Evolutia pietei si presiunile multiple exercitate de actionarii companiilor au determinat modificarea calitatilor pe care un CEO trebuie sa le posede.
In ultimii ani, ritmul sustinut al evolutiei noilor tehnologii, al intrarii pe piata a unor noi jucatori, cat si multiplele presiuni exercitate de actionarii companiilor au schimbat considerabil „fizionomia” pe care un CEO trebuie sa o aiba.
Pe langa cunoasterea la nivel avansat a limbii franceze si engleze, a aptitudinilor si responsabilitatilor clasice, un CEO trebuie sa aduca rezultate rapide companiei si sa fie cat mai inovativ. Consecintele directe negative ale acestor presiuni se traduc prin lipsa de performanta pe termen scurt si cresterea numarului de manageri care, fie isi dau demisia, fie sunt concediati de companie, potrivit specialistilor in resurse umane.

Procentul acestora a crescut la 15% in Europa si America de Nord la sfarsitul anului 2007, in timp ce in regiunea Asia – Pacific, numarul demiterilor si demisiilor a ajuns la 21%, potrivit Weber Shandwick Worldwide, companie de PR si consultanta. De asemenea, durata mandatului unui CEO a scazut cu cinci luni, de la sase ani si cinci luni la sase ani in mai putin de de doi ani, cerintele pentru a ocupa o functie de top management fiind tot mai complexe.

Cea mai vizibila consecinta o reprezinta „reintinerirea” managerilor companiilor. Atat pe piata internationala cat si in Romania numarul managerilor cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani este in continua crestere.

Daca in urma cu cativa pozitiile de CEO erau ocupate de persoane cu o medie de varsta ce depasea cu mult 40 de ani, in prezent daca analizam piata locala putem observa ca pozitii de top management sunt ocupate de tineri ce abia au trecut de 30 de ani. Bianca Bobutanu (29 ani) este CFO-ul MOL Romania, Angela Cretu (33 ani) este Manager General pentru Europa de Sud-Est al multinationalei Avon, Dragos Stanca (32 ani) se afla la conducerea trustului Realitatea-Catavencu, Cristian Mucichescu (39 ani) devine Managing Director al OMD Romania, in timp ce Dragos Damian (40 ani) este noul Country General Manager al Zentiva.

Printre calitatile si abilitatile cerute noilor CEO de conducerile companiilor se numara si dorinta pentru inovatie, fara insa a scapa din vedere principiile de precautie, sau constiinta problematicilor multiple care leaga organizatia de societate. De asemenea, un CEO trebuie tot timpul sa gaseasca cele mai bune cuvinte pentru a suscita entuziasmul echipei, a insufla energie, pentru a da un sens eforturilor depuse la locul de munca, pentru a traduce strategiile aplicate in rezultate ale companiei, cat si inserarea valorilor cheie ale grupului in comportamentele cotidiene.

Un CEO nu poate trai intr-un glob de cristal izolat de restul echipei, sustin specialistii in domeniu. Astfel, acesta trebuie sa dea dovada de mai multa transparenta si sa fie capabil de a „comanda” oferind insa angajatilor sentimentul de intelegere si apropiere.

Noii CEO sunt investiti mai mult cu responsabilitati decat cu putere, in timp ce mandatul lor este limitat in majoritatea cazurilor de garantii juridice. Acestia devin tot mai constienti ca nu mai au dreptul sa greseasca si ca trebuie sa fie pregatiti in orice moment sa restaureze imaginea companiei pentru care lucreaza.

Care sunt principalele motive pentru care un CEO alege sa demisioneze?

Motive traditionale:

1. Pensionare
2. Depasirea varstei legale
3. Pregatirea succesiunii sale succesiunea companiei


Daca la sfarsitul anului 2006, plecarile de pe o functie de conducere, erau de 59%, in 2007 numarul acestora a scazut la mai putin de 46%, potrivit Weber Shandwick Worldwide

Motive non traditionale:

1. Achizitia companiei de catre un fond de investitii
2. Restructurari in cadrul companiei la nivel de conducerea grupului
3. Sfarsitul unui mandat de scurta durata
4. Rezultatele obtinute nu au adus performante organizatiei


Potrivit Weber Shandwick Worldwide, in 2007 numarul managerilor care au demisionat invocand aceste motive a trecut de 54%, cu 13 procente mai mult fata de sfarsitul anului 2006.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri