Evolutia meseriei de inginer a fost adesea comparata cu evolutia principalelor trenduri din piata fortei de munca. In prezent, 40% din inginerii cu diploma din intreaga lume opteaza pentru functii manageriale, desi carierele tehnice le ofera inca perspective interesante.
Daca pentru francezi meseria de inginer este mai mult decat un simplu job, devenind o functie sociala, pentru americani si germani acest titlu defineste o simpla profesie.

Ce ii determina pe tineri sa opteze pentru aceasta meserie?

In general, este vorba de o traditie de familie, din tata in fiu, fara a avea bine stabilit o meserie spre care se indreapta. Ceea ce primeaza este obtinerea diplomei, urmand ca dupa definitivarea studiilor acestia sa se orienteze fie spre o filiera tehnica, fie spre o functie manageriala. Astfel, multi tineri devin ingineri nu pentru ca isi doresc cu adevarat sa practice aceasta meserie, ci pentru ca descopera ca au abilitatea de a intelege mai usor stiintele exacte inca din clasele gimnaziale.

Tendinte pe piata locala

Meseria de inginer a devenit din ce in ce mai tentanta pentru tinerii aflati la inceputul carierei, si a cunoscut in ultimul an o crestere semnificativa pe piata locala a fortei de munca.

„Dupa 1990 a existat o scadere drastica in cererea de ingineri. Sistemul educational a urmat indeaproape aceasta tendinta. Astfel, a scazut drastic numarul de absolventi ingineri. De curand insa inregistram o crestere in cererile de ingineri atat din punctul de vedere al numarului cat si din punctul de vedere al diversificarii ariei curiculare”, a declarat pentru Wall Street Claudiu Alexandru Cornoiu (foto), Consultant Professional.

In procesul de recrutare pentru pozitiile de inginer, profilul candidatului care aplica pentru pozitii de middle si top-management, implica o serie de aspecte care se repeta in majoritatea cazurilor. Deseori angajatorii observa ca, o mare parte dintre aplicanti sunt absolventi ai unor facultati de inginerie, deloc usor de urmat, care opteaza pentru pozitii de top fara a avea insa un background relevant. Astfel, orientarea acestora catre o pozitie potrivita nivelului de experienta, devine cel mai adesea dificila, potrivit specialistilor in resurse umane.

De asemenea, o diferenta notabila intre ceea ce ofera sistemul educational si ceea ce se intampla la nivel de practica profesionala, poate fi observata mai ales in domeniul IT. Pentru o pozitie de inginer in domeniul IT, tinerii aspiranti trebuie sa depuna deseori eforturi individuale pentru a tine pasul cu evolutia si cerintele tot mai exigente ale angajatorilor din domeniu.

Companiile care apeleaza insa la strategii de angajare a tinerilor absolventi, au in vedere nu numai formarea interna a angajatului, ajutandu-l sa castige experienta practica, dar si asimilarea valorilor organizationale necesare desfasurarii activitatii. „Pondarea dominanta a acestor companii este ocupata de investitorii straini, care aloca sume importante pentru formarea in conformitate cu standardele proprii”, sustine Cornoiu.

„Lipsa de personal calificat in domeniul ingineriei nu se manifesta doar la nivelul high-tech sau doar in arii tehnologice noi ci mai in toate domeniile atat datorita caderii temporare intr-un con de umbra a acestei meserii cat si datorita migratiei personalului calificat pentru aceste pozitii”, a adaugat Cornoiu.

Recrutarea persoanelor cu experienta tehnica pentru pozitii de top management, pune de asemenea probleme angajatorilor. Lipsa unei motivatii financiare dar si psihologice, atasamentul fata de echipa si companie, devin in acest caz factori importanti de decizie.

Desi Romania este vazuta ca un lider in formarea de ingineri, in special in domeniu IT, in ultimii ani, migratia fortei de munca a condus la o lipsa de personal cu un nivel inalt de calificare pe piata locala, acestia alegand sa activeze pe alte piete pentru un castig financiar pe masura pregatirii.

Totusi, dezvoltarea pietei in domeniul ingineriei a condus la o scadere a ratei emigrarii, aspirantii pentru asemenea functii fiind stimulati sa se formeze si sa profeseze pe teritoriul tarii. Astfel, prin programe de internship acestia sunt practic recrutati de pe bancile scolii. „Insa, nevoia de ingineri la nivel macro este insa departe de afi acoperita la un nivel satisfacator”, este de parere Cornoiu.

Interesul companiilor pentru dezvoltarea de politici de motivare si retentie a inceput sa creasca pe fondul unei fluctuatii crescute de personal, dar si a costurilor ridicate de inlocuire a personalului calificat si cu experienta din cadrul organizatiei.

Salariul unui inginer porneste in general in companiile din Bucuresti de la 1000 de euro. Insa, in provincie valoarea acestuia poate fi chiar sub 500 de euro, suma ce variaza de la o companie la alta in functie de responsabilitatile care ii sunt atribuite. Cele mai bune oferte vin in schimb din partea companiilor multinationale, salariul de pornire fiind situat intre 2.200 si 2.800 de euro salariu net, cu mentiunea ca aplicantul sa detina experienta si competenetele necesare si sa fie disponibil sa paraseasca teritoriul tarii pentru a lucra in tara de provenienta a companiei angajatoare.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri