Cand mii de muncitori au facut greva luna trecuta la uzinele Dacia Renault din Romania, ca sa ceara o majorare cu 70% a salariilor, sindicatele din tara si-au trimis reprezentanti care sa se alature protestului, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Greva care a durat trei saptamani a determinat o majorare cu 23% a salariilor angajatilor de la Dacia, mai mult decat dublul ofertei initiale a conducerii, iar miscarea a aratat ca in Romania presiunile salariale deja accentuate cresc anul acesta la fel ca in restul regiunii.

De la minerii din Polonia pana la angajatii fabricilor de utilitati din Bulgaria, sindicatele din Centrul si Estul Europei au cerut majorari salariale masive, deoarece oamenii resimt apasarea scumpirii alimentelor si a energiei.

In Romania, cresterea cu doua cifre a salariilor este considerata o amenintare principala la adresa stabilitatii macroeconomice pe termen lung, in contextul in care tara se confrunta cu un consum dezlantuit care a umflat deficitul extern in numerar.

Si in restul regiunii, ingrijorarea din cauza inflatiei si pierderile la nivel de competitivitate se accentueaza masiv.
"Nu mai suntem la fel de competitivi cum eram acum cativa ani si daca vor creste in continuare sustinut costurile muncii, vom deveni tot mai putin atractivi", a spus seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Saracia si dezamagirea de ritmul lent al reformelor care au dus Romania in Uniunea Europeana anul trecut, ca si extinderea diferentelor intre cei saraci si cei bogati din economia in crestere rapida au potentat ani intregi cererile de majorari salariale, scrie Reuters.

Cererile de majorari salariale au luat un nou avant in prezent, in contextul luptei interne dintre partidele politice in apropierea alegerilor parlamentare din 2008, corelate cu accentuarea inflatiei si scumpirea energiei.
"Socul din buzunarele oamenilor va fi mare", a spus seful Cartel Alfa, cel mai mare sindicat din Romania, Bogdan Hossu.

"Hai sa fim realisti", a adaugat Hossu si a explicat ca "presiunile sociale potentiale vor fi mai accentuate decat anul trecut din cauza alegerilor", mai scrie Reuters.

Ovidiu Jurca, un oficial al Blocului National Sindical (BNS), a avertizat ca se poate sa urmeze mai multe greve "in sectorul energetic unde exista un sindicat puternic si un angajator care uita practica optima la niveluri europene".

"Exista multe probleme nerezolvate in sectorul public sau in transporturi si productie", a declarat, pentru Reuters, Ovidiu Jurca.

Oamenii vor bani mai multi

Protestul de la Dacia a fost urmat de o greva la principala companiei siderurgica din Romania, ArcelorMittal, unde o treime dintre angajati au cerut sa fie platiti mai bine. soferii de camioane si ofiterii de politie au inaintat la randul lor, in aprilie, cereri de imbunatatire a legislatiei si a infrastructurii.

In Polonia, unde emigratia a determinat o inasprire a situatiei de pe piata muncii, minerii au obtinut o majorare cu 10% a salariilor dupa un protest care a durat 46 de zile in februarie. Guvernul considera ca salariile medii vor creste cu 12% anul acesta in sectorul mineritului din Polonia.

In Bulgaria, cei 2.700 de muncitori de la compania energetica CEZ din Cehia au primit o majorare cu 25% a salariilor dupa o greva din Ungaria, unde salariile medii au crescut cu 13% de anul trecut incoace, iar majorarile salariale reprezinta un motiv central de ingrijorare pentru banca centrala.

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat asupra efectelor secundare ale cresterii salariilor asupra economiei in regiune si a cerut guvernelor sa opreasca platile excesive si a aratat o extindere asupra companiilor private a cererilor salariale din sectorul public.

Analistii spun insa ca sunt foarte slabe sansele ca guvernul minoritar de la Bucuresti sa fie zgarcit cu salariile, in contextul in care sustinerea publica a acestuia este scazuta inainte de alegerile programte pentru trimestrul al patrulea.

Observatorii avertizeaza mai ales asupra faptului ca discutiile despre bugetul pentru 2009, care trebuie predat inainte de alegeri, vor crea ocazia pentru noi concesii si noi dezbateri despre majorarea salariului minim.

La inceputul acestui an, Ministerul roman al Transporturilor a evitat o greva a mecanicilor din sistemul feroviar, consimtind la o majorare salariala cu 13%. Guvernul roman vrea sa limiteze insa cresterile salariale din sectorul public la 10% in medie in acest an.

O modalitate prin care guvernul ar putea majora castigurile fara a incalca limita pentru salarii ar fi sa dea prime, care ar determina insa o accentuare a cererilor facute angajatorilor privati, spun observatorii, citati de Reuters.

Primele semne de astfel de cheltuieli au aparut in ultimele luni, in care parlamentarii romani au primit o prima echivalenta cu 10% din salariilor lor lunare, ca sa compenseze pentru expunerea la radiatiile de la antenelor de pe cladirile mari.

Ministerul Sanatatii a propus o prima de "stabilitate" pentru personalul din sector. Presa locala a aratat ca angajatii civili din orasele mici din Romania cer bani in plus pentru "loialitate" si "confidentialitate".

Sindicatele au cerut guvernului sa includa primele in salariile de baza, ceea ce ar duce la o crestere a transparentei politicii salariale. Reprezentantii sindicali au cerut si ca nivelul salariilor sa fie corelat cu inflatia si cu castigurile de productivitate. Inflatia a atins in martie un maxim al ultimilor doi ani in Romania, de 8,6%, mai scrie Reuters.

"Un astfel de mecanism de ajustare ar avea tensiuni sociale reduse pe scara larga", a estimat Hossu si a adaugat ca presiunile asupra fondului de salarii ar putea fi suportate mai usor de catre angajatori in acest fel.
Rugati sa comenteze cu privire la presiunile salariale, reprezentantii Ministerului roman al Economiei si Finantelor au reiterat ca anul acesta cresterile salariale vor fi limitate.

Investitorii s-au plans din cauza cresterii salariilor, ca si a lipsei de forta calificata de munca, o problema intalnita in intreaga Europa de Est, dar banii straini continua sa intre in Romania, din cauza costurilor relativ scazute ale muncii.

Salariile medii nete din Romania, unde aproape jumatate din forta de munca este sindicalizata, s-au cifrat in februarie la 1.134 lei (481,5 dolari), in crestere anuala cu 20,5%. Salariul minim de anul trecut din Romania a fost insa al doilea cel mai scazut din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor Oficiului European de Statistica, Eurostat, preluate de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri