Studentii romani pot invata in strainatate mai ieftin ca in Romania

Romanian International University Fair 2008 isi propune sa le puna la dispozitie vizitatorilor informatii detaliate despre modalitatile prin care studiile in strainatate devin la fel de accesibile (din punct de vedere financiar) ca cele din Romania prin programele de burse si imprumuturi ce le sunt oferite de institutii internationale.

Cea mai spectaculoasa oferta vine din Danemarca, unde scolarizarea este finantata de guvernul danez (ce suporta un cost de aproximativ 10.000 EUR pentru un an de studii universitare, pe toata durata studiilor). Aceasta politica se aplica tuturor cetatenilor UE, care trebuie sa treaca prin acelasi sistem de admitere ca si studentii danezi.

Absolventii nu au nici o obligatie fata de guvernul danez pentru aceasta facilitate. Marea majoritate a studentilor se intretin singuri, lucrand part-time (maxim 15 ore/saptamana) cu un salariu minim de 13 EUR/ora. Astfel, avand posibilitatea de a castiga circa 700-900 EUR/luna si avand costuri de circa 600-700 EUR/luna, un tanar roman care studiaza in Danemarca nu trebuie sa suporte nici un cost suplimentar fata de varianta studiilor la Bucuresti, Timisoara, Cluj sau Iasi.

Universitatile de stat din Marea Britanie ofera la randul lor burse care pot acoperi pana la 50% din costurile de cazare si masa in campusul universitar. Odata admis la o astfel de institutie, un student roman poate sa-si finanteze taxele de scolarizare pentru un program de Bachelor printr-un imprumut pe care il acorda guvernul acestei tari tuturor cetatenilor UE.

Conditiile pe care le impune studentului acest “Tuition Fee Loan” sunt acelea de a pastra un standard academic inalt pe parcursul studiilor si de a incepe sa ramburseze imprumutul in mod esalonat in momentul in care va absolvi si va castiga cel putin 15.000 lire sterline pe an (adica aproximativ 20.000 EUR/an, echivalent cu un salariu de peste 1.600 EUR/luna). In plus, oricarui student i se ofera posibilitatea de a lucra part-time (maxim 20 ore/saptamana) cu un salariu minim de 5 lire sterline/ora.

Conditii de finantare extrem de avantajoase sunt oferite si de Franta si Germania, studentii aplicanti in Germania, de exemplu, avand acces la nenumarate posibilitati de bursa, fie prin intermediul agentiilor guvernamentale germane (DAAD), fie prin intermediul programelor comunitare sau burse acordate direct de institutiile de invatamant. Anul acesta vor fi prezente la RIUF peste 20 de universitati si programe de MBA din Franta si 14 din Germania si Austria.

RIUF 2008 se va desfasura pe 15 si 16 martie la Teatrul National din Bucuresti, pe 19 martie la Timisoara si pe 21 martie la Iasi.

EVENIMENTUL este organizat de Grupul EDUCATIVA. EDUCATIVA este un grup de companii educationale si organizatii non-guvernamentale ce dezvolta proiecte, produse si servicii educationale care ajuta tinerii romani in identificarea si fructificarea oportunitatilor de dezvoltare personala. Co-organizatorii ai evenimentului sunt: la Bucuresti - Asociatia de Educatie Sociala, la Timisoara – Asociatia pentru Dezvoltarea Tinerilor, la Iasi – Clubul de Dezbateri Academice Iasi si ELSA Iasi.

Partenerii media ai RIUF sunt: Evenimentul Zilei, Capital, National Geographic, SapteSeri, 9AM, Wall-Street, eJobs, InternetCorp, Comunicatedepresa.ro, StudentMax, Studentie.ro. Parteneri institutionali ai evenimentului sunt Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, AIESEC.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri