Rata locurilor de munca vacante a fost, in 2007, de 2,06%, in crestere cu 0,28 puncte procentuale fata de 2006, cele mai multe slujbe fiind disponibile pentru specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice si pentru tehnicieni, iar regiunea cu cea mai bogata oferta a fost Bucuresti-Ilfov.

Ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai ridicate in majoritatea activitatilor economice, cu exceptia activitatilor de tranzactii imobiliare (-0,25 puncte procentuale), alte activitati de servicii colective, sociale si personale (-0,19 puncte procentuale), comert (-0,09 puncte procentuale), transport, depozitare si comunicatii (-0,04 puncte procentuale), potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai multe locuri de munca vacante au fost in administratie (6,76%) si in sanatate si asistenta sociala (5,94%), iar cele mai putine s-au regasit in activitatile din industria extractiva (0,42%) si energie electrica, termica, gaze si apa (0,52%).

Pe grupe de ocupatii, angajatorii au prezentat cea mai mare oferta de locuri de munca pentru specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (3,21%) si pentru tehnicieni, maistri si asimilati (2,08%).

Cele mai putine locuri de munca disponibile au fost pentru legislatori, inalti functionari si conducatori (1,26%) si pentru lucratori operativi in servicii, comert si asimilati (1,64%).

Regiunea cu cea mai mare rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost Bucuresti-Ilfov (2,45%), urmata de regiunea Nord-Est (2,33%), in timp ce in regiunile Nord-Vest si Sud-Vest s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator, respectiv 1,66%, arata INS.
Potrivit Statisticii, esantionul de cercetare cuprinde 22.200 unitati economico-sociale, cele din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) fiind acoperite in intregime. Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu patru salariati si peste, care acopera 90,8% din numarul total de salariati din acest sector.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Liviu Dragnea anunta modificari ale legislatiei pentru zilieri