Autorul canadian Brian Tracy scrie si vorbeste despre succes de mai bine de 15 ani. Nu promite retete magice, dar crede ca focalizarea si debarasarea de balast, curajul, optimismul si actiunea iti pot schimba viata. Imparte oamenii in cei 90% care vor regreta la batranete lipsa de curaj si cei 10% care isi pun succesul pe foaie. Tracy vorbeste anual pentru 450.000 de oameni. Ieri, la Bucuresti, a adaugat inca vreo 200.
“«Claritatea» este cel mai important cuvant atunci cand vine vorba de atingerea succesului personal”, si-a inceput Tracy sesiunea dedicata Punctului Focal. Exista cate un Punct Focal pentru fiecare arie principala a vietii. Acestea trebuie identificate si consolidate pentru a fi transformate mai apoi in piloni de sustinere ai succesului.

Atunci cand vine vorba despre venitul lunar, Tracy sustine ca dintr-o lista obisnuita de indatoriri la serviciu, doar trei activitati ne aduc 90% din valoarea profesionala. Restul sunt activitati banale, care nu fac decat sa ne rapeasca timpul, fara a aduce valoare adaugata muncii noastre.

“Cei mai multi isi calculeaza venitul in functie de cat castiga intr-o luna sau intr-un an. Oamenii de top se autoevalueaza calculandu-si venitul pe ora. Poti sa-ti imparti venitul anual la 2000 – numarul mediu de ore lucrate de un manager european si vei afla cat castigi pe ora. Daca suma nu te multumeste si daca ceea ce faci nu te recompenseaza la nivelul pe care il astepti, opreste-te in acel moment”, a spus Tracy.

Cat despre situatia financiara la un moment dat in viata, Tracy propune o alta formula de calcul: cheltuielile lunare personale x 12 (numarul de luni dintr-un an) x 20 (numarul de ani). Daca produsul rezultat este cel putin la fel de mare ca si suma din contul de economii, atunci situatia financiara este stabila. Altfel spus, ar trebui sa avem in cont atatia bani cat sa ne permita sa supravietuim 20 de ani fara sa muncim.

Celelalte doua aspecte esentiale ale vietii sunt familia si relatiile si sanatatea – ambele cerand, inainte de toate, timp.

Tracy propune opt directii de focalizare, care vor imbunatati calitatea celor patru arii principale ale vietii. Prima dintre ele este orientarea spre viitor. “Gandeste-te si vorbeste despre punctul in care te afli si despre cel in care vrei sa ajungi”. Optimismul ne cere sa proiectam in minte un viitor perfect, sa idealizam evolutia tuturor ariilor de interes. Sa ne imaginam locul unde vrem sa ne aflam peste cinci ani si de acolo sa ne uitam inapoi spre prezent si sa construim o scara care sa lege cele doua puncte. Altfel spus, sa stabilim foarte clar pasii ce trebuie urmati pentru a atinge punctul pe care ni-l dorim si sa incepem sa urcam scara din acelasi moment in care am terminat sa o construim.

A doua directie de focalizare este orientarea spre scop. Brian Tracy propune o formula de atingere a telurilor in sapte pasi: hotaraste-te exact ce iti doresti (1); scrie-ti scopul pe hartie (2). “Un scop care nu e scris pe hartie nu e un scop adevarat. E doar o dorinta, iar dorintele sunt scopuri fara energie”. Stabileste o data-limita pana la care sa-ti indeplinesti scopul (3); fa o lista cu toate lucrurile care te pot ajuta sa-ti atingi scopul (4); organizeaza-ti lista intr-un plan, prin secventializare si prioritizare (5); incepe sa actionezi imediat ce ai planul in fata (6) ; fa ceva, cat de mic, in fiecare zi, pentru a-ti atinge scopul (7).

Orientarea spre excelenta e a treia directie de focalizare propusa de Tracy. Excelenta inseamna, pentru autorul canadian, sa te numeri in primii 10% din oamenii din domeniul tau. Asta presupune sa tintesti mereu spre locul intai, sa iti constientizezi punctele forte si pe cele slabe. Sa identifici, mai presus de toate, acea abilitate care, bine slefuita, ar putea sa iti aduca multe procente in plus. “Toate abilitatile de business pot fi invatate. Daca poti folosi un calculator si daca poti conduce o masina, poti invata orice abilitate de business. Tineti minte ca s-ar putea sa va aflati la doar o abilitate distanta de dublarea veniturilor”, a spus Brian Tracy.

Orientarea spre rezultate presupune, in primul rand, prioritizarea indatoririlor si deturnarea atentiei spre cele care aduc cea mai multa valoare adaugata muncii tale. Care sunt cele 20% din lucruri care aduc 80% din valoarea totala.

“Orice ai face, adevarata ta slujba este rezolvarea problemelor”, crede Brian Tracy. Astfel ca orientarea spre solutii este cea mai folositoare abordare, indiferent de campul in care lucrezi. “Problemele sunt un semn de sanatate. Cu cat ai mai multe probleme, cu atat ai mai multe oportunitati de a-ti dovedi adevarata valoare”, a adaugat Tracy.

Orientarea spre bani presupune, in primul rand, constientizarea acestora si a ciclului lor de viata. Trebuie sa le tii socoteala si sa ii controlezi si, la modul cel mai banal, sa ii economisesti. Banii emana propria lor energie, crede Tracy, si cu cat vei aduna mai multi cu cat acestia se vor inmulti mai usor.

“Viitorul apartine celui competent”. Asa ca Brian Tracy ne indeamna sa investim 3% din castigurile noastre in propria educatie: carti, audio books, programme de training si seminarii. Este singura investitie care va avea un randament de pana la 3000%, in cadrul orientarii spre crestere.

Orientarea spre oameni este esentiala pentru ca, potrivit lui Tracy, oamenii ne alimenteaza cu 85% din fericirea pe care o traim. Cheia relatiilor fericite este sa-i faci pe cei din jurul tau sa se simta importanti. Pentru aceasta, trebuie sa le arati acceptare, apreciere, admiratie, aprobare si atentie. “Liderii nu sunt oamenii care vorbesc mult, ci cei care pun multe intrebari si stiu sa ascute raspunsurile”, a conchis Brian Tracy.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri