Studiul anual realizat de PwC cu privire la abilitatile pe care un CEO trebuie sa le detina, demonstreaza ca majoritatea companiilor la nivel mondial isi doresc pentru pozitia de Chief Executive Officer o persoana cu o experienta globala, sa fie un lider puternic, inovativ, creativ, care sa gestioneze foarte bine situatiile de criza, dar sa si poata emite o expertiza tehnica sau de business.

Aptitudinile nu au ocupat un loc central, in ciuda faptului ca mai putin de 50% dintre lideri au sustinut ca departamentul de resurse umane poate gestiona usor activitatile si responsabilitatile angajatilor.

Realizat in randul a 1.150 de CEO din intreaga lume, raportul a aratat ca majoritatea companiilor intampina dificultati in gasirea unor candidati care sa aiba o experienta atat de business cat si tehnica. O a doua dificultate intampinata de angajatori o reprezinta experienta si cunostintele dobandite pe pietele globale, urmate de aptitudinile de leadership si capabilitatea de a gandi intr-un mod creativ si inovativ.

Tinand cont de climatul economic mondial instabil, abilitatea de a gestiona situatiile de criza si riscurile pe care o companie si le asuma, a fost vazuta de majoritatea respondentilor ca o calitate de pret, la fel ca si curajul de a provoca oamenii si de a fi capabil sa te adaptezi rapid la schimbarile interne si externe.

Mai mult de jumatate dintre respondenti au afirmat ca intampina dificultati in a gasi candidati care sa aiba curajul sa accepte provocarea de a-si asuma deciziile, in timp ce cei cu inclinatii catre colaborare si cunostinte lingvistice foarte bune sunt mult mai usor de gasit.

Peste doua treimi dintre executivii chestionati si-au aratat ingrijorarea fata de neputinta de a recruta si retine pe cei mai talentati candidati.

Citeste si:

Noua din zece executivi, la nivel global, considera ca managementul angajatilor reprezinta o prioritate de top, in timp ce doar patru din zece CEO cred ca departamentul de resurse umane are competentele necesare pentru a putea concura in atragerea talentelor in cadrul companiei.

Liderii modialii si-au aratat ingrijorarea si fata de o lipsa a motivatiei si a angajamentului in randul pozitiilor de middle mangement, cat si un deficit cu privire la schimbarea experientei manageriale in randul seniorilor.

Studiul PwC a demonstrat de asemenea ca nivelul de incredere al executivilor pentru anul in curs a scazut pentru prima data din 2003.

.