-lea salariu sau cadouri pentru copiii functionarilor publici, in sectorul privat managementul companiilor si departamentele de resurse umane dau dovada de creativitate in recompensarea angajatilor.

„Managerii inteleg ca o afacere de succes se contruieste prin efortul « resurselor umane » si doresc sa recompenseze angajatii, iar anul acesta vom asista la o diversificare a primelor de sfarsit de an acordate angajatilor” sustine Laura Husti-Radulet.

In raport cu celelalte tari din Europa, daca in Romania sistemul acordarii primelor de sfarsit de an se afla inca la inceputul implementarii sale, in celelalte tari din Europa, acest sistem functioneaza de la sine. Atat angajatorii, cat si angajatii isi cunosc contributia in acordarea, respectiv obtinerea primelor.

„In unele tari, angajatilor le sunt recunoscute meritele si sunt recompensati si stimulati profesional prin bonusuri consistente, in vreme ce, in alte tari acestia solicita din proprie initiativa primele si beneficiile pe care le considera relevante pentru pozitia ocupata in companie si pentru efortul depus”, a adaugat Laura Husti-Radulet.

In cazul majoritatii companiilor romanesti atat din sectorul privat cat si public primele sunt, adesea, stipulate in contractul de munca incheiat intre angajator si angajat. In cazul institutiilor de stat contractul de munca mentineaza acordarea celui de al 13-lea salariu. Totusi, primele angajatilor din institutiile publice se acorda in limita bugetelor de stat anuale, aprobate prin legi speciale. De multe ori, aceste bonificatii sunt limitate ca tip si valori maxime.

In sectorul privat primele sunt stabilite in functie de performantele individuale, strans corelate cu cele ale companiei si negocierea intre salariat si management. In mod practic, in sectorul privat performanta este remunerata prin bonusuri, iar tipul acestora poate varia de la tichete cadou pana la stock options.


Citeste si Negocierea primei de sfarsit de an a intrat pe ultima suta de metri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri