Recrutarea unui CEO costa in medie 30.000 - 50.000 de euro, insa sumele in cazul expatilor pot ajunge si la 100.000 de euro.

„Un manager de top din Romania nu este diferit de un manager din alta tara europeana. Sumele pentru recrutarea unui CEO depasesc deseori 70.000 de euro, ajungand chiar si la 100.000 de euro”, a declarat pentru Wall Street, Sotiris Karagiozidis, managing partner al Human Capital Solutions (HCS), companie ce activeaza in domeniul recrutarii si consultantei.

Companiile care apeleaza la serviciile de executive research aleg de cele mai multe ori sa dubleze oferta salariala pentru candidatul pe care il doresc. „Este o practica care functioneaza inca la nivel de middle management, nu si la nivel de top management”, sustine Karagiozidis. „Insa, pentru managerii care au deja o experienta de 10 ani, motivatia financiara nu mai reprezinta o atractie, fiind mai mult atrasi de oportunitatile de dezvoltare, stabilitate, istoricul companiei sau ultimele investitii realizate”, a adaugat Karagiozidis.

Pe piata serviciile de head hunting sunt utilizate chiar si pentru pozitiile de entry level, insa atunci cand vine vorba de pozitii de top management numele persoanelor vizate sunt deja cunoscute. „In cazul pozitiilor de top nu se apeleaza la la site-uri de recrutare online sau la anunturi. Ii cunoastem si stim pe cine trebuie sa sunam. Este usor sa ii gasesti dar este dificil sa ii convingi”, este de parere fondatorul HCS.

Piata locala de HR, o piata dificila

„Comparativ cu tarile din regiune, Romania este o tara in plina dezvoltare, cu o populatie de peste 20 de milioane de locuitori, un acces usor, cu multe oportunitati de dezvoltare care va atrage in continuare un numar important de investitori. Sunt si motivele pentru care am ales sa investim aici”, sustine Karagiozidis.

Piata locala de resurse umane este una mare, cu oameni ce au un potential ridicat de a invata si de a se dezvolta. Este o piata putin neorganizata, este de parere Sotiris Karagiozidis. Romania nu intra in tiparul tarilor mature cu o rata a somajului stabila, este o tara inca in faza de dezvoltare unde exista si o deschidere mai mare in materie de job-uri.

„Exista industrii unde se gasesc diferente importante intre salarii pentru aceeasi pozitie, diferente care ajung uneori si la 30%, chiar 40%. Intr-o o tara cu o economie matura acestea nu apar. Atunci cand iti doresti un Sales Manager in FMCG deosebirile salariale vor fi mult mai mici. Exista pachete salariale si bonusuri diferite, insa in final aceeasi persoana ajunge sa castige la fel”, sustine Karagiozidis.

Piata locala de HR este una dificila. Companiile vin cu multe cerinte, iar pana in prezent nu exista o baza de date de potentiali candidati care sa intre in profilul solicitat de companii.

De asemenea, vorbim de o piata cu un potential ridicat de dezvoltare, caracteristica ce se explica si prin faptul ca un numar tot mai important de manageri incep sa patrunda in reteaua managerilor expati.

Lipsa de experienta reprezinta, in opinia lui Sotiris Karagiozidis, un alt element definitoriu pentru piata locala de resurse umane, companiile care vin in Romania incep sa construiasca cu pozitiile de middle management, intrucat nu toti oamenii au experienta manageriala.

„Companiile aleg sa dezvolte partea de middle management, pregatind in acest fel si managerii de top.
Trendul este sa se investeasca in programe de soft skills mai ales care au legatura cu managementul oamenilor. La randul sau leadership-ul este unul din programele de top cerute, alaturi de cum sa iti conduci echipa”, a subliniat Sotiris Karagiozidis.

In prezent, cele mai mari salarii sunt in banking, telecomunicatii si asigurari. In banking, un manager pe o pozitie de top poate ajunge si la 5.000- 6.000 de euro salariu net/luna, in timp ce un manager pe o pozitie de middle management 2.000-3.000 de euro. Comparativ cu tarile din Europa de Vest exista diferente salariale, insa putem vorbi in prezent de o tendinta de a egala aceste politici salariale.

„In ultimii ani in Romania a avut loc un booming al investitiilor, si atunci cand ai un nivel atat de ridicat al investitiilor este clar ca cei care vor face munca sunt oamenii. Pentru companii acest lucru este foarte important. In urmatorii ani, chiar daca investitiile se vor opri, companiile deja existente isi vor dori sa se dezvolte” a declarat Karagiozidis.

Noii jucatori intrati pe piata au condus la crearea unui numar ridicat de job-uri ceea ce a determinat si o fluctuatie destul de ridicata. Astfel, dificultatea de a gasi candidatii potriviti in anumite domenii a devenit principala provocare a angajatorilor romani, a adaugat fondatorul HCS.

Potrivit acestuia, angajatii isi doresc sa evolueze rapid si aleg sa nu isi petreaca mult timp pe un anumit job, cautand mereu oportunitati mai buni. „Fluctuatia ridicata de pe piata nu este numai vina oamenilor ci si a companiilor care vin si isi doresc oameni din ce in ce mai buni”, subliniaza Karagiozidis.

Human Capital Solutions este prezenta pe piata din Romania din anul 2006. La sfarsitul anului trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de 950,000 de euro, pentru anul in curs estimand venituri de 1,8 milioane de euro.

HCS investeste in prezent aproximativ 30.000 de euro in achizitia, adaptarea si livrarea de programe aduse din Anglia, pentru serviciile de dezvoltare organizationala prin intermediul trainingului.
Echipa HCS este formata din 25 de consultanti, pana la sfarsitul lui 2008 numarul acestora urmand sa creasca la 30.

In urmatorii ani compania isi va extinde afacerile in tarile din regiune, incepand cu Bulgaria in 2009.

„In Bulgaria ne vom extinde anul viitor. Cunoastem deja piata de acolo si multe dintre companiile prezent. Vom incepe sa ne orientam pe piata bulagara din luna septembrie si daca totul merge bine, incepand cu ianuarie 2009 vom deveni operativi. In termeni de infrastructura nu vom avea o investitie majora. Vom intampina probabil dificultati in gasirea unor traineri compatibili cu metodologia companiei. De asemenea, traducerea, adaptarea si livrarea programelor vor necesita o investitie importanta, care pe termen lung poate ajunge undeva la un total de 50.000- 100.000 de euro”, a declarat pentru Wall Street Sotiris Karagiozidis.

HCS Group reuneste companii care ofera servicii de evaluare profesionala, recrutare de personal la toate nivelele, training pentru toate nivelele de angajati, training pentru customer service si evenimente open house si in house.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri