Salariul de pornire pentru o pozitie de entry level in sectorul financiar este de 300 de euro, insa poate ajunge si la 500 de euro in conditiile in care intrarea unor noi jucatori pe piata locala, dar si lipsa de personal calificat fac ca lupta pentru cei mai buni candidati sa devina tot mai acuta.
Dinamica sectorului financiar va fi tot mai accelerata si in anul 2008, astfel incat lupta companiilor pentru gasirea si retentia talentelor este foarte stransa mai ales pentru pozitiile de entry level, potrivit Lianei Petre (foto), HR Manager, Provident Financial Romania.

„In prezent salariul de pornire al unui angajat pe o pozitie de entry in domeniul financiar este de 300 de euro, insa poate ajunge chiar si la 500 de euro in functie de politica salariala a fiecarei companii”, sustine Liana Petre.

Pentru o pozitie de middle management oferta incepe de la 500-800 de euro si poate ajunge chiar si la 1.000 de euro. In domeniul financiar depinde foarte mult zona pe care se specializeaza fiecare nou venit, enunta Petre.

Atat noii jucatori intrati pe piata cat si companiile deja existente mizeaza pe o politica de remunerare in crestere pentru a atrage talentele, ajustandu-si politicile salariale in mod constant. Pentru anul in curs, media de crestere a salariilor este de 15,04%, potrivit studiului realizat de Hay Group in luna februarie.

„In mod normal, in 2008, cresterea salariilor ar trebui sa se opreasca, deja acestea au depasit cu mult pragul normalitatii. Consider ca in Romania sunt salarii mai mari fata de unele tari care au nivel de trai mai ridicat decat noi. Dar piata din Romania nu este una tipica. Am ajuns la concluzia ca un angajat atunci cand isi schimba un job o face in mare masura datorita pachetului salarial, cel putin asta s-a intamplat in ultima vreme. Incercam sa schimbam aceasta mentalitate si sa umblam si la alti factori. Dar atunci cand vorbim de putini specialisti pe piata, angajatii sunt tentati sa se orienteze in functie de pachetul salarial”, ne-a declarat Liana Petre.

Retentia angajatilor principala provocare a organizatiilor

Retentia salariatilor devine prioritatea numarul unu in 2008 pentru companii. Pe langa pachete salariale atractive si beneficii extrasalariale (tichete de masa, asigurari medicale, bonusuri), acestea aleg sa isi motiveze angajatii si prin implementarea de programe de recunoastere si implicare a acestora la nivel organizational.

„Programul de recunoastere al angajatilor” este una dintre activitatile implementate de Provident Financial in vederea recompensarii celor mai buni angajati din fiecare departament. Fiecare manager nominalizeaza unul sau mai multi salariati din departamentul pe care il conduce,in functie de reusitele profesionale obtinute. Astfel, meritele acestora sunt recunoscute formal, sunt premiati si recompensati financiar pentru eforturile depuse in cadrul companiei.

„Sondajul de implicare al angajatilor” urmareste gradul de implicare al angajatilor in cadrul companiei si cat de mult isi doresc acestia sa contribuie la dezvoltarea organizatiei. Astfel, prin completarea unui chestionar fiecare salariat are posibilitatea sa isi exprime opiniile cu privire la activitatile sau modul de organizare al companiei.

„Forumul angajatilor” are ca obiectiv masurarea gradului de motivare al angajatilor in vederea atingerii obiectivelor companiei si cat de mult se angajeaza in actiuni menite sa contribuie la succesul organizatiei. Desfasurat sub forma unor unor mese rotunde, forumul ofera angajatilor sansa de a vorbi liber si de a veni cu sugestii sau imbunatatiri a mediului de lucru.

Aplicate si in companiile din strainatate, aceste programe incep sa se bucure de succes si in randul salariatilor romani. „Anual companiile investesc aproximativ 20% din buget pentru motivarea si retentia angajatilor”, este de parere HR Managerul de la Provident Financial.

Provident Financial Romania isi desfasoara activitatea in conformitate cu Ordonanta 28/2006, fiind inregistrata ca institutie financiara nebancara si este specializata in acordarea de imprumuturi de valoare mica, pe termen scurt, direct la domiciliul solicitantilor. In acest moment, serviciile oferite de Provident sunt disponibile in peste 30 de orase din sudul, centrul si estul tarii, compania dispunand de o retea de circa 700 de reprezentanti.

Compania numara in prezent un numar de 250 de angajati si estimeaza ca pana la sfarsitul anului numarul acestora se va dubla.

Compania si-a sporit de peste cinci ori numarul de clienti in 2007 fata de anul anterior, pana la 33.000 de clienti, de la 6.000 de clienti in 2006. Specializata in acordarea de imprumuturi de valoare mica, Provident Financial a dat credite de peste 12 milioane euro in 2007 si a afisat o pierdere de 5,4 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri